Obavijesti

News

Komentari 8

Uhitili opasnog kriminalca u BiH Armina Ćuluma. Njegov brat je već pao na granici s Hrvatskom

Uhitili opasnog kriminalca u BiH Armina Ćuluma. Njegov brat je već pao na granici s Hrvatskom

Armin Ćulum i njegov brat Nermin sumnjiče se za više kaznenih djela povezanih s drogom i organiziranim kriminalom. Nermin Ćulum nije u BiH i on je uhićen još krajem 2022. u Hrvatskoj po Interpolovoj potjernici

VIDEO

U dvodnevnoj akciji policije u BiH uhićen je poznati kriminalac Armin Ćulum s još petero drugih ljudi. Prema pisanju medija, Ćulum uhićen je na području Ljubuškog, dok se akcija nastavlja i u Sanskom Mostu, piše Klix. Inače, Ćulum, koji dolazi iz Sanskog mosta, proglašen je nacionalnom prijetnjom u BiH. Poznat je i kao bivši boksač zvani Boki, a s bratom Nerminom su članovi su motorističke organizacije United Tribuns koja je proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH. Njemačka tu organizaciju smatra mafijaškom i trećom po opasnosti u Europi.

U tijeku su. navodi Klix.ba, pretresi osoba, mjesta i druge radnje koje provode službenici FUP-a, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije te kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Federalna uprava policije od sinoć provodi operativnu akciju Geko pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, s ciljem dokumentiranja kaznenog djela organiziranog kriminala. U okviru ove akcije lišeno je slobode više osoba, članova međunarodne kriminalne grupe - priopćila je policija. 

Priveli zloglasnu braću Ćulum: U jurilicama ih doveli u postaju
Priveli zloglasnu braću Ćulum: U jurilicama ih doveli u postaju

Armin Ćulum i njegov brat Nermin sumnjiče se za više kaznenih djela povezanih s drogom i organiziranim kriminalom. Nermin Ćulum nije u BiH i on je uhićen još krajem 2022. u Hrvatskoj po Interpolovoj potjernici na zahtjev Švicarske.

Policija je potvrdila da su, pod sumnjom da su sudjelovali u ubojstvu, na području Banje Luke uhićeni Goran Milanović i Emilio Baldo, dok je poslijepodne policija Federacije BiH u Sanskom Mostu uhitila braću Nermina i Armina Ćuluma, koji su potom predani policiji Republike Srpske, koja ih je pustila.

Napadač koji je i sam ubijen tijekom likvidacije Slaviše Krunića bio je Željko Kovačević, bio je i na hrvatskoj tjeralici zbog razbojništva i pokušaja ubojstva počinjenog 2009. U BiH je uhićivan zbog reketarenja i krađe, za što je bio osuđen na pet godina zatvora.

Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za obranu i sigurnost informaciju s popisom na kojem je bilo još organizacija, ali javnost nikad nije upoznata s detaljima te informacije niti je li ona rezultirala javnosti poznatim nekim mjerama, jer je dokument nosio oznaku tajnosti.

Ćulumi su u Njemačkoj živjeli prije petnaestak godina pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela. Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za uhićenje, ali on nikad nije realiziran.

Duge cijevi na ulicama Siska: Uhićen čovjek koji je proglašen nacionalnom prijetnjom u BiH
Duge cijevi na ulicama Siska: Uhićen čovjek koji je proglašen nacionalnom prijetnjom u BiH

Navodi se i da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području Unsko-sanskog kantona u BiH i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama u Europi.

Navodno su članovi te kriminalne skupine, kojoj je Ćulum pripadao, zavodili djevojke obećavajući im brak, a zatim ih uvlačili u prostituciju, prijeteći im nasiljem. Skupina je djelovala i u Švicarskoj i Austriji, gdje se također bavila trgovinom oružjem, drogom i ljudima.

U BiH medijima je još prije nekoliko godina objavljena informacija da su braća Ćulum formalno promijenili imena i da imaju i dokumente s novim identitetom. Upravo zbog toga je navodno Nermin Ćulum, uzdajući se u novi identitet pokušao ući 2022. godine u Hrvatsku, no tada je uhićen po potjernici Interpola koja je izdana na zahtjev Švicarske. Javnosti nije poznato što se u međuvremenu dogodilo s Nerminom Ćulumom.

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pretresena je i u okviru međunarodne policijske akcije Ezel, provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. Njemački Bild svojevremeno je objavio i fotografiju za koju je tvrdio da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande Hells Angels, koja je do tada bila suprotstavljeni klan United Tribunsu, ali su odnose, navodno, izgladili upravo u gradu na Sani, piše Raport.ba.

Inače, braća Ćulum su se na društvenim mrežama redovno hvalili raskošnim životom, a bogatstvo navodno dolazi od lanca diskoteka i noćnih klubova u Njemačkoj.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Avion Croatije vratio se zbog belgijskog ovčara. Pregrizao je dijelove kaveza, šteta je velika
DETALJI DRAMATIČNOG LETA

Avion Croatije vratio se zbog belgijskog ovčara. Pregrizao je dijelove kaveza, šteta je velika

Prijevoznik je odlučio zrakoplov preventivno povući iz prometa i uputiti ga na tehnički pregled kako bi se zamijenili oštećeni dijelovi