Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Što su blagdani bez pečenja - otkrijte recepte za čisti užitak

Što su blagdani bez pečenja - otkrijte recepte za čisti užitak
4

Tajna hrskave kožice i sočnog mesa je u polaganom pečenju, stoga spremate li za blagdane puricu, pecite je dulje no inače, na nižoj temperaturi i prije kraja zapecite

Božićna patka

Sastojci: patka od oko 2 kg, 80 g meda, 3 žlice vinskog octa, 3 žlice ulja, naranča, 50 ml vruće vode + još za podlijevanje, sol

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Očistite patku i razdvojite je na dijelove (ili ostavite u komadu) pa je natrljajte solju iznutra i izvana. Pomiješajte med, ocat i ulje te time premažite patku. Unutar patke stavite polovicu naranče. Namastite lim za pečenje pa stavite komade mesa (ili cijelu patku). Zalijte vodom, a tijekom pečenja premazujte mješavinom s medom i podlijevajte s još vode. Nakon sat vremena oko patke stavite kriške preostale polovice naranče i pecite još sat vremena. Izvadite i poslužite uz naranče.

Dreamstime

Punjeno pečenje

Sastojci: kokoš ili pile, dl vrhnja za kuhanje, 3 kriške kruha, 2 jaja, 50 ml mlijeka, 90 g maslaca, 1/2 luka, 3-4 češnja češnjaka, mala vezica peršina, 220 g jetrica, 120 ml bijelog vina, 100 g povrtnog temeljca, 50 g masti, sol, papar

Priprema: Narežite kriške kruha na kockice pa posolite. Pomiješajte mlijeko, vrhnje za kuhanje i jaja te prelijte preko kruha. Ostavite 30 minuta. U tavi otopite maslac pa prepržite nasjeckani luk, češnjak i peršin. Kad omekšaju, dodajte nasjeckana jetrica. Začinite solju i paprom te prelijte vinom i temeljcem. Kuhajte dok se tekućina ne reducira. Meso začinite solju i paprom. Smjesu iz tave pomiješajte s natopljenim žemljama i sve dobro sjedinite. Time nadjenite meso i zatvorite drvenim štapićima. Pecite na 170°C oko dva i pol sata. 

Božićna šunka

Sastojci: 2 kg dimljene šunke, mrkva, luk, poriluk, štapić cimeta, po žličica zrna papra i sjemenki korijandra, 25 cijelih klinčića; glazura: 200 g šećera, 25 ml šerijeva ili jabučna octa, 100 ml desertnog vina; 250 g meda

Priprema: Stavite šunku u lonac s vodom. Dodajte nasjeckano povrće, cimet te zrna papra i korijandra. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte dva i pol sata. Odlijte tekućinu i ostavite šunku da se hladi. Stavite je u posudu za pečenje, odstranite kožicu i ostavite jednak sloj masnoće koji zarežite nožem. Zarezane dijelove ukrasite klinčićima. Izmiješajte šećer, ocat i vino u posudi pa zakuhajte. Dodajte med, zakuhajte i maknite s vatre. Prelijte pola glazure preko šunke, pecite 15 minuta na 190°C, polijte ostatkom i pecite još 35 minuta podlijevajući sokovima tri-četiri puta. Okrenite posudu za pečenje nekoliko puta kako bi se šunka ravnomjerno ispekla. Ukrasite je klinčićima.

Fotolia

Janjeći kotleti sa sezamom 

Sastojci: 6 janjećih kotleta, 50 g maslaca, 100 g naribane mrkve, 100 g sitno nasjeckanog luka, 70 g celera nasjeckanog na kockice, 150 g šunke nasjeckane na kockice, majčina dušica, lovorov list, papar, sol, 1-2 jaja, žlica ulja, krušne mrvice, sezam

Priprema: Kotlete istucite batom i posolite. Zagrijte maslac, dodajte mrkvu, sitno sjeckani luk, celer, šunku, majčinu dušicu i lovorov list. Pirjajte na laganoj vatri. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Ovom smjesom od povrća premažite kotlete s jedne i druge strane, a zatim ih pažljivo umočite u jaja razmućena s uljem, solju i paprom, uvaljajte u mrvice sa sezamom i ispržite na maslacu. U mrvice možete pomiješati i sezamove sjemenke. Pržene kotlete posložite na zdjelu i ukrasite ih prema želji režnjevima šunke narezanih na trokute koje ste prepržili na maslacu. Uz njih poslužite i umak od pirjanog povrća koji ste propasirali.

Svinjska rolada

Sastojci: 1 i 1/2 kg svinjskog mesa bez kostiju, 30 g krupne soli, 10 zrna šarenog papra, žličica majčine dušice, zdrobljeni lovorov list, 1/8 žličice muškatnog oraščića, dl maslinova ulja, 1/2 dl suncokretova ulja, 4 žlice bijelog vina, 4 češnja češnjaka, 100 g svježeg kravljeg sira, jaje, grančica ružmarina

Priprema: Mesu od pečenice ili plećke izvadite kosti, razrežite po sredini i rastanjite batom u veliki odrezak. U mužaru izmiješajte sol, zrna papra, lovorov list, majčinu dušicu i muškatni oraščić. Mješavinom začina natrljajte meso. Dva režnja češnjaka razrežite na četvrtine. Nožićem napravite na mesu male utore i u svaki stavite komadić češnjaka. Zalijte meso izmiješanim uljem i ostavite preko noći. Mikserom izradite sir, dodajte jaje, preostali protisnuti češnjak, sol i još malo mljevenog papra. Nadjev dobro izmiješajte i razmažite ga po sredini odreska. Roladu čvrsto povežite čvrstim koncem ili špagom. Utaknite između mesa vezice grančicu ružmarina i stavite nadjeveno meso u duboku posudu. Ulijte nekoliko žlica hladne vode i vina. Pecite meso u prvih pola sata na 210°C, a preostalih 45 minuta na 180°C. Tijekom pečenja preokrenite meso i zalijevajte ga sokom od pečenja. Prema potrebi dolijte još tekućine.

Stockfood/Guliver

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti