Ovaj kolač bio je vrlo popularan među domaćicama u SAD-u 50-ih godina prošlog stoljeća. Navodno je prvi put nastao tijekom Velike depresije, velike gospodarske krize koja je trajala od 1929. do 1933.
Stari recept: Torta od čokolade u koju su stavljali čak i majonezu
Iako na prvu zvuči pomalo čudno staviti majonezu u kolač, to zapravo i nije tako loša ideja jer, ona je zgodna zamjena za jaja i maslac, ili barem za dio količine koja inače ide u kolače. Osim toga, sol u majonezi pojačava okus čokolade, a ocat doprinosi rahloj teksturi kad se spoji sa sodom bikarbonom koja ide u biskvit.
Inače, nekad se majoneza radila samo od žumanjaka, ulja i malo octa.
Ovaj kolač navodno je prvi put nastao tijekom Velike depresije, velike gospodarske krize koja je započela u SAD-u, a trajala od 1929. do 1933. godine.
U nestašici ulja i jaja neke žene su posezale za ostacima majoneze. Okus im se svidio te su i kasnije nastavile pripremati ovaj pomalo neobičan desert.
Sastojci:
*šalica od 240 ml
- 2 šalice brašna
- 2/3 šalice kakaa
- 1 i 1/4 žličice soda bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 3 jaja
- 1 šalica majoneze
- 1 i 1/3 šalice vode
- 1 i 2/3 šalice šećera
za čokoladnu kremu:
- 1 i 1/2 šalice vrhnja za šlag (masnijeg)
- 1 1/4 šalice šećera u prahu
- 1/3 šalice kakao praha
- 1/2 žličice vanilije
Priprema:
Upalite pećnicu na 175 stupnjeva pa krenite s pripremom biskvita. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao. U drugoj umutite mikserom šećer, jaja i vaniliju - velikom brzinom 3 do 4 minute dok smjesa ne bude kremasta. Potom u to umiješajte majonezu na manjoj brzini.
Nakon toga u smjesu naizmjence ubacujte vodu te mješavinu brašna, soda bikarbone, praška za pecivo i kakaa, prenosi adventuresofanurse.com.
Premažite kalup za tortu masnoćom (možete ovaj kolač raditi i u klasičnom protvanu), ulijite smjesu i pecite 40 minuta, odnosno dok kod testa čačkalicom ona iz biskvita ne izađe čista. Izvadite i ostavite neka se hladi sat vremena.
Napravite kremu - mikserom izradite vrhnje, kakao, šećer u prahu i vaniliju, radite to na najvećoj brzini oko pet minuta, dok krema ne dobije finu, čvrstu teksturu. Biskvit prerežite pa jedan dio kreme stavite na donju koru, preklopite je s gornjom, a nakon toga cijeli kolač premažite ostatkom kreme.
Napomena: Ukoliko želite jednostavniju varijantu, smjesu za biskvit pecite u klasičnom protvanu pa kremu na kraju stavite samo na vrh.