Prije kupovnih, gotovih obroka hrana je bila jednostavnija, no nutritivno uglavnom kvalitetnija jer se nekada jelo uglavnom domaće, namirnice su bile provjerenog porijekla
Top retro doručak: Žganci, kruh i mast, pohani kruh, kruh i mlijeko, riža na mlijeku...
Hrana je nekada bila zdravija, a doručak obrok koji je pripremao ljude za rad u polju ili neku drugu fizički zahtjevniju aktivnost. Bio je obavezan, ali i napravljen od domaćih namirnica. Donosimo neke retro ideje koje funkcioniraju i danas.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Žganci
Sastojci
- 0,5 l vode
- 1 šalica kukuruzne krupice
- 1 žličica soli
- 250 ml kiselog vrhnja
Zakuhati vodu, dodati sol te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodavati i ukuhavati kukuruznu krupicu. Kad se počne zgušnjavati, poklopiti i kuhati još 15-20 minuta na laganoj vatri, uz miješanje. Poslužiti u dubokim tanjurima ili zdjelicama, s po nekoliko žlica kiselog vrhnja te luka vlasca.
Kruh i mast
Ovo je jedan od kaloričnih obroka koji i danas jedu oni pred kojima je nešto zahtjevnija fizička aktivnost.
Radi se o svinjskoj masti koja je odlična za razna jela, ali i jednostavno namazana na krišku kruha.
Pohani kruh
Idealan kruh za ovo je onaj nešto stariji. Naime, takav bolje upija mješavinu za pohanje te je samim time i sočniji. Ako je kruh jako star, dobro je da je smjesa za pohanje nešto rjeđa kako bi kruh imao što upiti.
U smjesu ide kombinacija razmućenih jaja i malo mlijeka, ovisno o količini dodajte mlijeka ili jaja. Ako je kruh star tek jedan dan, dovoljno je umočiti ga u razmućena jaja.
Idealno je pržiti pohani kruh na mješavini biljnog ulja i maslaca u omjeru 2:1. Maslac gori na visokim temperaturama, a kada ga stavimo u ovom omjeru, uspije sačuvati svoj okus i daje odličnu aromu pohanom kruhu. Masnoća mora biti kipuća, inače kruh upije previše masnoće.
Kruh i mlijeko
Ovo je još jedan praktičan i jednostavan doručak, jedu ga sve generacije. U zdjelicu mlijeka treba natrgati malo kruha, bilo koje vrste.
No, može i navečer - kruh može biti i stariji, pošto će u mlijeku fino omekšati.
Riža na mlijeku
Sastojci:
- 100 g riže
- 750 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- prstohvat soli
- voda
Treba kuhati rižu u vodi tri minute, a zatim ocijediti. U mlijeko treba dodati prstohvat soli te staviti na vatru da zavrije. Nakon toga treba dodati rižu i kuhati na slaboj vatri. Uskoro ide i šećer, polako ga dodajte kako bi zrna ostala cijela.
Kruh, putar i pekmez
Fini doručak uključuje slatki pekmez i klasičan putar te idealno paše na mekani kruh.
Obično uz to ide i kakao, što vole djeca, no i toplo mlijeko bit će odlično.