Obavijesti

Sport

Komentari 44

Tko je José Boto? I Mourinho ga htio u timu: 'Hrvatska je dobra zemlja, nije ovo Tadžikistan...'

Tko je José Boto? I Mourinho ga htio u timu: 'Hrvatska je dobra zemlja, nije ovo Tadžikistan...'

Prodao je zvijezde Benfice za desetke milijuna eura, radio u Šahtaru i PAOK-u, zimus stigao u Osijek, a prošli tjedan razišao se s trenerom Zekićem. U noći na utorak propucali su mu auto dok je bio na odmoru

VIDEO

Zna gdje pronaći talenta. Dok je bio šef skautske službe u Benfici otkrio je igrače poput Angela Di Marije, koji je otišao u Real Madrid za 35 milijuna eura, Axela Witsela, koji je prodan u Zenit za 40 milijuna eura, Nemanje Matića, koji je otišao u Chelsea za 25 milijuna eura, Jana Oblaka, koji je otišao u Atletico Madrid za 16 milijuna eura ili pak Edersona, koji je otišao u Manchester City za 
40 milijuna eura.

Tako je svojevremeno stručnjak za transfere Fabrizio Romano predstavio Joséa Bota (58), čovjeka koji je početkom godine postao sportski direktor Osijeka kao najveće zimsko pojačanje HNL-a. Njegov su auto, dok je otišao na kraći odmor u Portugal, propucali u noći s ponedjeljka na utorak sa sedam metaka na parkiralištu u Šamačkoj ulici. Zatekao ga je njegov novi suradnik, koordinator omladinske škole Alfredo Almeida. Policija obavlja očevid o propucanom vjetrobranskom staklu, a Boto je putem navijačke stranice Bijelo-plava birtija poručio kako mu ne pada na pamet zbog toga odlaziti iz grada i kluba. Službeni NK Osijek kratko je poručio:

"Zgroženi smo ovim incidentom i izražavamo punu podršku našem sportskome direktoru Joseu Boti te molimo sve koji imaju eventualna saznanja o ovom nemilom događaju da se obrate policiji. NK Osijek neće izlaziti s dodatnim izjavama dok traje istraga kako bi nadležna tijela mogla neometano obavljati svoj posao."

POGLEDAJTE SAŽETAK: Varaždin - Osijek 0-2

Pokretanje videa...

Sažetak utakmice Varaždin-Osijek 01:33

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

O svemu su se oglasili i iz Hrvatskog nogometnog saveza.

"HNS najoštrije osuđuje ovaj incident te poziva nadležne institucije da rasvijetle sve okolnosti ovog kaznenog djela kako bi počinitelji snosili odgovornost za ovaj zastrašujući čin. HNS će biti u komunikaciji s NK Osijek te pružamo maksimalnu podršku g. Botu i klubu nakon ovog duboko uznemirujućeg incidenta te ćemo kroz komunikaciju s nadležnim tijelima naglasiti važnost rješavanja ovog slučaja kako bi se poslala snažna poruka da je hrvatsko društvo sigurno te da su ovakve poruke i zlodjela apsolutno neprihvatljivi i nedopustivi", priopćili su.

Tko je José Boto?

Došao je u Osijek više od tri mjeseca nakon što je Ivica Kulešević napustio klub. Karijeru je gradio u rodnom Portugalu kao trener niželigaša Louresa i Sacavenensea, a potom se povezao s Benficom gdje je bio pomoćni trener, skaut i šef skauta do 2018. Potom je tri godine radio u Šahtaru na istoj poziciji, a godinu i pol kao sportski direktor u PAOK-u, do prošlog ljeta.

Boto se u dogovoru s upravom prošli tjedan odlučio za smjenu trenera Zorana Zekića nakon svega sedam mjeseci, i to nakon što je izborio Europu. Svemu su, kako su doznala 24sata, kumovale nesuglasice s Botom. Portugalcu je cilj reorganizacija škole nogometa i stvaranje pologina za prodaju vrhunskih mladih igrača.

- Prije svega, ovo je Hrvatska. Ona je slavna po stvaranju slavnih igrača. Nisam došao u Tadžikistan. Došao sam u dobru zemlju, koja je dobro poznata po talentima, a to je nešto što mi se svidjelo. Predsjednik mi je objasnio što mogu donijeti Osijeku, ova kombinacija države koja stvara talentirane igrače i mene, koji volim raditi s mladim igračima, bit će dobra. U Benfici sam puno radio s akademijom igrača, nisam samo dovodio strane igrače. U Šahtaru nije bio ovakav stadion, tamo nisam imao ni ovakvu akademiju igrača. Tamo sam ih uvjerio u stvaranje vlastitih talenata - rekao je Boto po dolasku u Osijek.

Ne bih išao u zemlju u kojoj se ne bih dobro osjećao

- Predsjednik me nagovorio da dođem ovdje. Ne moramo pobijediti sutra, možemo, ali ne možemo više ovako raditi. Nećemo potrošiti puno novca, ponekad tako ne dođete do pobjeda. Moramo stvoriti novu bazu, strategiju, iskoristiti ovo tržište i resurse koji su nam raspolaganju. Želimo da Osijek postane najveća nogometna akademija u Hrvatsku. Želim stvoriti viziju koju će drugi ljudi moći nastaviti u Osijeku. To će biti Osijekova snaga.

Boto je za 24sata otkrio i kako ga je svojevremeno zvao ni manje ni više nego imenjak José Mourinho.

- Istina je da me zvao Mourinho, ali bilo je to prije tri godine dok sam bio u Šahtaru i nisam htio otići odande. Sad sam odbio Saudijsku Arabiju jer nije mi se išlo u državu u kojoj se ne bih dobro osjećao. Hrvatska mi je veći izazov. A što mi se ovdje najviše sviđa? Hrana! Podsjeća me na hranu kod kuće, u Portugalu, ta mješavina mediteranske kuhinje i mesa, a volim i začinjenu hranu. Uh, bojim se da ću se u Hrvatskoj udebljati desetak kila, haha!

Sve je, čini se, brzo palo u vodu. Sad ima drugačije brige nakon šokantnog incidenta koji je nanio i veliku štetu klubu i hrvatskom nogometu u cjelini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 44

VIDEO

VIDEO Svijet se divi majstoriji Gvardiola! City do preokreta, Liverpool teško kiksao kod kuće
KAKVA PREDSTAVA

VIDEO Svijet se divi majstoriji Gvardiola! City do preokreta, Liverpool teško kiksao kod kuće

Igrao je samo drugo poluvrijeme, no njegovim ulaskom u potpunosti se promijenio Cityjev način igre. 'Građani' su zagospodarili travnjakom, a Joško je briljirao
Attenzione! Gattuso je počastio igrače i stožer s iPhoneima! Za to je dao oko 40 tisuća eura
NAKON POBJEDE U DERBIJU

Attenzione! Gattuso je počastio igrače i stožer s iPhoneima! Za to je dao oko 40 tisuća eura

Trener Hajduka iskeširat će 40.000 eura i počastiti sve igrače i članove stožera novim mobitelima, kao nagradu za dobru igru i pobjedu u derbiju