Kod kuhanja variva najvažniji su izbor povrća i mesa. Kiseli kupus i repa odlični su izbori za zimska jela, a ne zaboravite i na fini komad mesa. Najčešće biramo pancetu
Fino, toplo i za jači imunitet: Super recepti za zimska variva
Hladni dani su stigli, a ništa nas ne može ugrijati i nahraniti bolje od finih domaćih variva. Recepti su jednostavni. Zimi od namirnica najčešće biramo grah, leću, kiseli i slatki kupus, kiselu repu ili poriluk. Od mesa su super izbor piletina, junetina i svinjetina, jer pored povrća varivo ipak treba "podebljati" proteinima. Uvijek možete dodati i mrkvicu, kao i zamrznute varijante povrća, poput carske mješavine s brokulom, cvjetačom i mrkvom. Ne zaboravite na bezvremenski grašak, a od sastojaka koji će malo zgusnuti varivo, pored sjeckanoga krumpira, dobre su noklice ili tjestenina, poput pužića. Što se tiče dobrog okusa, od začina ništa nije zabranjeno, samo pazite da ne pretjerate. Proučite koji se začini najbolje kombiniraju.
POGLEDAJTE VIDEO: Hamburger od pet kila smaže bez problema
Pokretanje videa...
Varivo s ričetom
Sastojci: 500 g svinjske plećke, 100 g dimljene slanine, 400 g krumpira, 2 mrkve, 1 mladi luk, 2 žlice ulja, 1 l povrtnog temeljca, 2 lovorova lista, 100 g ječmene kaše (ričeta), 2 žlice narezanog vlasca, sol i papar
Priprema: Meso i slaninu isperite hladnom vodom pa ih osušite kuhinjskim papirom. Krumpir i mrkvu narežite na kocke, a mladi luk na kolutove. U širokom loncu zagrijte ulje pa jako popržite meso i slaninu. Umiješajte povrće, popržite sve zajedno, umiješajte temeljac, potom lovor i ječam (možete ga prije prokuhati 10-ak minuta i proliti vodu u kojoj se kuhao), poklopite pa kuhajte na srednje jakoj vatri 45 minuta. Meso izvadite, narežite na kocke i vratite u varivo. Začinite i poslužite.
Varivo od poriluka
Sastojci: 5-6 stabljika poriluka, 400 g krumpira, 1 glavica luka, 1 mrkva, 100 g pancete, 2 češnja češnjaka, 1 žličica mljevene paprike, 1 žlica brašna, papar, sol, ulje
Priprema: Poriluk očistite i izrežite na kolutiće te ga operite pod mlazom vode. Pancetu, luk i češnjak sitno nasjeckajte, a mrkvu izrežite na tanje kolutiće. Na vrućem ulju popržite pancetu, a zatim dodajte ostale sastojke, uključujući krumpir prethodno nasjeckan na kockice. Dodajte vode te sve pirjajte desetak minuta uz povremeno miješanje. U lonac ubacite papriku, sol, papar i očišćeni poriluk, još vode te sve ostavite da se kuha.
Grašak s noklicama
Sastojci: 250 g graška, 3 mrkve, 1 luk, 5 žlica pelata, 1 žličica majčine dušice, 1 žličica peršina, 1 žličica crvene slatke paprike, 2 lista lovora, 1 jaje, 1 žlica ulja, 100 g brašna, temeljac, sol, papar
Priprema: Na ulju propirjajte luk, dodajte sitno sjeckanu mrkvu i grašak. Dodajte temeljac pa začinite majčinom dušicom, crvenom paprikom i lovorom. Na kraju dodajte pelate i kuhajte. Dok se varivo kuha, napravite noklice. Pomiješajte jaje, žlicu ulja, brašno i sol. U smjesu možete dodati i sitno sjeckan peršin. Kad varivo zavrije, dodajte noklice tako da dobiveno tijesto vadite žličicom, a zatim ga ispustite u juhu. Kuhajte dok noklice ne postanu nešto tvrđe. Na kraju pospite svježim peršinom.
Grah s kiselom repom
Sastojci: 250 graha trešnjevca, 250 g kisele repe, 150 g suhog mesa (ili kobasice), 1 dl ulja, 250 g krumpira, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice brašna, lovorov list, peršin, sol, papar, temeljac
Priprema: Na vrućem ulju u tavi pirjajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte suho meso ili na ploške narezane kobasice, grah koji ste namočili dan ranije, krumpir narezan na kockice i dvije litre vode ili temeljca. Kuhajte barem 1 sat na laganoj vatri. Zgnječite malo krumpira i graha. Ugrijte malo ulja te dodajte narezanu kiselu repu. Kratko pirjajte dok ne omekša pa dodajte u lonac s grahom. Nastavite kuhati i po potrebi dodajte vodu ili temeljac. Na kraju napravite zapršku: zagrijte preostalo ulje i popržite brašno, a zatim dodajte u varivo uz miješanje.