Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Spremate li puricu pogrešno?

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti

Božićno vrijeme se bliži, a mnogi već razmišljaju o zvijezdi blagdanskog stola – purici. Iako je meso središnji dio obroka, postići savršenu sočnost i okus može biti izazovno. Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa.

Srećom, legendarna autorica kuharica Mary Berry podijelila je svoje jednostavne, ali učinkovite savjete za savršeno pečenje purice. Jedna od najčešćih grešaka je predugo pečenje, koje se lako može izbjeći jednostavnim trikom.

U popularnom TikTok videu, Mary objasnila je način pripreme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Advent u Varaždinu: Baka Mraz čuva igračke stare 70 godina 00:56

- Moj ključni savjet za savršenu pečenu puricu je – nemojte je prepeći. Pecite je, a pri kraju ubodite ražanj u najdeblji dio bedra. Ako sokovi budu bistri, gotova je. Nemojte je prepeći - navela je.

Kako naribati sir pravilno? Ova nova metoda će vas iznenaditi
Kako naribati sir pravilno? Ova nova metoda će vas iznenaditi

Ključni omjeri vremena i temperature za savršenu puricu

Da biste usavršili pečenje, važno je dobro izračunati vrijeme i temperaturu.

Baked turkey or chiken or Christmas or New Year Thanksgiving Day
  •     Za nepunjenu puricu: pecite je na 180°C po 13 minuta za svakih pola kile. Primjerice, za puricu od 5,5-6,5 kg, to traje oko 3 sata.
  •     Za punjenu puricu: vrijeme pečenja povećajte na 15 minuta po pola kile.

Dodatni savjeti za sočnost i hrskavost

Kako biste zadržali sočnost mesa, oko sat vremena nakon početka pečenja prekrijte prsa purice aluminijskom folijom. Pazite da ne pretjerate jer to može spriječiti lijepo hrskanje kože.

Provjerite recept za savršenu pečenu puricu od Mary Berry:

Božićni ručak za najmilije: Evo recepata za janjetinu s povrćem, pečenu patku, istarski žgvacet...
Božićni ručak za najmilije: Evo recepata za  janjetinu s povrćem,  pečenu patku, istarski žgvacet...

Sastojci:

  •     2,2 kg purice
  •     2 žličice nasjeckanih listova timijana
  •     50 g omekšalog maslaca
  •     2 mala naranče: jedna narezana na tanke ploške, druga prepolovljena
  •     1-2 žlice biljnog ulja

Postupak:

  •     Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C.
  •     Prstima pažljivo odvojite kožu purice od mesa, pazeći da je ne oštetite.
  •     Timijan umiješajte u omekšali maslac i smjesu nježno rasporedite ispod kože. Potom složite ploške naranče ispod kože u uredne redove iznad maslaca.
  •     Jednu polovicu naranče stavite ispod kože na vratu, a ostatak kore i trimminga naranče u vratni otvor.
  •     Puricu stavite u posudu za pečenje, premažite uljem i pospite solju i paprom. Pecite 1½ do 2 sata, dok sokovi ne postanu bistri kada se u najdeblji dio ubode ražanj.
  •     Tijekom pečenja provjeravajte svakih 30 minuta i premazujte meso vlastitim sokovima.

Uz ove savjete i recept, vaša purica sigurno će postati nezaboravna zvijezda blagdanskog stola, piše The Mirror.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, smiješi vam se hrpa novca - tvrde numerolozi...
NUMEROLOGIJA

Ako ste rođeni na ove datume u mjesecu, smiješi vam se hrpa novca - tvrde numerolozi...

Datum našeg rođenja može nagovijestiti naš karakter, talente i sposobnosti, ali i potencijal za sticanje bogatstva. Numerolozi smatraju da se ljudima rođeniima u ovim danima u mjesecu - smiješi vreća novaca
Ovo su najsigurnija sjedala u zrakoplovu - imate najveće šanse za preživljavanje
IZABERITE MJESTO SAMI

Ovo su najsigurnija sjedala u zrakoplovu - imate najveće šanse za preživljavanje

Ako nešto pođe po zlu u zadnjem dijelu zrakoplova, putnici u prednjem dijelu će imati više šanse za preživljavanje, ukoliko zrakoplov ne padne na zemlju s velike visine, raspadne se i zapali