Obavijesti

Tech

Komentari 0

Koordinacija: Tunel Učka najveći je građevinski projekt 2024.

Koordinacija: Tunel Učka najveći je građevinski projekt 2024.

Svečano otvaranje druge cijevi tunela Učka povijesni je trenutak za Istru, ali i za cijelu Republiku Hrvatsku.

VIDEO

U rubrici Notes gostovao je dr. sc. Dario Silić, generalni direktor BINA Istre, a tom prilikom istaknuo je da je to bio vrlo emotivan dan. Dan koji mnogi nisu dočekali jer je prva tunelska cijev puštena u promet prije 43 godine. 

U posljednjih šest godina koncesionar Istarskog ipsilona BINA Istra uložio je 600 milijuna eura u prometnu infrastrukturu, utjecao na rast BDP-a za 0,5%, ali i uspješno zaposlio 500 djelatnika koji su radili na gradilištu tunela. U tunelu se radilo unatoč inflaciji, pandemiji i nedostatku radne snage, ali i izazovima kao što su loš sastav tla, 30 jama i pukotina, istovremeno odvijanje prometa. Projekt je završen u predviđenom roku, a svi radnici ostali su sigurni i zaštićeni na svom radnom mjestu. Korištene su posebne mjere zaštite, poput traka za izvoz materijala i korištenje električnih vozila unutar tunela kako bi se što manje stvarao ugljični dioksid. 

U tunelu se nalaze sustavi videonadzora s kamerama na bazi umjetne inteligencije, sustav promjenjive prometne signalizacije, poseban sustav LED rasvjete koji osigurava vozačima da se što lakše prilagode uvjetima vožnje u tunelu, sustav ventilacije itd. Posebno je zanimljiv video sustav koji može prepoznati 6 različitih incidenata kao što su vozilo u suprotnom smjeru vožnje, pješak ili predmet na kolniku, određen zastoj, zaustavljeno vozilo ili dim u tunelu. No, radovi na tunelu Učka nisu gotovi. Pred BINA Istrom je rad na prvoj cijevi kako bi se uskladila sa sigurnosnim normama Europske unije iz 2004. godine. Završetak radova očekuje se početkom turističke sezone 2025. godine.

Pogledajte: Najvažniji građevinski projekt 2024. godine - sve o tunelu Učka [TEMA TJEDNA S2E2] (youtube.com)

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Za hrvatski 30 %, a matematiku 25 posto: Uvode se novi pragovi prolaznosti na državnoj maturi
VELIKE PROMJENE OD 2025.

Za hrvatski 30 %, a matematiku 25 posto: Uvode se novi pragovi prolaznosti na državnoj maturi

Na pitanje je li 25 do 30 posto premalo za prolaznost, što mnogi upućuju kao kritiku maturi, Filipović kaže kako na  prolaznost utječu dvije komponente - prag prolaznosti i težina ispita.

Budimirova životna priča: 'Tata je poginuo u nesreći. Mama nam je sve omogućila...'
ANTE JE SRUŠIO BARCU

Budimirova životna priča: 'Tata je poginuo u nesreći. Mama nam je sve omogućila...'

Zbog rata smo napustili dom 1992. u Žepču, počeo sam igrati kad je Hrvatska osvojila broncu u Francuskoj, a i žena mi je izbjeglica, iz Vukovara je. Kod frizure pazim da prekrije rez na glavi od pada na bazen