Obavijesti

Sport

Komentari 3

Stanković: Mihajlović je otišao do istoka Maksimira i prekrižio se pred zastavom 'Vukovar'

Stanković: Mihajlović je otišao do istoka Maksimira i prekrižio se pred zastavom 'Vukovar'

Jugoslavija je zadnji plasman na Euro prije ovoga u Njemačkoj izborila baš u Zagrebu: "Kucali su nam na vrata hotela, igrači su pričali okrenuti leđima", prisjetio se bivši reprezentativac

VIDEO

Bila je to jedna od najtežih večeri u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije. Ćirini "vatreni", brončani sa Svjetskog prvenstva, 15 mjeseci kasnije ostali su bez plasmana na Europsko prvenstvo u Nizozemskoj i Belgiji. I to tako što je Jugoslavija iščupala remi 2-2 na krcatom Maksimiru, i pritom izravno prošla na završni turnir u kombinaciji s remijem Makedonije i Irske u Skoplju. Hrvatska je skupinu završila na trećem mjestu i ostala i bez dodatnih kvalifikacija.

Dvije utakmice protiv istočnih susjeda te 1999. bile su pune tenzija, a o njima, pogotovo o drugoj u Zagrebu na kraju kvalifikacija, govorio je bivši reprezentativac Jugoslavije i Srbije Dejan Stanković (45) u intervjuu za Sportal.

- Prođe taj Beograd, bilo je 0-0, imali smo neke šanse, imali su ih i oni, ali ostalo je bez golova. Sjećam se stative... Zvone Boban odigrao je odličnu utakmicu. Kako je on igrao u Beogradu, Miha (pokojni Siniša Mihajlović, rođen u Vukovaru) je bio duplo bolji u Zagrebu - rekao je Stanković i nastavio:

- Kad su izvukli kvalifikacijske skupine, bili smo u karanteni. Sjećam se kako je Miha rekao: "Volio bih da zadnju utakmicu igramo u Zagrebu i odlučuje hoćemo li na Euro mi ili oni". Kažem mu: "Čekaj, bre. Stani malo, ćale. Zašto da idemo tamo, zar ne bi volio da tu odlučujuću utakmicu igramo u Beogradu?". Kaže: "Ne, baš bih volio da bude u Zagrebu". I ždrijeb se namjesti da zadnju utakmicu igramo baš u Zagrebu.

'Miha i Štimac pričali su okrenuti leđima'

A onda je došao i taj 9. listopada i utakmica koja je Hrvatsku prvi put ostavila bez velikog natjecanja, a povijest će pokazati - i jedini put bez europskog prvenstva.

- Sjećam se dolaska u Zagreb, zatvaranja u hotel, svega što je bilo uoči utakmice, osluškivanja u hotelu, nije bilo baš normalno. Ali opet, meni je kao klincu to bilo simpatično. I razgovor Mihe sa starim prijateljem Štimcem leđa o leđa u hotelu, to je na nas ostavilo snažan dojam. Razgovarali su preko ramena jer je bilo dosta ljudi raznih branši u hotelu, ovakve i onakve policije. Pričali su njih dvojica o periodu rata, svemu što se događalo. Štimac je rekao kako su spremili veselje, a Miha mi odgovorio: "Odlično, pokvarit ćemo ga".

'Na zagrijavanju propadaš kroz travu Maksimira'

Došlo je vrijeme i za utakmicu.

- Na zagrijavanju, umjesto da budeš lakši svaki korak, sve si teži i propadaš kroz travu Maksimira! Nikad to nisam doživio kao tad. Ako netko pogleda snimku prije utakmice, vidjet će da su svi ozbiljni, samo se Miha i ja smijemo. Siniša je otišao ispred istoka, prekrstio se na zastavu "Vukovar 91". Zvao sam ga i nije me čuo od buke, bilo mi je drago kad sam ga vidio s osmijehom od uha do uha. Slikali smo se grupno i na toj se slici jedini smijemo - rekao je novi trener Spartak Moskve i dodao:

- Utakmica je ispisala povijest. Dali su gol, pomislio sam "Neka ste ga dali, samo se radujte, dat ćemo ga i mi". I onda Miha bude najbolji, odigra za desetku. Dizao je prekide, pucao odakle je god stigao, pogodio Peđu i mene u leđa, lopte ušle u gol... Nezaboravna večer.

Kako je uopće došlo do gola?

- Nisam trebao skočiti, ali išao sam polako prema šesnaestercu, vidio da me nitko ne čuva, nastavio sam ići. I onda sam pomislio: "Ma što ne bih išao do kraja". I onda ovaj gospodin koji može donijeti loptu lijevom nogom kao rukom, ubaciš se, ona dođe. Imaš sreću da Ladić napravi kiks i propusti je kroz ruke, ali neplanirano sam išao na loptu, vidim da su me pustili i to sam iskoristio.

Hrvatska je vodila golom Alena Bokšića, u pet minuta nakon dva prekida Peđa Mijatović i Stanković su sve okrenuli do kraja prvog poluvremena. Izjednačio je Mario Stanić u 47., ali Hrvatska nije mogla do drugog gola koji bi joj donio odlazak na Euro, a Jugoslaviju izbacio. Remi je gostima vrijedio zlata. Bio je to posljednji put da su se plasirali na Euro sve do ovogodišnjeg turnira u Njemačkoj, a Hrvatska je u međuvremenu pet puta bila na završnom turniru.

'Jedna od tri-četiri najbolje večeri karijere'

- Kad sam vidio da klupa utrčava i slavi, pomislio sam "Zašto, pa imamo još i baraž", a onda čujem Budu Vujačića koji viče "1-1 u Skoplju, 1-1 u Skoplju!". I tu je nastala euforija, išli smo izravno na Euro. To mi je bila jedna od tri ili četiri najbolje večeri u karijeri - rekao je Stanković i o boravku reprezentacije u Zagrebu podcrtao:

- Osjećali smo se sigurno i nije bilo nikakvih problema. Bilo je puno i naše i njihove policije, bilo je tenzija. Kucali su nam na vrata u hotelu, uzvikivali s ulice, ali to je normalno i to smo shvaćali kao izazov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...
OSMINA FINALA SP-A

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...

Uz dvije velike greške na početku prvog poluvremena, odnosno drugog, Hrvatska je izgubila u osmini finala Svjetskog prvenstva od Argentine. Imali smo više udaraca od Argentinaca, ali slaba je to utjeha

The Athletic: Manchester City pobijedio u sudskom sporu s Premier ligom. Evo što to znači
NESLUŽBENO

The Athletic: Manchester City pobijedio u sudskom sporu s Premier ligom. Evo što to znači

Nakon što je prije tri godine saudijska kraljevska obitelj kupila Newcastle, Premier liga je oformila komisiju kojoj je bio cilj ispitati realnu tržišnu vrijednost nekog sponzorstva, ali City se pozvao na slobodu tržišta
Bjelica: Dinamov je najveći problem trka! Petković? Nekad ga pomaziti, a nekad kazniti
PRVO OBRAĆANJE

Bjelica: Dinamov je najveći problem trka! Petković? Nekad ga pomaziti, a nekad kazniti

Union Berlin je pod mojim vodstvom trčao najviše u Bundesligi, ni jedanput ispod 120 kilometara po utakmici, a igrači Dinama ni 112-113 km. Petković? Nekad ga treba pomaziti, nekad kazniti...