Obavijesti

Lifestyle

Komentari 78

Top razlozi zašto je dobro jesti lubenicu, osim što je jako fina

Top razlozi zašto je dobro jesti lubenicu, osim što je jako fina

Ima malo kalorija, puno vode i pregršt korisnih nutrijenata koji ne samo da odlično djeluju na zdravlje, već i na ljepotu kože i kose. Lubenica rashlađuje tijelo pa je lakše preživjeti vrućinu

Lubenice imaju malo kalorija, svega 20 kcal na sto grama, a prepune su korisnih nutrijenata. One potiču bubrege da rade bolje i čiste organizam od toksina.

Unos tekućine izuzetno je važan za velikih vrućina, koje su u Hrvatskoj tek počele, a jedan od načina je i grickanje lubenice jer sadrže veliku količinu vode. U kombinaciji sa vlaknima koja se u njoj nalaze, u organizam ćete unositi dobru količinu hrane bez da ste unijeli puno kalorija. Lagana hrana, također, je važna tijekom ljetnih vrućina. 

5 razloga zašto jesti tikvice: Odlične su za probavu i prostatu
5 razloga zašto jesti tikvice: Odlične su za probavu i prostatu

150 grama lubenice sadrži:

  • Vitamin C: 21 posto RDI (preporučenih dnevnih potreba)
  • Vitamin A: 18 posto RDI
  • Kalij: 5 posto RDI
  • Magnezij: 4 posto RDI
  • Vitamini B1, B5 i B6: 3 posto RDI

Bogata je i karotenoidima, uključujući beta-karoten i likopen. Osim toga, ima i važnu aminokiselinu - citrulin.

Duško Jaramaz/Pixell

Najvažniji antioksidansi lubenice:

VITAMIN C

Vitamin C je antioksidans koji pomaže u sprečavanju oštećenja stanica u tijelu od slobodnih radikala. Osim toga, dobar je za kožu i kosu jer pomaže tijelu u stvaranju kolagena, proteina koji kožu održava gipkom i kosom jakom.

VITAMIN A

Vitamin A je, također, važan za zdravu kožu jer pomaže u stvaranju i popravljanju stanica kože. Bez dovoljno ovog vitamina koža može izgledati suho i ljuskavo.

Sjemenke lana, dinja, riba i sir jedu se za zdrav brončani ten
Sjemenke lana, dinja, riba i sir jedu se za zdrav brončani ten

KAROTENOIDI

Karotenoidi su vrsta biljnih spojeva koji uključuju alfa-karoten i beta-karoten, a tijelo ih pretvara u vitamin A.

LIKOPEN

Likopen je vrsta karotenoida koji se ne pretvara u vitamin A. Ovaj moćni antioksidans daje crvenu boju biljnoj hrani kao što su rajčice i lubenice te je povezan s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Na primjer, u kombinaciji sa vitaminom C pomaže u smanjenju upalnih procesa. Neke studije pokazuju da likopen može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka. 

CITRULIN

Citrulin je aminokiselina koja može povećati razinu dušičnog oksida u tijelu. Dušikov oksid je zaslužan da se naše krvne žile prošire, a to je ono što smanjuje krvni tlak.

KUKURBITACIN E

Kukurbitacin E je biljni spoj koji ima antioksidativni i protuupalni učinak u našem tijelu, prenosi healthline.com.

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 78