Zaštita od sunca je jedna od najvažnijih navika koje moramo usavršiti ljeti kako bi bezbrižno boravili na plaži, a uz zaštitne kreme, veliku ulogu u zaštiti ima i hrana bogata vitaminima A i E
Sjemenke lana, dinja, riba i sir jedu se za zdrav brončani ten
Vitamin D pospješuje upijanje kalcija u tijelu pa je važan za razvoj kosti i prevenciju osteoporoze, a nova istraživanja pokazuju da pomaže i protiv raka.
Najbolji prirodni izvor tog vitamina je sunce, no sunčati se treba umjereno i pametno jer štetne zrake mogu izazvati rak. Naime, dvije vrste sunčevih zraka štetne su za kožu. UVA zrake uzrokuju prijevremeno starenje, a mogu izazvati i maligno oboljenje kože, dok UVB zrake uzrokuju opekline i maligna oboljenja kože.
Zato se važno mazati zaštitnim kremama. Budući da su zdravlje i prehrana usko povezani, zaštitu možete dobiti i iznutra, dobrim odabirom hrane. Zato bi uoči sezone sunčanja na tanjuru trebalo biti više vitamina A i E te omega-3 masnih kiselina.
Kao najvažniji dio prehrane ističu se mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, sirevi i slično) jer sadrže vitamin A u obliku koji tijelo može odmah koristiti, a koji kožu čini otpornijom na utjecaj sunca. Idealnim za vanjsku i unutrašnju primjenu pokazalo se kokosovo ulje koje možete dodavati salatama te njime njegovati kožu nakon sunčanja.
Sadrži vitamin E koji potiče zacjeljivanje rana, pa tako i opeklina. Osim ribe kao što su pastrva i losos, sjemenke lana sjajan su izvor omega-3 masnih kiselina. One potiču ravnomjerno tamnjenje, djeluju protupalno pa štite kožu od opeklina i crvenila.
Ne zaboravite ni na dinju - osim što sadrži 90 posto vode čija je uloga u zdravlju i ljepoti kože nezamjenjiva, obiluje vitaminom C i beta-karotenom, snažnim antioksidansima koji potiču nastanak preplanulog tena u ljetnim mjesecima.