Kako temperature padaju, vrijeme je za fine kave i tople koktele. Tri zagrebačka kafića s nama su podijelila svoje najbolje recepte. Imamo onaj i za pumpkin spice latte
Top 10 recepata za tople napitke i koktele: U kavu ide i tekila
Iako nas pomisao na fine koktele najčešće vraća u ljetne mjesece, zima nam donosi pregršt opcija. Zavirili smo u ponudu zagrebačkih kafića kad su u pitanju topli napitci i kokteli.
- Lagano pripremamo napitke za zimu. Imamo svoje recepte, a ljudi se uvijek oduševe okusima - kaže nam Matija Sindičić, vlasnik zagrebačkog Très Chic caféa, gdje su za nas pripremili dva topla alkoholna koktela, topli bezalkoholni napitak od bundeve i matcha latte, koji je sve popularnija zamjena za kavu.
Riječ je o posebnoj vrsti zelenog čaja u prahu koji posebno cijene Japanci i zemlje Dalekog istoka. Zapadne kulture zadnjih godina sve ga više cijene. Možemo ga dodati u slana jela, slastice, milkshakeove, smoothieje i jutarnji topli napitak. Matcha je zdrava i mnogi se odlučuju zamijeniti je kavom jer iako sadrži kofein, ne osjećamo njezinu dozu toliko intenzivno, uravnotežuje tijelo i daje dugotrajniji osjećaj energije ne čineći nas nervoznima. Sadrži i aminokiseline koje djeluju umirujuće, kao što je L-teanin, za koji se smatra da potiče koncentraciju.
U jesen u Très Chicu svakako je hit Bucalicious, koji podsjeća na pumpkin spice latte, ali priprema se bez kofeina, s domaćim sirupom od bundeve. Za takvu smjesu trebat će vam 200 grama hokaido bundeve, 300 + 200 ml vode, 200 g smeđeg šećera, 2 žličice cimeta, 2 žličice đumbira u prahu, pola žličice mljevenog klinčića, pola žličice pimenta (Allspice), pola žličice mljevenog muškatnog oraščića, pola žličice začinske mješavine five spice i 2/3 žličice kardamoma. Bundevu narežite na kockice u skuhajte u 300 ml vode, izblendajte je i dodajte još 200 ml vode. Dodajte šećer i začine, promiješajte i pustite da prokuha. Sirup pohranite u staklene boce, a osim s mlijekom, možete ga dodavati u kave, tople koktele, ali i slatka jela poput razni pita i kolača.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Nekoliko tramvajskih stanica dalje dolazimo do popularnog Cat Caffea. Osim super ponude pića, mjesto je odlično za sve ljubitelje mačaka jer upravo će vam one praviti društvo dok uživate u svojoj jutarnjoj kavi ili večernjem koktelu. Za nas su pripremili toplu čokoladu s rumom, šlagom, čokoladnim preljevom i keksom. Od zimskih koktela poslužili su popularni grog, a uz zimske začine poput anisa i cimeta odlično će vas ugrijati i razveseliti na blagdanskim druženjima na otvorenom. Iako hladan, koktel Winter botanicat pravo je zimsko piće. Zvijezda koktela je jabukovača, odnosno cider. Zimski okusi pojačat će đumbir i sok od jabuke.
Za kavoljupce uputili smo se do Kavanture, male kavane i trgovine na Horvaćanskoj u Zagrebu, koja poslužuje i prodaje isključivo specialty kave.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Što se posluživanja u kafiću tiče, uvijek u ponudi imamo dvije vrste kave. Ostale se mogu kupiti, a sve dolazi iz naše pržionice kave u Svetoj Nedelji. Pomno biramo proizvođače kave i svoju priču s finim kavama započeli smo prije pet godina - kažu nam vlasnici Irena Rašeta i Dejan Ganžulić.
Za nas su pripremili popularan pumpkin spice latte, koji je uz pomno izabranu vrstu kave prava poslastica. Tajna je da prvo stavljate sirup koji prelijete mlijekom, a espresso ide zadnji. Možete ukrasiti po želji, a sa šarenim mrvicama nećete pogriješiti. Tko kaže da u kavu ne ide neko čisto i žestoko piće? Za nas su u Kavanturi dodali tekilu u kavu. Alkohol je ovdje naravno u zanemarivim dozama, a opet daje poseban i zanimljiv okus. Ako pak niste ljubitelj kave, a želite se ugrijati - isprobajte toplu limunadu s đumbirom i limunom koja će vam osigurati dobru dozu vitamina C, koji vam je za hladne i virozne dane i više nego potreban.
Hot spised delight (Très Chic café)
Sastojci: 0,03 l gina, 1,3 dcl čistog soka od jabuke, 4-5 klinčića, žličica mljevenog đumbira, žličica cimeta, 0,05 l agavinog sirupa
PRIPREMA: Sastojke promiješajte i zagrijte. Ukrasite sušenom narančom i štapićem cimeta.
Hot toody (Très Chic café)
sastojci: 0,05 l viskija Four Roses, 0,015 l agavina sirupa, 2 kapi Angostura pelinkovca, 1,2 dcl vruće vode
PRIPREMA: U staklenu čašu koja podnosi toplinu ili šalicu dodajte viski, agavin sirup i angostura pelinkovca. Prelijte vrućom vodom te ukrasite sušenom narančom, limunom i anisom.
Bucalicious - bezalkoholni napitak sa sirupom od bundeve (Très Chic café)
sastojci: Četiri žlice domaćeg sirupa od bundeve (postupak objašnjen u tekstu) i mlijeko
PRIPREMA: Prokuhajte mlijeko tako da dobijete pjenastu teksturu kao iz aparata. U šalicu stavite sirup od bundeve, ulijte mlijeko i dobro promiješajte. Ukrasite kakaom ili šarenim mrvicama.
Matcha latte (Très Chic café)
sastojci: 1 žličica matcha praha + 1 žlica vruće vode, 1/4 šalice vruće vode, pola šalice mlijeka
PRIPREMA: Umiješajte matcha prah sa žlicom vruće vode tako da ne bude grudica i da se ne lijepi na rubove. Ulijte ostatak vode i dobro promiješajte. Zagrijte mlijeko, dobro promiješajte da dobijete pjenastu strukturu i ulijte u šalicu.
Rum Hot Chocolate (Cat Caffe)
sastojci: 150 g tamne čokolade, 200 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, žličica smeđeg šećera, po želji malo cimeta (možete koristiti i gotovi prah te ga pripremiti po uputama na pakiranju), 0,02 l tamnog ruma; Za ukras: šlag, speculas keks, rum pločica i čokoladni preljev
PRIPREMA: Čokoladu razlomite na sitne komade. Mlijeko i vrhnje pomiješajte i prelijte u lonac pa stavite da se kuha na srednje jakoj vatri. Čim smjesa provrije, prelijte je preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Grudicu razbijte uz pomoć pjenjače. Po želji dodajte malo cimeta. Dodajte rum, a po želji možete dodati i sirup od đumbira ili bundeve. Ukrasite i poslužite.
Winter botanicat (Cat Caffe)
Sastojci: 0,03 l sirupa od jabuke, led, 0,01 l sirup od đumbira, 0,25 l jabukovače
PRIPREMA: U čašu dodajte sirup od jabuke, led, pa sirup od đumbira i jabukovaču. Ukrasite sušenim voćem i zimskim začinima poput anisa i cimeta.
Grog (Cat Caffe)
sastojci: 200 ml vruće vode, 0,06 l tamnog ruma, sok od polovice naranče, 0,03 agavina sirupa, žličica smeđeg šećera, mješavina začina (cimet, klinčić, anis, šljokice...)
PRIPREMA: U šalicu stavite rum, sok naranče, agavin sirup i šećer. Prelijte vrućom vodom, dobro promiješajte te ukrasite štapićem cimeta, anisom, jestivim šljokicama i kriškama naranče.
Pumpkin spice latte (Kavantura)
Sastojci: 0.02 l pumpkin spice sirupa, 2 dcl mlijeka, 1 doza espresso kave
PRIPREMA: Zagrijte mlijeko u lončiću tako da dobijete kremastu teksturu i pjenu. U šalicu stavite sirup. Mlijeko ne dodajte čim ste ga maknuli sa štednjaka, nego pričekajte pola minute do minutu. Polako prelijte preko sirupa. Na kraju dodajte espresso i ukrasite šarenim ili čokoladnim mrvicama, karamelom ili cimetom.
Meksička kava s tequilom (Kavantura)
Sastojci: 1 doza espressa, 0,93 l tequile silver, 0,02 l likera od kave, mlijeko i sirup od vanilije
PRIPREMA: U šalicu dodajte espresso, a zatim tequilu. Prvo dodajte espresso, tequilu i liker od kave. Napravite kremasto mlijeko tako da zagrijete mlijeko sa sirupom od vanilije. Zatim ga dodajte u smjesu kave, tequile i likera od kave.
Vruća limunada s đumbirom i limunom (Kavantura)
Sastojci: Sirup od đumbira (ili prokuhajte narezani svježi đumbir), med, 1 limun
PRIPREMA: Đumbir stavite u čašu, zalijte vrućom vodom, pa dodajte med i limun