U doba Starog Rima kruh se dijelio o trošku države, a gladijatori su preferirali ugljikohidrate, što im je davalo salo koje ih je štitilo u borbama bez oklopa, pokazalo je istraživanje 'Mladih povjesničara' iz Vinkovaca
Učenici pripremili jela koja su jeli gladijatori - imamo recepte!
U doba starih Rimljana kruh se pekao i dijelio o trošku države, a stabilnost države ovisila je upravo o podjeli žitarica po glavi stanovnika. Zanimljivo je i da se prehrana bogatih i siromašnijih Rimljana te vojnika i gladijatora uvelike razlikovala. Općenito je vrijedilo pravilo: što je tamniji kruh, to je niži stalež. U današnje vrijeme imamo upravo obrnutu situaciju, pokazalo je istraživanje koje su pod voditeljstvom nastavnice povijesti, prof. mentora Ružice Lenđer proveli učenici izvannastavne skupine "Mladi povjesničari" iz Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci – RCK Vinkovci, koji su svoje spoznaje predstavili na štandu u sklopu nedavno održane manifestacije XI. Rimski dani u Vinkovcima.
POGLEDAJTE VIDEO: 14. Rimski dan u Vinkovcima
Pokretanje videa...
Ta su istraživanja provedena u okviru projekta "Kruh kroz povijest", u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024., za čiju je provedbu financijska sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Učenici su, među ostalim, doznali da je u gladijatorskoj prehrani prevladavala hrana bogata ugljikohidratima, kao što je ječam, ali i druge žitarice te grahorice poput boba ili leće. Tome u prilog išao je naziv koji ih je pratio kroz povijesne izvore: hordearii (doslovno prevedeno: ječmeni ljudi ili "oni koji jedu ječam").
- Zbog takve prehrane gladijatori su imali povećanu tjelesnu masu: salo, koje ih je štitilo u borbama bez oklopa od dubljih rana nastalih od mača, noža ili trozupca. "Mladi povjesničari" posjetiteljima školskog štanda predstavili su ono što se u doba starih Rimljana nazivalo kašom, iako bismo mi to u današnje vrijeme prije nazvali tek zdjelicama žitarica, kaže profesorica Lenđer.
Dodaje kako su posjetitelji školskog štanda na manifestaciji imali priliku i kušati pekarske proizvode, spravljene po recepturi starih Rimljana, kao i najčešće gladijatorske obroke, u čijoj su izradi sudjelovali učenici smjera Pekar i izvannastavna skupina "Mladi povjesničari", smjera šumarski tehničar.
Vrlo zanimljivu radionicu naziva "Zlatni rez ili savršena proporcija" održali su i učenici AgroSTEM grupe iz iste škole, a na prigodno ukrašenom školskom štandu izložene su i predstavljene rukotvorine učeničke zadruge "Agro". Također, učenici smjera Cvjećar održali su radionicu izrade vjenčića za glavu od različitih ukrasnih, mirisnih i ljekovitih biljaka, ističe profesorica.
Dodaje kako se Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci – RCK Vinkovci uvijek se rado odaziva pozivu Grada Vinkovaca za uređenje parka u različitim prigodama, tradicionalno od početka sudjeluju na Rimskim danima, pa su se ove godine predstavili po 14. puta na toj manifestaciji, a može se pohvaliti i izvrsnom suradnjom s Turističkom zajednicom Vinkovci.
- Kao Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu uz najmoderniju opremu i digitalnu tehnologiju svojim učenicima i polaznicima u podsektoru poljoprivrede pružamo znanja i vještine kako bi zavoljeli ono što rade i postali izvrsni u tome. Svojim redovnim obrazovnim programima i programima obrazovanja odraslih nastojimo pružiti najkvalitetnije znanje i vještine u poljoprivredi. Fokusirani smo na stalni razvoj i inovacije kako bismo pratili trendove u poljoprivredi te bili u skladu s potrebama tržišta rada. Naša vizija je biti prepoznatljiv centar kompetencija u poljoprivredi te pružati kvalitetno obrazovanje koje doprinosi razvoju poljoprivrede u našoj regiji. S tim u skladu i kako bismo ojačali kompetencije naših učenika, nudimo im mogućnost uključivanja u Erasmus+ projekte i različite izvannastavne aktivnosti kroz koje učenici uvježbavaju svoj javni nastup i razvijaju svoju kreativnost koje će ih učiniti prepoznatljivijima i konkurentnijima na tržištu rada – zaključuje profesorica Lenđer. Za čitatelje 24 sata izdvojila je i nekoliko recepata iz gladijatorske kuhinje po kojima su učenici spravili obroke na ovogodišnjem sajmu.
Libum – žrtveni kruh u antičkom Rimu
Sastojci (za dva kruščića):
- 300 g ovčjeg feta sira (pola količine se može zamijeniti i s
- 150 g svježeg kravljeg sira)
- 150 g glatkog brašna
- 1 vrlo malo jaje ili pola većeg jajeta
- lišće lovora
Priprema:
1. Nadrobiti i pomiješati sireve pa ih prstima utrljati u brašno. Dodati
jaje i umijesiti mekano tijesto.
2. Oblikovati dva kruščića, zarezati svaki nožem na osmine i položiti
na lim za pečenje obložen lišćem lovora.
3. Peći 40-50 minuta na 200-220° C.
Savillum – slatki kruh
Sastojci:
– 100g pšeničnog oštrog brašna
– 200g feta sira
– 1 maleno jaje ili pola većeg
– 1 žličica meda
Za premazivanje i posipanje:
– 1-2 žlice meda
– 1 žlica maslinovog ulja
– malo maka
Priprema:
1. Fetu narezati na kockice i još dodatno usitniti vilicom pa pomiješati s brašnom.
2. Dodati med i jaje, umijesiti glatko tijesto, oblikovati kruščić i načiniti nožem četiri uzdužna zareza.
3. Peći u uljem namazanoj keramičkoj ili vatrostalnoj posudi s poklopcem oko 40 minuta na 200°C.
4. Nakon dvadesetak minuta premazati medom i maslinovim uljem, posuti makom i ostaviti još deset minuta da se peče pokriveno, a nakon toga skinuti poklopac i peći još desetak minuta da dobije koricu.
Gladiatorum pulticula - Gladijatorska kaša
Sastojci:
- 300g ječmenog griza
- 50g sjemenki lana
- 20g sjemenki korijandera
- 1 kašičica soli
- 100ml maslinovog ulja
- 800ml vode
Priprema:
Sjemenke lana i korijandera samljeti, pomiješati ih s grizom od ječma i kuhati u vodi na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje sve dok smjesa ne postane gusta kaša. Po potrebi dodati još vode.Gotovu kašu posoliti i preliti maslinovim uljem.
Recept je rekonstrukcija prema pisanim fragmentima nađenim u Pompeji u školi za gladijatore, a zapisao ga je Plinije Stariji koji je stradao u erupciji Vezuva.
Panis Militaris (Vojnički kruh)
Sastojci:
- 1kg grubo samljevenog zrnja od pira, pšenice ili raži
- 0,5 l vode
- sol
- lovor (podloga za pečenje)
Priprema:
Od svih sastojaka, osim lovora, zamijesiti žilavo tijesto i oblikovati lepinje. Na lepinjama napraviti radijalne ureze da se kruh lakše lomi. Ispeći na listovima lovora.
Panis Quadratus
Sastojci:
850 g integralnog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca ili startera
500 ml tople vode
7 g soli
7 g maka
7 g sjemenki komorača
30 g nasjeckanog lista peršina
Priprema:
1. U brašno dodati sve suhe sastojke: mak, sol, komorač i nasjeckani peršinov list te sve dobro promiješati.
2. Dodati vodu i dignuti kvasac (ili starter) te zamijesiti tijesto.
3. Ostaviti tijesto na toplom mjestu da fermentira sat vremena.
4. Tijesto premijesiti na radnoj površini, oblikovati u kuglu pa ponovno ostaviti da fermentira pola sata do sat.
5. Zagrijati pećnicu na 190 C
6. Gornju površinu tijesta obilno posuti brašnom te kuhinjskim koncem ili špagom omotati dva puta kuglu tijesta po sredini te zavezati mašnu.
7. Tupom stranom velikog noža gornju površinu tijesta podijeliti na osmine, tj. utisnuti 8 jednakih trokuta.
8. U sredini kugle tijesta probušiti rupu, tj. napraviti šupljinu.
9. Peći kruh oko 60 min.
Štruce ovog kruha oblikuju se na poseban način. Oko svakog kruščića vezuje se špagica. To i nije čudno s obzirom da se kruh pekao za prodaju pa se tako odmah prije pečenja pripremao za trgovanje. Zanimljivost je da se nosio se na motkama, na kojima je visio upravo uz pomoć te špagice, a to je za stare Rimljane bilo važno i zbog praktičnosti, a i zbog higijene kako bi se izbjeglo njegovo bespotrebno dodirivanje.
Pulticula fabata - Ječmena kaša s bobom
Sastojci:
- 250g ječma
- 150g boba
- 100ml maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka, sitno sjeckanog
- 3 režnja bijelog luka, sitno sjeckanog
- 1 šalica vinskog octa
- celer
- voda
- sol
Priprema:
Bob potopiti dan pre kuhanja. Pomiješati sve sastojke i skuhati ih. Propasirati, pa preliti vinskim octom.
Kruh od ječmenog i pirovog bijelog brašna
Sastojci:
375 g ječmenog brašna
375 g pirovog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica lana
1 žličica soli soli
375 g mineralne vode vode
3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
1. Pomiješati sve sastojke i kuhačom dobro promiješati.
2. Prebaciti smjesu u kalup obložen papirom za pečenje ili u vatrostalnu posudu.
3. Peći na 200°C oko 45 minuta.
Ječmena kaša sa suhim voćem
Sastojci:
- ječmena kaša
- kefir
- suho voće (grožđe, šljive, datulje)
Priprema:
U veliki lonac staviti ječam i sipati vodu da prekrije ječam. Zakuhati vodu, a nakon što proključa, poklopiti lonac i kuhati 30 do 45 min. Kaša se kuha dok ne upije svu vodu, a ječam ne utrostruči volumen i postane mekan. Ostaviti 15 min. bez miješanja, a po potrebi ocijediti višak vode.