Obavijesti

News

Komentari 12

Tko je vođa stranke koju su u Austriji osnovali nacisti? Zbog afere ga je ranije otjerao i Kurz

Tko je vođa stranke koju su  u Austriji osnovali nacisti? Zbog afere ga je ranije otjerao i Kurz

Politico ga je opisao kao proruskog i protuameričkog teoretičara zavjera koji je preporučio liječenje covida lijekom protiv parazita za konje, a danas želi pretvoriti Austriju u „tvrđavu”

VIDEO

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) pobijedila je na izborima za austrijski parlament ali je malo vjerojatno da će dobiti mandat za sastavljanje vlade s obzirom na to da ostale stranke odbijaju ulazak u koaliciju s njom.

- Pri sastavljanju vlade moraju se poštivati temelji liberalne demokracije a to su: vladavina prava, neovisno sudstvo, ljudska prava i prava manjina, neovisni mediji i članstvo u Europskoj uniji - rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Prema zadnjim podacima, FPÖ je os osvojio 29,2 posto glasova, a ÖVP 26,3 posto. Treći su socijaldemokrati s 20,5 posto glasova birača.

Na čelu pobjedničke stranke je Herbert Kickl (55), nadimka 'narodni kancelar', čija je titula nekad bila rezervirana samo za Adolfa Hitlera. Stranku je preuzeo u lipnju 2021. uz premoćnih 88 posto glasova i negodovanje pojedinih stranačkih kolega.

Austrijski predsjednik: Na putu prema vladi neću podržati stranke koje su antieuropske
Austrijski predsjednik: Na putu prema vladi neću podržati stranke koje su antieuropske

Od prosinca 2017. do 2. svibnja 2019. bio je ministar za unutarnje poslove u tadašnjoj vladi narodnjaka (ÖVP) i krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) kancelara Sebastiana Kurza. To je trajalo do korupcijske afere 'Ibiza', kada ga je Kurz prisilio na ostavku.

Head of Freedom Party (FPOe) Herbert Kickl attends their final election rally in Vienna

Birače je na izborima pridobio porukama o austrijskoj tvrđavi, nepropusnoj za egzotične migrante te politički islam. Uz to, najavio je borbu protiv nepotizma u vladajućim strukturama.

Politico ga je opisao kao proruskog i protuameričkog teoretičara zavjera koji je preporučio liječenje covida lijekom protiv parazita za konje, a danas želi pretvoriti Austriju u „tvrđavu” kako bi je zaštitio od migranata. On je i favorit za novog vođu zemlje i novu veliku glavobolju Europi, piše Politico.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tko je vođa pobjedničke stranke u Austriji? Ne želi migrante, a otvoreno je podržao i Rusiju 00:59
Izbori u Austriji: Desnica slavi s 29 posto glasova, ali nitko s njima sada ne želi koaliciju
Izbori u Austriji: Desnica slavi s 29 posto glasova, ali nitko s njima sada ne želi koaliciju

Slobodarska stranka, koju su osnovali bivši nacisti 1950-ih i koja je u svijetu poznata po tzv. Ibiza skandalu koji je srušio Kicklova prethodnika Heinz-Christiana Strachea, ima dugogodišnje veze s Rusijom.

Kickl sa čelnicima ne krije naklonost spram Rusije. Stranka je na primjer predložila desetke proruskih rezolucija u austrijskom parlamentu od početka Putinova otvorenog rata protiv Ukrajine. Objavila je također desetke priopćenja u zadnjih godinu dana u kojima je pozvala na ukidanje sankcija Rusiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Ante Ćorušić bit će sahranjen u četvrtak. Zagrebačka policija objavila rezultate očevida
OPROŠTAJ OD ŠEFA REBRA

Ante Ćorušić bit će sahranjen u četvrtak. Zagrebačka policija objavila rezultate očevida

Sahrana će biti u četvrtak u Lovreču u obiteljskoj grobnici, dok će se KBC Zagreb od svog dugogodišnjeg ravnatelja oprostiti i na komemoraciji koja će biti u ponedjeljak u 10 sati na Rebru
DOZNAJEMO Ravnatelj podnio ostavku, nema nastave u školi u koju ide problematični dječak
DRAMA U ZAGREBU

DOZNAJEMO Ravnatelj podnio ostavku, nema nastave u školi u koju ide problematični dječak

Zbog sustavnoga pritiska koji se u posljednje vrijeme vrši na cijelu Školu, Učiteljsko vijeće odlučilo je u znak podrške ravnatelju te djeci i roditeljima da se od sutra neće održavati nastava, ni u matičnoj ni u područnoj školi, stoji u obavijesti koju su dobili roditelji.