Obavijesti

News

Komentari 29

Stručnjak za klimu: Toplinski valovi postat će svakodnevica, prijete nam suše i poplave

Stručnjak za klimu: Toplinski valovi postat će svakodnevica, prijete nam suše i poplave

Temperature su u Hrvatskoj ovih dana bile i do 35 stupnejeva, ali u budućnostti mogu biti sigurno i znatno više.

Toplinski se valovi definiraju kao razdoblje iznimno vrućeg vremena koje traje najmanje tri uzastopna dana, a ponekad mogu trajati i po nekoliko tjedana, rekao je za 24sata Mirko Orlić, akademik, hrvatski geofizičar i profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

"Što je 'iznimno vruće', definira se na osnovi mjerenja na svakog razmatranoj lokaciji, pa tako, prema istraživanjima suradnika DMHZ-a, granična temperatura  u području Zagreba iznosi 33,7 stupnjeva Celsiusa, u  području Dubrovnika iznosi 32,3 stupnjeva Celsiusa, a u području Osijeka iznosi 35,2 stupnjeva Celsiusa", dodaje. 

Pokretanje videa...

Toplinski val VIDEO

Naša svakodnevica postat će intenzivni toplinski valovi 

Toplinski su valovi opasni kada se zajedno s povišenom temperaturom zraka, javlja i povišena vlaga zraka, pa tada govorimo o sparnom vremenu, objašnjava. Naša će svakodnevica postati toplinski valovi, upozorava Orlić, jer klimatski modeli već odavno predviđaju da će  uslijed globalnog zatopljenja toplinski valovi u južnoj Europi postati češći, dugotrajniji i intenzivniji.
 
"Kakve će biti te promjene ovisi o budućim emisijama stakleničkih plinova, pa će one bit manje u slučaju optimističnog scenarija, prema kojem će se znatno smanjiti emisije stakleničkih plinova, nego u slučaju pesimističnog scenarija, prema kojem će se nastaviti emitirati stakleničke plinove kako se je to činilo do sada", rekao je. 

Ministarstvo upozorava: Štitite se od jakog sunca, četvrti smo u EU po smrtnosti od melanoma
Ministarstvo upozorava: Štitite se od jakog sunca, četvrti smo u EU po smrtnosti od melanoma

Toplinski valovi bit će duži i intenzivniji, a donose suše i poplave 

Temperature su u Hrvatskoj ovih dana bile i do 35 stupnjeva, ali u budućnosti mogu biti sigurno i znatno više. 

"Jedan razlog je povišenje globalne temperature, koje bi prema optimističnom scenariju iznosilo 1,5–2 stupnjeva Celsiusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a prema pesimističnom scenariju moglo bi premašiti 4 stupnjeva Celsiusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Drugi razlog su promjene atmosferske cirkulacije do kojih dolazi zbog globalnog zatopljenja, a one mogu silno utjecati na čestinu, trajanje i intenzitet ekstrema", rekao. 

Toplinski su valovi često kombinirani s dugotrajnim sušnim razdobljima koja smanjuju  urod, dodaje. 

"Epizode intenzivnih oborina dovode do razvoja poplava, što također utječe na ljude i njihove aktivnosti. Sve nas te pojave podsjećaju na činjenicu da globalno zatopljenje prate češći, dugotrajniji i intenzivniji ekstremi te da upravo ti ekstremi predstavljaju najopasniju posljedicu klimatskih promjena", tvrdi. 

Hrvatski liječnici objasnili kako prepoznati toplinski udar i kako se zaštititi od toplinskog vala
Hrvatski liječnici objasnili kako prepoznati toplinski udar i kako se zaštititi od toplinskog vala

Protiv ekstremnih stanja moramo se boriti svi 

Osim znanstvenika i političara, ističe, svi trebaju pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena, dakle svim onim aktivnostima koje će dovesti do toga da se buduće emisije stakleničkih plinova odvijaju po optimističnom scenariju a ne po pesimističnom scenariju.

"Neke od mogućih aktivnosti su: smanjenje upotrebe automobila, korištenje avionskog prijevoza samo kad je to nužno potrebno, promjena prehrambenih navika, kontrola efikasnosti zagrijavanja/hlađenja domova, zaštita zelenih površina, pažljivo ulaganje novca (tako da se smanji ugljični otisak), komunikacija s političarima. Što se pak tiče svijesti o problemu
klimatskih promjena, rekao bih da se ona posljednjih godina silno podigla, prije svega zbog učestale pojave ekstremnih stanja u atmosferi i moru širom svijeta", rekao je za 24sata Mirko Orlić, hrvatski geofizičar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati