Ranije se vjerovalo da su ljudi alkohol upoznali prije otprilike 9000 godina, no nova studija pokazuje da su naši preci prije 10 milijuna godina jeli fermentirano voće
10 milijuna godina pijanstava: Pijemo otkad smo sišli s grana
Znanstvenici su otkrili da su naši preci upoznali alkohol i njegov utjecaj prije 10 milijuna godina. Dosad se uglavnom vjerovalo da su ljudi upoznali alkohol prije 9000 godina u Kini, dok su ljudi na području kine kombinirali med i voće kako bi pripravili alkoholni napitak.
No, kako se čini, primati od kojih su potekli ljudi znali su se prije 10 milijuna godina opijati fermentiranim voćem koje bi našli na šumskom podu.
Američki znanstvenici, koje je vodio molekularni biolog Mathew Carrigan, otkrili su jako stare tragove enzima ADH4, koji pomaže u izbacivanju alkohola iz tijela, kod 28 sisavaca među kojima je i 17 primata.
Rekonstruirali su evoluciju tog enzima i zaključili da je do genetske promjene došlo prije 10 milijuna godina, a ta je promjena omogućila precima tih primata i nas ljudi da razgrađuju i probave alkohol u svom tijelu. To im je omogućilo i da se lakše prilagode u potrazi za hranom u vremenu kad su homindi počeli živjeti na tlu, a ne u na stablima, piše DW.