Od smrznutog grožđa vinarija Kutjevo isprešala je malo više od 200 litara soka. Pit će ga za dvije godine. Da bi se berba, inače, proglasila ledenom, temperatura mora biti minus sedam ili niža
Traminac: Brrr, ovo je bila naša najledenija berba dosad...
Ovo je bomba, kratko je rekao Ivan Marinclin, glavni enolog vinarije Kutjevo nakon subotnje ledene berbe traminca na položaju Hrnjevac koja je počela oko 8 i trajala do podneva.
Iz smrznutog grožđa do noći je isprešano malo više od 200 litara soka. Da bi se berba, inače, proglasila ledenom, temperatura mora biti minus sedam ili niža, a u grožđu 127 stupnjeva prirodnog sladora po Oechslovom moštomjeru.
- To smo nadmašili. Temperatura je bila minus 12, sunce je sjalo, zrak je bio čist i suh. A sladori... Još ne znamo koliko je bilo šećera u grožđu jer je najbolji moštomjer koji smo imali u vinogradu mogao mjeriti do 240. Pravu količinu znat ćemo u ponedjeljak, nakon mjerenja u laboratoriju. Vjerujem da će ga biti 270 ili više. I kiseline su savršene. Oko šest grama po litri. A to je važno kao i slatkoća – oduševljen je bio Marinclin. Netom isprešanom soku slijedi fermentacija koja će trajati oko godinu dana, a potom još toliko sazrijevanja i smirivanja u boci. U stvari, u bočici jer takva vina nisu u klasičnim buteljama od 0,75, nego u onima od 0,375 ili 0,25 litara. Prve će se službeno otvarati za otprilike dvije godine, a vino će tek za pet ili više biti u punoj snazi. Pošto su preslatka za uobičajene slastice, vina ledene borbe eventualno se poslužuju uz deserte od gorke čokolade, ali i slana jela poput gusje jetre i najplemenitijih sireva. Ili se piju sama, u intimnom društvu. Neki kažu i da takva vina muškarci jako vole. Ali kad ih piju žene.