Obavijesti

Sport

Komentari 221

Donna Vekić osvojila srebro na Olimpijskim igrama! Najveći uspjeh našeg ženskog tenisa

Donna Vekić osvojila srebro na Olimpijskim igrama! Najveći uspjeh našeg  ženskog tenisa
10

Drugi set bio je puno neizvjesniji od prvog, ali na kraju su detalji presudili u korist Zheng. Danas je bila bolja, manje je griješila i bolje servirala i osvojila zlato. Donna je odigrala fantastičan turnir i može biti ponosna

Kineskinja Qinwen Zheng osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu pobijedivši u finalu Donnu Vekić 2-0 u setovima (6-2, 6-3). U prvom setu je Kineskinja odmah na startu uzela "break" našoj tenisačici i potom na kraju seta, a u drugom je bilo puno neizvjesnije.

Statistika meča Zheng - Vekić:

Kineskinja je bolje počela meč i povela 3-0, a još jednim 'breakom' u osmom gemu osvojila je prvu dionicu meča za 48 minuta. Zheng je povela i 2-0 u drugom setu, ali je Vekić uspjela odmah vratiti izgubljeni servis. Kineskinja je u osmom gemu iskoristila četvrtu priliku za 'break' i došla do servisa za pobjedu.

Tennis - Women's Singles Gold Medal Match

Dva Donnina promašena reterna na drugi servis i jedna dobro odigrana skraćena lopta donijeli su kineskoj tenisačici meč-loptu koju je iskoristila natjeravši hrvatsku tenisačicu na pogrešku nakon jednog sata i 46 minuta igre.  

Evo koliko novca će Vekić dobiti za osvojeno olimpijsko srebro
Evo koliko novca će Vekić dobiti za osvojeno olimpijsko srebro

Tako je 21-godišnja Zheng postala prva kineska tenisačica koja je osvojila olimpijsko odličje u pojedinačnoj konkurenciji i odmah u debiju došla do zlatne medalje. Prije nje olimpijskim pobjednicama su postale Li Ting i Sun Tiantian 2004. u Ateni, ali u konkurenciji ženskih parova.

Tennis - Women's Singles Gold Medal Match

Za 28-godišnju Osječanku Donnu Vekić ovo je bio drugi nastup na Igrama, a postala je prva hrvatska tenisačica koja je osvojila olimpijsko odličje od 1988., kad je tenis ponovno uvršten u redovan olimpijski program. Četiri godine prije, na OI u Los Angelesu, Zagrepčanka Sabrina Goleš je osvojila srebrno odličje, a u finalu je izgubila od Njemice Steffi Graf, no tada je tenis bio u statusu pokaznog sporta.

Na prvom turniru ušla u finale, od ljubavi prema mirisu stvorila brend, bila u vezi s Wawrinkom
Na prvom turniru ušla u finale, od ljubavi prema mirisu stvorila brend, bila u vezi s Wawrinkom

Donnina medalja je ukupno šesta koju su za Hrvatsku osvojili tenisačice i tenisači. Goran Ivanišević je 1992. u Barceloni osvojio broncu u pojedinačnoj konkurenciji te u paru s Goranom Prpićem. Mario Ančić i Ivan Ljubičić su došli do bronce u konkurenciji parova 2004. u Ateni, da bi 2021. u Tokiju Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili zlato pobijedivši u hrvatskom finalu Marina Čilića i Ivana Dodiga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Finale Olimpijskih igara 15.30 sati , Pariz, Francuska
Sortiranje događaja
3-6

Kraj meča! Qinwen Zheng nova je olimpijska pobjednica! Pobijedila je Donnu Vekić 2-0 u setovima (6-2, 6-3) i osvojila zlato u Parizu. Našoj predstavnici ostaje srebro, što je ogroman uspjeh i može biti ponosna na sve što je napravila na Igrama. 

'BREAK' KINESKINJE

Nažalost, Zheng vodi 5-3 u drugom setu. Tri "break" lopte Donna je spasila, ali četvrtu nije uspjela i sada Kineskinja servira za pobjedu. 

3-4

Donna je došla s 40-0 do 40-40 i imala čisti forehand za "break" loptu, ali pogodila je mrežu. Ostaje dojam da se moglo izvući više iz ovog gema, ali idemo dalje. 

3-3

Ponovno je Donna Vekić povela 40-0 na svom servisu, ali Zheng je stigla na 40-30. Ipak, dobrodošla neprisiljena pogreška Kineskinje dovela je do novog izjednačenja u drugom setu. 

2-3

Kad god Donna priprijeti Kineskinji na servis gemu, slijede vrhunski servisi. Hrvatska tenisačica stigla je na 30-30, a onda Zheng s dva asa zaključila gem i povela 3-2 u drugom setu. 

Komentari 221