Tirolska kobasica mnogima je omiljena kobasica. Za vas smo saznali koji je sastav tri vrste kobasice koje se mogu kupiti na našem tržištu te što on točno znači...
Tirolska kobasica: Saznajte joj sastav i što on zapravo znači
Tirolska kobasica radi se od usitnjenog svinjskog i goveđeg mesa, uglavnom masnog i vezivnog tkiva, iznutrica, kožica i otkoštenog i usitnjenog mesa.
No ove kobasice sadrže i niz dodataka koji im daju konačan izgled, teksturu, boju i miris kobasici. Svugdje se dodaje sol, koja poboljšava okus i konzervira proizvod. To znači da će, ako je se često jede, povisiti krvni tlak. Kobasice koje smo analizirali imaju od šest do devet aditiva koji se kriju iza E brojeva. Gavrilović ih ima samo šest, Rozeto sedam, a kobasica Z’dežele njih devet. Sve analizirane tirolske imaju nitrite.
Oni mesu daju crvenu boju i produljžuju mu rok trajanja. Nitrati se u nalaze u tlu i vodi, a u tijelu se pretvaraju u nitrite. U kobasicama oni sprečavaju rast nekih bakterija. No u tijelu se mogu pretvoriti u otrovne spojeve pa je ograničena količina koliko ih smije biti u kobasici.
U kilogramu gotovih kobasica ne bi smjelo biti više od 50 miligrama nitrata. U tirolske kobasice se dodaju i askorbati, izoaskorbati i tokoferoli. To su antioksidansi koji spriječavaju tosksičnost. No tu nije kraj listi dodataka. Kako bi se meso, voda i dodatci držali na okupu brinu se emulgatori, tj. polifosfati. Oni narušavaju omjer fosfora i kalcija u tijelu i mogu oslabiti kosti. I njima je dopuštena količina ograničena.
U analiziranim kobasicama, osim polifosfata, ima i fosfata u drugim oblicima, a zadaća im je da reguliraju kiselost. Kao i kod drugih mesnih prerađevina i kod jedenja tirolskih kobasica treba biti umjeren i oprezan.
Ljudi koji imaju problema sa srcem, jetrima ili bubrezima tirolske kobasice bi trebali isključiti s jelovnika.
Gavrilović
Gavrilović ima i svinjsko masno tkivo te kožice. Dva regulatora kiselosti
su fosfati koji mogu oslabiti kosti. Ima sol i začine, a okus je pojačan
natrijevim glutaminatom, koji trebaju izbjegavati astmatičari. Bojilo je
od kukaca, što može značiti i manje natrijeva nitrita. Vitamin C trebao bi
smanjiti štetnost nitrita.
Rozeto
I u ovoj kobasici prevladava svinjsko meso. Ima i svinjskog masnog tkiva, ali nema kožica. Osim soli i začina, sadrži tri pojačivača okusa te aromu dima. Ima polifosfate, ali u dopuštenoj količini. Konzervans je natrijev nitrit čije štetno djelovanje djelomično sprečavaju antioksidansi. Rozeto nema bojila.
Z'dežele
Ima samo 65 posto mesa i 20 posto svinjskog masnog tkiva. Nema kožica, ali
ima dodatke poput škroba i čak tri zgušnjivača, ali i šećer dekstrozu. Plus
ove kobasice su i prehrambena
vlakna. Z’dežele kao stabilizatore ima fostate, koji oslabljuju kosti.
Konzervans je nepožaljan natrijev nitrit.