Obavijesti

Sport

Komentari 12

Nadal: Vrijeme je za oproštaj. Dao sam sve što sam mogao...

Nadal: Vrijeme je za oproštaj. Dao sam sve što sam mogao...

Rafael Nadal objavio je kako krajem godine odlazi u mirovinu. Posljednji nastup imat će na finalu Davis Cupa u studenom u Malagi

VIDEO

Jedan od najvećih tenisača svih vremena, Rafael Nadal (38) objavio je kako odlazi u mirovinu. Osvajač 22 Grad Slama odlazi iz tenisa krajem godine, točnije nakon finala Davis Cupa koje će se odigrati u studenom u Španjolskoj Malagi. U videoporuci koju je poslao svojim obožavateljima Rafa je poručio kako je vrijeme za odlazak iz sporta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nadal: Vrijeme je za oproštaj. Dao sam sve što sam mogao... 01:09

- Pozdrav svima, želim objaviti svima da se opraštam od tenisa. Zadnje godine bile su teške, posebno zadnje dvije, nisam mogao igrati bez ograničenja. Teška je odluka, dugo sam razmišljao o njoj. Ali sve u životu ima početak i kraj, mislim da je primjeren trenutak da stavim točku na "i" - započeo je Španjolac.

Teško je i izbrojati sva postignuća koja je u ostvario "kralj zemlje". Teniska legenda izbila je na scenu nevjerojatnom pobjedom na French Openu sa samo 19 godina u svom prvom pokušaju, usput pobijedivši Rogera Federera u polufinalu. Kasnije u karijeri osvojio je 13 naslova na Roland Garrosu, s devet u prvih 10 pokušaja, postavši jedan od najdominantnijih tenisača ikada.

Do 24. godine osvojio je sve dostupne grand slam naslove i tako posao najmlađi kojemu je to ikada pošlo za rukom. U karijeri je još osvojio dva puta Australian Open (2009. i 2022. godine), Wimbledon 2008. i 2010. godine, te US Open četiri puta (2010., 2013., 2017. i 2019.).

Nadalov bajkovit scenarij su promijenili 'zlikovci' i pariškog miljenika ostavili bez medalje
Nadalov bajkovit scenarij su promijenili 'zlikovci' i pariškog miljenika ostavili bez medalje

Također, osvojio je olimpijsko zlato u Pekingu 2008. godine i 36 Masters titula, dok je ove godine sudjelovao na otvaranju Igara u Parizu kao jedna od najvećih zvijezda ceremonije.

- Bila je to duga i uspješna karijera, puno uspješnija nego što sam mogao zamisliti. Sretan sam što moj zadnji turnir može biti u Davis Cupu u Malagi, uz to natjecanje vežu me lijepe uspomene u Sevilli iz 2004. Ponosan sam na sve što sam mogao proživjeti, hvala svima u teniskoj industriji, ljudima s kojima sam radio, protivnicima s kojima sam dijelio teren. Moji su suradnici i prijatelji, bili su tu uz mene i u dobrim i teškim trenucima, kad me trebalo dignuti. Proživjeli smo toliko toga što je teško opisati.

Kraj legendarne ere u tenisu. Đoković, Nadal i Federer nakon 22 godine nisu osvojili Slam...
Kraj legendarne ere u tenisu. Đoković, Nadal i Federer nakon 22 godine nisu osvojili Slam...

Smatran ga se za “veliku trojku" tenisa zajedno s Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem. Smatra se kako je u karijeri zaradio više od 130 milijuna eura od nastupa i osvajanja turnira te je time šesti najplaćeniji tenisač u povijesti. Zbog toga, smatra jednim od najvećih zvijezda koji svoja pojavljivanja u promotivnim spotovima i reklamama naplaćuje i više od milijun eura. 

Tenisku akademiju otvorio je 2016. u rodnoj Manacori, pored Mallorce

Kakva šteta! Nadal odustao od nastupa na kultnom Laver kupu
Kakva šteta! Nadal odustao od nastupa na kultnom Laver kupu

- Hvala i mojoj obitelji, pogotovo majci koja je proživjela toliko toga sa mnom. Hvala mojoj ženi s kojom sam 19 godina, bila je savršena životna suputnica u karijeri. Vraćao sam se kući i gledao kako mi raste sin, to mi je uvijek davalo snage za nastavak. Sa sestrom sam uvijek imao nevjerojatan odnos, a ujak je razlog zašto sam počeo igrati, zbog njega sam mogao nadići puno teških trenutaka. Otac mi je bio izvor inspiracije u svakom smislu. Primjer je snage koja mi je trebala u životu i posebno mu hvala. Na kraju hvala i navijačima, ne mogu naći riječi da vam zahvalim, davali ste mi snage u svakom trenutku. Sve što sam proživio bio je san koji se ostvario. Odlazim u apsolutnom miru znajući da sam dao sve što sam mogao pružiti. Na kraju kažem 1000 puta hvala, vidimo se uskoro - zaključio je Nadal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Užasna vijest iz Grčke: U bazenu se utopio igrač Panathinaikosa
ISTRAGA U TIJEKU

Užasna vijest iz Grčke: U bazenu se utopio igrač Panathinaikosa

Baldocka je tražila njegova supruga, koja živi u Engleskoj s njihovim djetetom, no nije ga uspjela kontaktirati te se zabrinula
Ćorluka o snimci koja je postala hit: 'U meni kuca plavo srce. Da je žena bila tamo, sjedio bih'
NASMIJANI VEDRAN

Ćorluka o snimci koja je postala hit: 'U meni kuca plavo srce. Da je žena bila tamo, sjedio bih'

U modi je ovo neko barber iza brijanje pa svi imaju iste, ne bih imao frizuru kao 80 posto igrača reprezentacije. Nekad ih ne mogu raspoznati iza leđa, svi imaju iste zatiljke, kaže Ćorluka o frizurama reprezentativaca