Jedan brat blizanac hranio se kao vegan, drugi jeo meso: Evo kako je to utjecalo na njih | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Jedan brat blizanac hranio se kao vegan, drugi jeo meso: Evo kako je to utjecalo na njih

Jedan brat blizanac hranio se kao vegan, drugi jeo meso: Evo kako je to utjecalo na njih

Blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su iskušati kako razlika u načnu prehrane može utjecati na zdravlje.: obojica svjedoče o dobrm i lošim stranama dijeta koje su slijedili

VIDEO

Blizanci Hugo i Ross Turner odlučili su istražiti kako različita vrsta prehrane utječe na tijelo pa je Hugo (lijevo na fotografijama) punih 12 tjedana jeo samo vegansku hranu i strogo se pridržavao veganske dijete, a njegov brat Ross za to je vrijeme jeo uobičajeno, tako da su bile zastupljene sve namirnice, ali i velika količina mesa, piše Bored Panda

POGLEDAJTE VIDEO:  

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

 

Kako su Hugo i Ross identični blizanci, idealni su za ovakvu vrstu istraživanja. U eksperimentu su im pomogli znanstvenici sa sveučilišta King’s College u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, kolesterol, tjelesnu masnoću i ostalo.

Evo kako potaknuti dijete da jede više voća i povrća, zdravih žitarica te orašastih plodova
Evo kako potaknuti dijete da jede više voća i povrća, zdravih žitarica te orašastih plodova

Uz propisanu prehranu, morali su raditi treninge izdržljivosti pet do šest puta na tjedan, kako bi se pripremili za buduće ekspedicije. Pritom su obojica unosila jednaki broj kalorija, no prehrana se razlikovala u sastavu. 

Nakon 12 tjedana veganske dijete, Hugov kolesterol se smanjio. Tijekom cijelog dana imao je dovoljno energije, bez faza umora, jer mu razina šećera u krvi nije toliko padala kao prije. Bio je bolje  fokusiran na obaveze, no iz njemu nepoznatog razloga izgubio je libido. 

Namirnice koje rješavaju celulit: Jabuka, kamilica, jaja i paprika
Namirnice koje rješavaju celulit: Jabuka, kamilica, jaja i paprika

Ross, koji je istraživanje započeo sa 79 kilograma i 13 posto masnoće zahvaljujući prehrani koja se bazirala na velikim količinama mesa dobio je četiri kilograma mišića i gotovo dva kilograma masnoće, što je povećalo postotak njegove masnoće na 15 posto. Na kraju procesa imao je 85 kilograma. Razina kolesterola ostala mu je ista tijekom cijelog istraživanja.

Znanstvenici su prikupili fekalne uzorke prije i nakon istraživanja te otkrili kako su Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od kroničnih bolesti kao što su pretilost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska prehrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. No i kod Rossa su uočeni učinci na mikroorganizme koji su se malo promijenili. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO