Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Božićni ručak za najmilije: Evo recepata za janjetinu s povrćem, pečenu patku, istarski žgvacet...

Božićni ručak za najmilije: Evo recepata za  janjetinu s povrćem,  pečenu patku, istarski žgvacet...

Najljepši dio božićnih blagdana okupljanje je obitelji oko božićnog ručka - evo što se tradicionalno jede u različitim krajevima Hrvatske, uz recepte i savjete za pripremu objeda u kojem će svi uživati

Najljepši dio božićnih blagdana, zbog kojega sav posao oko priprema dobije pravi smisao, okupljanje je obitelji oko božićnog ručka. U mnogim krajevima kontinentalne Hrvatske, odnosno u Hrvatskom zagorju, pa i u Slavoniji, uvriježilo se da se taj dan jedu patka ili purica s mlincima.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za savršenu puricu

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

Uz patku i mlince često se servira i francuska ili ruska salata, no može to biti i bilo koja druga vrsta salate, od zelene, radiča, cikle i slično. U nekim krajevima u unutrašnjosti patka se pekla i na crvenom kupusu, koji je tad bio prilog uz meso.

Chef cooks fried potatoes with pieces of meat in a restaurant kitchen

U dijelu Istre oko Pazina na Božić se peku pijetao i teletina s krumpirom, a jedan od specijaliteta su i fuži sa šugom od kokoši (tjestenina sa saftom od kokoši) ili istarski žgvacet (razlika je u postupku pripreme). Za predjelo se jedu ombolo (vrsta sušenog mesa) i domaće kobasice s kiselim kupusom.

U Dalmaciji se, pak, uglavnom jela mlada janjetina, najčešće pečena, s krumpirom ili zeljem na lešo (s krumpirom, malo češnjaka i preliveno maslinovim uljem), a jedna od verzija blagdanskog jela je i lonac od mlade janjetine s povrćem. Riječ je o skromnijoj verziji bosanskog lonca. Priprema se i tuka (purica) i pašticada.

Ličani peku janjetinu s krumpirima, a na stolu se nađe i sarma. Slavoncima će se na blagdanskom stolu najčešće naći pečena svinjetina ili piletina.

Fuži sa šugom od kokoške

Sastojci: tijesto: 500 g brašna, 2 jaja, prstohvat soli, žlica ulja; šugo od kokoške: 1/2 kg luka, 2 češnja češnjaka,1 dl maslinova ulja, kokoška (1 kg) narezana na manje komade, sol, papar, 3 dl soka od rajčice

Postupak: Napravite tijesto za fuže od navedenih sastojaka i oblikujte ih pomoću štapića od ražnjića ili drške od kuhače. Stavite kuhati u vrelu vodu 10-ak minuta. Za šugo na maslinovu ulju pirjajte luk i dodajte piletinu. Podlijte umakom od rajčice i mesnim temeljcem ili vodom. Pirjajte 1,5 sati, posolite i popaprite te sjedinite s fužima.

Sačuvajte ovaj video, trebat će vam: Donosimo 10 najboljih recepata za božićne kolače
Sačuvajte ovaj video, trebat će vam: Donosimo 10 najboljih recepata za božićne kolače

Pečena patka na mediteranski način

Christmas duck

Sastojci: 1 patka, 2 režnja češnjaka, 1 žlica brašna, 15 zelenih maslina, sol; Marinada: 300 ml vina, 3 žlice maslinova ulja, 2-3 limunova soka, papar, majčina dušica

Priprema: Očišćenu patku posolite i natrljajte nasjeckanim češnjakom. Vino, ulje, limunov sok, papar i majčinu dušicu pomiješajte pa prelijte patku i ostavite je da odstoji 1 sat.

Izvadite je iz marinade i stavite na malo zamašćeni lim za pečenje. Pecite na 225°C i često je zalijevajte marinadom. Prema potrebi dolijevajte i vode. Pečenu patku izrežite na komade i stavite na zagrijani tanjur. U sok od pečenja umiješajte brašno razmućeno s malo vode i maslinova ulja, kratko prokuhajte, pa umak prelijte preko mesa.

Sitni božićni kolači: Od jedne smjese napravite čak 4 vrste
Sitni božićni kolači: Od jedne smjese napravite čak 4 vrste

Punjena patka na zagorski način

Sastojci: 1 patka, 350 g bijeloga kruha, 50 g slanine, 2 luka, 1 pačja ili pileća jetrica, 100 ml mlijeka, 50 g kuhanoga graška, 2 jaja, 3 žlice masti, 2 žlice krušnih mrvica, 2 žlice soli

Priprema: Patku posolite iznutra i izvana. Kruh narežite na kockice te ga prepržite u tavi do zlatne boje. Stavite ga u dublju zdjelu i zalijte mlijekom. Na tavi prepržite slaninu, luk i jetrica. Kruh malo ocijedite od mlijeka, dodajte kuhani grašak, prepržene luk, slaninu i jetrica te jaja i mrvice. Lagano promiješajte da dobijete malo čvršću smjesu. Njome napunite patku, otvore zatvorite štapićima za ražnjiće, dobro namastite i stavite peći na 230°C. Često podlijevajte sokom od pečenja. Pecite 90-ak minuta.

Pečena teleća rebra s krumpirima

Sastojci: 500 g telećih rebara, 1 kg krumpira, 1 mrkva, 2 režnja češnjaka, 1 paprika, 1 luk, 80 ml ulja, sol, ružmarin

Priprema: Meso operite, posušite, natrljajte solju i stavite u lim za pečenje. U lončiću zagrijte ulje pa prelijte po mesu. Pospite ružmarinom, prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći 15-ak minuta na 250°C, pa smanjite na 180°C. U međuvremenu očistite i narežite (ako su veći) krumpire i drugo povrće. Kad je meso napola pečeno, nakratko ga izvadite. U lim stavite krumpire s povrćem. Malo posolite i polijte uljem. Vratite meso na krumpire, dodajte šalicu vruće vode i ponovno prekrijte folijom. Pecite oko sat vremena, pola sata na donjoj rešetki, a onda dignite na srednju.

Lonac od janjetine s povrćem

Sastojci za 4 osobe: 1,5 kg janjetine (plećka i rebra), korjenasto povrće (mrkva, celer, peršin), 8-10 manjih krumpira, češnjak, lovorov list, 3 luka, malo maslinova ulja, sol, papar, svježi list peršina

Priprema: Prije kuhanja operite janjetinu da isperete sve sitne kosti. Posložite meso u dublji i širi lonac. Ogulite mrkvu, luk, celer, peršin, narežite ih na krupne komade i posložite po janjetini. Dodajte sol, lovor, papar i malo maslinova ulja te stavite kuhati. Voda treba biti što hladnija, a kuha se na slabom plamenu, oko 45 minuta. Janjetinu treba kuhati pomalo, vrlo sporo i u pravilu nije potrebno dodavati puno začina. Pjenu koja se pojavi na vrhu pokupite žlicom. Janjetinu možete poslužiti s kuhanim krumpirom i šalšom od rajčice.

Adventski kalendar božićnih kolača, 11. dan: Medvjeđe šape
Adventski kalendar božićnih kolača, 11. dan: Medvjeđe šape

Rolada od odojka s nadjevom

Sastojci: oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka, 5 šnita staroga kruha, 2 šnite mesnate slanine, zagrijano mlijeko po potrebi, po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina, 1/4 žličice češnjaka u prahu, sol, papar, 5 žlica ulja, 150 ml svijetlog piva

Priprema: Na tavi prepržite na sitne komade nasjeckanu slaninu i dodajte u zdjelu s natrganim kruhom. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin. Malo pomalo ulijevajte zagrijano mlijeko i miješajte da od kruha nastane gusta smjesa kojom ćete nadjenuti prsa od odojka. Odojak posolite sa svih strana i stavite nadjev te zarolajte. Zavežite kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja. Stavite u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelijte pivom. Pecite na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno. Pečenu roladu izvadite na kuhinjsku dasku, uklonite konopac i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja.

Istarski žgvacet

Sastojci: 60 dag kokošjeg ili pilećeg mesa, 2 veće glavice luka, 40 dag pasate (ili domaće šalše), 1 dl maslinova ulja, 2-3 režnja češnjaka, peršin, majčina dušica, lovor, ružmarin, sol, papar, 2 dl vina, malo vode

Priprema: Kokošje ili pileće meso narežite na veće komade. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. U posudi zagrijte maslinovo ulje, pa prvo popržite komade mesa da se zarumene. Tad mesu dodajte nasjeckani luk, promiješajte i pirjajte dok sva tekućina ne zavrije. Podlijte vinom, posolite, popaprite, poklopite i nastavite pirjati na slabijoj vatri dok se luk ne pretvori u staklastu masu. Tad dodajte narezanu rajčicu, pasatu ili domaću šalšu, pa češnjak i još jednom promiješajte. Nastavite pirjati dok se sastojci ne povežu. Po potrebi, možete još malo podlijevati vinom i vodom ili pilećim temeljcem. Pred kraj dodajte začine. Žgvacet je gotov kad se šugo oko mesa dobro zgusne.
Poslužite s palentom ili fužima.

Purica s mlincima

Purica s mlincima

Sastojci: 1 purica ili puran (oko 3,5 kg), 460 g luka, 2 mrkve i pola naranče, malo svinjske masti, malo soli, 500 g mlinaca

Priprema: Puricu dobro nasolito i namastite dan ranije. Stavite je u dublji lim s komadima povrća i podlijte s 500 ml vode. Pecite na 200°C stupnjeva oko jedan sat i nakon toga okrenite. Pecite je još dva sata, a zatim 15 minuta prije kraja pečenja temperaturu pećnice pojačajte na 230-240°C stupnjeva, kako bi se purica dobro zažarila.

Mlince natrgajte na manje komade, stavite ih u lonac i prelijte slanom ključalom vodom. Poklopite ih i ostavite stajati nekoliko minuta dok ne omekšaju. Povremeno ih promiješajte i potom ocijedite. Masnoću na kojoj se pekla purica zagrijte, stavite na nju mlince i ostavite da se sve dobro poveže. Dodatno začinite po ukusu.

Osmi dan adventskog kalendara božićnih kolača: Šaum role
Osmi dan adventskog kalendara božićnih kolača: Šaum role

Pašticada ‘na brzinu’

Turistička ponuda u Ninu

Sastojci (za 8 osoba): Špikovanje: 2 kg junećeg buta, 100 g mrkve, 4 režnja češnjaka, 100 g kiselih krastavaca, 50 g pancete, 5-6 klinčića; Marinada: 1 l vode, 2 dcl vinskog octa, 200 g mrkve, 4 režnja češnjaka, 100 g crvenog luka, 150 g jabuka, 50 g korijen celera, 50 g korijen peršina, lovorov list, klinčić, peršin list; Kuhanje: 2,5 dcl maslinova ulja, 2,5 dcl biljnog ulja, 0,5 l crnog vina, 1 dcl prošeka, 1,5 l goveđeg temeljca, sol, papar

Priprema: Očistite povrće, narežite na štapiće i nožem napravite udubinu u mesu u koju ćete puniti povrće i pancetu. Dodajte nekoliko klinčića. Za marinadu očistite povrće i narežite na veće komade, prekrijte preko mesa te dolijte vodu i ocat. Ostavite 48 sati da se meso marinira. Potom meso procijedite i dobro posušite.

Prepržite ga na malo ulja sa svih strana da uhvati finu koricu. Izvadite ga na pladanj i na istoj masnoći prepržite povrće iz marinade. Kad malo zažuti, dodajte dvije žlice koncentrata od rajčice, prepržite i vratite meso. Podlijte s crnim vinom, a kad ishlapi, podlijevajte temeljcem dok se meso ne skuha. Začinite solju i paprom.

Kad je meso gotovo, izvadite ga ponovno na pladanj. Iz umaka izvadite lovor list i umak protisnite kroz cjedilo ili štapnim mikserom dobro usitnite kako biste dobili fini gusti umak. Dodajte suhe šljive i vratite kuhati desetak minuta. Meso narežite na kriške pa prelijte umakom od kuhanja. Uz pašticadu servirajte domaće njoke i suhe šljive.

Janjeći kotleti

Sastojci: 1 kg janjećih rebara, sol, ružmarin, 1/2 žličice sušene mente, šareni papar u zrnu, 300 g krumpira, 200 g mrkve, 300 g kelja pupčara, maslinovo ulje

Priprema: Rebrima odstranite meso s jedne strane pa premažite solju, začinite ružmarinom, mentom, šarenim zrnima mljevenog papra i maslinovim uljem. Kratko zapecite u ulju na tavi pa posložite u posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 200°C. Ogulite krumpire i očistite povrće, izrežite na ploške i posložite nakon 20 minuta na dno posude pokraj mesa. Po potrebi dolijte još vode ili bijelog vina, pa ‘grilajte’ još 20 minuta, na najvišoj rešetki pećnice.

Adventski kalendar kolača, 19. dan: Fine napolitanke bake Ane
Adventski kalendar kolača, 19. dan: Fine napolitanke bake Ane

Odojak omotan slaninom s povrćem

Sastojci: 200 g cherry rajčica, 200 g mini šampinjona (prepolovljenih), 2 žute paprike narezane na trakice, 1 manja butternut tikva (oko 300 g), 2 glavice brokule, 2 veća luka, 60 ml maslinova ulja, sol i papar, 300 g slanine, 600 g filea odojka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U lim na papir za pečenje poslažite u redovima povrće. Pokapajte ga maslinovim uljem, posolite i popaprite. Na dasku poslažite slaninu jedan komad do drugog i stavite na nju file - posolite i popaprite meso te zamotajte u slaninu i postavite tako zamotano na povrće na sredinu lima.

Pecite oko 45 minuta, odnosno dok meso i povrće ne budu pečeni. Pečeno meso i povrće izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta da se odmori pa meso narežite na komade od otprilike 2-3 cm širine. Poslužite toplo, a oko svakog komada mesa stavite nekoliko komadića povrća i poslužite uz svježu sezonsku ili francusku salatu.

Francuska salata

Sastojci: 450 g zamrznutoga graška, 450 g krumpira, 450 g mrkve, 400 g kiselih krastavaca, 5 jaja, 300 g majoneze, 1 vrhnje kiselo, 1 žličica senfa, sol i papar

Priprema: Povrće skuhajte zasebno, kako biste bili sigurni da nešto neće biti prekuhano, a nešto pretvrdo. Skuhajte jaja. Potom sve sastojke koji se trebaju sjeckati nasjeckajte na podjednake komadiće. Pomiješajte s majonezom, vrhnjem i začinima te stavite u hladnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti