Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Tirolska kobasica: Saznajte joj sastav i što on zapravo znači

Tirolska kobasica: Saznajte joj sastav i što on zapravo znači
3

Tirolska kobasica mnogima je omiljena kobasica. Za vas smo saznali koji je sastav tri vrste kobasice koje se mogu kupiti na našem tržištu te što on točno znači...

Tirolska kobasica radi se od usitnjenog svinjskog i goveđeg mesa, uglavnom masnog i vezivnog tkiva, iznutrica, kožica i otkoštenog i usitnjenog mesa.

No ove kobasice sadrže i niz dodataka koji im daju konačan izgled, teksturu, boju i miris kobasici. Svugdje se dodaje sol, koja poboljšava okus i konzervira proizvod. To znači da će, ako je se često jede, povisiti krvni tlak. Kobasice koje smo analizirali imaju od šest do devet aditiva koji se kriju iza E brojeva. Gavrilović ih ima samo šest, Rozeto sedam, a kobasica Z’dežele njih devet. Sve analizirane tirolske imaju nitrite.

Oni mesu daju crvenu boju i produljžuju mu rok trajanja. Nitrati se u nalaze u tlu i vodi, a u tijelu se pretvaraju u nitrite. U kobasicama oni sprečavaju rast nekih bakterija. No u tijelu se mogu pretvoriti u otrovne spojeve pa je ograničena količina koliko ih smije biti u kobasici.

U kilogramu gotovih kobasica ne bi smjelo biti više od 50 miligrama nitrata. U tirolske kobasice se dodaju i askorbati, izoaskorbati i tokoferoli. To su antioksidansi koji spriječavaju tosksičnost. No tu nije kraj listi dodataka. Kako bi se meso, voda i dodatci držali na okupu brinu se emulgatori, tj. polifosfati. Oni narušavaju omjer fosfora i kalcija u tijelu i mogu oslabiti kosti. I njima je dopuštena količina ograničena.

 U analiziranim kobasicama, osim polifosfata, ima i fosfata u drugim oblicima, a zadaća im je da reguliraju kiselost. Kao i kod drugih mesnih prerađevina i kod jedenja tirolskih kobasica treba biti umjeren i oprezan.

 Ljudi koji imaju problema sa srcem, jetrima ili bubrezima tirolske kobasice bi trebali isključiti s jelovnika.     

Gavrilović

Gavrilović ima i svinjsko masno tkivo te kožice. Dva regulatora kiselosti su fosfati koji mogu oslabiti kosti. Ima sol i začine, a okus je pojačan natrijevim glutaminatom, koji trebaju izbjegavati astmatičari. Bojilo je od kukaca, što može značiti i manje natrijeva nitrita. Vitamin C trebao bi smanjiti štetnost nitrita.     

Rozeto

I u ovoj kobasici prevladava svinjsko meso. Ima i svinjskog masnog tkiva, ali nema kožica. Osim soli i začina, sadrži tri pojačivača okusa te aromu dima. Ima polifosfate, ali u dopuštenoj količini. Konzervans je natrijev nitrit čije štetno djelovanje djelomično sprečavaju antioksidansi. Rozeto nema bojila

Z'dežele

Ima samo 65 posto mesa i 20 posto svinjskog masnog tkiva. Nema kožica, ali ima dodatke poput škroba i čak tri zgušnjivača, ali i šećer dekstrozu. Plus ove kobasice su i prehrambena vlakna. Z’dežele kao stabilizatore ima fostate, koji oslabljuju kosti. Konzervans je nepožaljan natrijev nitrit.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo
EKSKLUZIVNO

Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo

Nekad moraš imati i sreće. Sudac u Bratislavi nije svirao penal za Slovan, a da je glavni sudac bio onaj iz VAR sobe, Slovan bi dobio penal. Bayern je protiv nas dobio penal za 'benigniji' kontakt...
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao