Obavijesti

News

Komentari 5

Tko je bio Jerko Pirić? Naručio ubojstvo Fistanića, bio u Legiji, sad ga našli mrtvog u zatvoru

Tko je bio Jerko Pirić? Naručio ubojstvo Fistanića, bio u Legiji, sad ga našli mrtvog u zatvoru

Bivšeg pripadnika Legije stranaca Jerka Pirića pronašli su mrtvog u ćeliji šibenskog zatvora. U zatvoru je bio jer je nepravomoćno osuđen da je organizirao likvidaciju Karmelina Fistanića

VIDEO

Omiški poduzetnik Karmelino Fistanić zaustavio je i parkirao svoj 25 godina stari VW Polo na skretanju za Brzet, na samom izlazu iz Omiša 9. studenog 2019. godine oko 13. 55 sati. S djevojkom je sjedio u automobilu. Jeli su sendviče. Priliku je iskoristio vozač maksi-skutera. Prišao je Volkswagenu s vozačke strane te kroz poluotvoreni prozor zapucao iz pištolja, ukupno šest metaka je pogodilo Fistanića u glavu i vrat. 

- Mislila sam da nas je netko udario, okrenula sam glavu prema njemu. Gledao je u lijevo, a iz glave je šikljala krv. Vikala sam: 'Ljubavi, pucaju na nas!' i branila sam se da mene ne upucaju. Potom sam izašla i tražila sam pomoć – svjedočila je o brutalnom ubojstvu usred dana djevojka ubijenog Verica Jukić. Policija je izašla na teren i počela s kriminalističkim istraživanjem. Dizali su sumnjivce, ispitivali svjedoke, pregledali snimke s nadzornih kamera. Uključila se i SOA.

Skuter, koji je ukraden  na Pazdigradu u Splitu, je, utvrđeno je nepravomoćnom presudom vozio Stipe Ringwald. U početku je policija imala informaciju da je tim motorom opljačkana benzinska postaja, ali su naknadno utvrdili čemu je služio motocikl. 

Ministarstvo o mrtvom Jerku Piriću: 'Nema naznaka nasilja'; Obitelj: 'Bilo je niz primjedbi...'
Ministarstvo o mrtvom Jerku Piriću: 'Nema naznaka nasilja'; Obitelj: 'Bilo je niz primjedbi...'

Vještačenje motocikla pokazalo je brojne tragove među kojima Fistanićev DNK. Nadzorne kamere zabilježile su i, neslužbeno se doznalo,  kako je Ringwald nakon što je ubio Fistanića motorom pobjegao put Makarske, no ubrzo se okrenuo na cesti i još jednom prošao pokraj mjesta egzekucije vozeći put Omiša.

Kada su uhitili Ringwalda u njegovom stranu pronašli su, izvijestila je tada policija, 42,3 grama kokaina, 125 grama hašiša, 9,35 grama amfetamina, te 41 streljivo. Ringwald je otprije bio poznat policijskim i pravosudnim tijelima, ima na desetke kaznenih prijava među kojima napad na službenu osobu, nasilničko ponašanje, prijetnje, pokušaj ubojstva i zlouporabe opojnih droga.

Daljnjim sklapanjem mozaika istražitelji su utvrdili da su u likvidaciju Fistanića upleteni Stipe Ringwald, Jerko Pirić, i Vlado Zolota. Optuženi su da su zajednički i dogovorno isplanirali i realizirali ubojstvo Karmelina Fistanića. Prema optužnici Ringwald je izvršitelj ubojstva. Pirić je bio glavni organizator, a Zolota je pratio kretanje žrtve. Pirić i Zolota su, tvrdi tužiteljstvo, tog dana na gradskom groblju Lovrinac “pokupili” Ringwalda koji je stigao iz Šibenika, ukrcali su se u Fiat Doblo te skupa otišli do Zolotinog apartmana u Omišu. Tamo se Ringwald presvukao i na glavu stavio tamnu kacigu, sjeo na Yamahu T-Max crne boje koju su mu osigurali okrivljenici. Ringwald je pratio Fistanića te ga, tvrdi tužiteljstvo, likvidirao kad mu se ukazala prilika. 

U ćeliji šibenskog zatvora našli mrtvog Jerka Pirića. Čekao novu presudu za naručeno ubojstvo
U ćeliji šibenskog zatvora našli mrtvog Jerka Pirića. Čekao novu presudu za naručeno ubojstvo

Tijekom dva suđenja nije se doznao motiv ubojstva.  Prema medijskim navodima Jerko Pirić i Fistanić bili su bivši poslovni partner, zajednički su u Pisku držali beach bar koji je u srpnju 2015. godine bio namjerno zapaljen. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nekadašnji partneri Pirić i Fistanić vodili su spor na sudu u kojem je Fistanić od Pirića potraživao veći iznos novca. 

Je li to možda bio motiv da Pirić, bivši pripadnik Legije stranaca u kojoj je dobio čin razvodnika, organizira ubojstvo nikad se neće saznati. Pirića su, naime, pronašli mrtvog u ćeliji Šibenskog zatvora. 

- Uzrok smrti u ovom trenutku nije poznat, međutim ističemo da nema naznaka nasilne smrti niti samoubojstva. Sve okolnosti navedenog slučaja se još uvijek utvrđuju- objavilo je Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pod kojim je i Uprava za zatvorski sustav. 

Grk (55) mobitelom snimao golu djecu u Rovinju, uhvatio ga zaštitar. Prijeti mu zatvor...
Grk (55) mobitelom snimao golu djecu u Rovinju, uhvatio ga zaštitar. Prijeti mu zatvor...

- Tražit ćemo izuzimanje svih zdravstvenih kartona, a slijedi i hitna istražna radnja kako Zatvorske bolnice u Svetošimunskoj u Zagrebu, tako i zatvora u Splitu i Šibeniku. Tražit ćemo i da pri obdukciji bude nazočan nezavisni obducent. Jerko Pirić je osoba koja nije pravomoćno osuđena i koja ima obitelj, suprugu i dvoje malodobne djece u najosjetljivijoj dobi. Bio je mlad i zdrav čovjek, i bio je sam u ćeliji. Ovo sve ukazuje da unutar zatvorskog sustava ništa ne funkcionira, kad spomenete bolnicu u Svetošimunskoj svi dobiju ospice. Već ranije sam tražila njegov zdravstveni karton, ali ne možete ga dobiti- rekla je za 24sata Doris Košta, odvjetnica Jerka Pirića ne skrivajući ogorčenost načinom na koji zatvorski sustav funkcionira.

- Koliko mi raspolažemo s informacijama, Piriću su davali jedan izrazito jaki lijek za smirenje čemu smo se protivili i ja kao njegova odvjetnica, ali i njegova supruga, a protivili smo se jer je dokazano da može izazvati poremećaj disanja i srčani udar - tvrdi Košta.  

Pirić se u studenome 2022. godine, pri kraju suđenja sam ozlijedio u splitskom zatvoru. Izrezao se žiletom po licu i podbratku. On nije iznosio obranu jer je na ročištu predviđenom za to kazao kako nije spreman jer je cijelu noć, zbog saniranja ozljeda i posjeta psihijatru, nije spavao. 

Mičite je s ceste! Pijana divljala, pljunula policajca. Ide u zatvor. Ima hrpu prekršaja u 2 godine
Mičite je s ceste! Pijana divljala, pljunula policajca. Ide u zatvor. Ima hrpu prekršaja u 2 godine

Pirić se tijekom rasprave iznenada srušio sa stolice. Pravosudni policajci su mu pomogli da se ustane, dali mu vode. Sutkinja je ponudila da se napravi pauza, ali nije htjela odgoditi iznošenje obrane. Pirić je kasnije, tijekom rasprave kazao kako nije ništa spavao, te da je po povratku na Bilice smješten u samicu te je bio vezan. 

Vratili su ga u sudnicu netom prije nego je trebao početi iznositi svoju obranu, odnosno nakon izlaganja vještaka i psihijatrice o Pirićevom zdravstvenom stanju tijekom kojeg je, između ostalog, rečeno da Pirić do sada nije imao suicidalnih misli, ne uzima psihoaktivne tvari, ima uredan misaoni tijek te da je anksiozan u skladu s okolnostima. Potom je reproducirana i njegova obrana s DORH-a tijekom koje je samo rekao da se ne osjeća krivim. 

U prvom postupku na Županijskom sudu u Splitu Ringwald je dobio 19 godina zatvora, Pirić 18, a Zolota 17 godina. Predmet je potom vraćen na ponovljeno suđenje, a u drugom postupku nepravomoćna presuda je u broju godina zatvora za svu trojicu bila istovjetna prvoj. Predmet se sada nalazi po drugi put na Visokom kaznenom sudu gdje se čeka presuda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani