Obavijesti

Sport

Komentari 13

Kraj legendarne ere u tenisu. Đoković, Nadal i Federer nakon 22 godine nisu osvojili Slam...

Kraj legendarne ere u tenisu. Đoković, Nadal i Federer nakon 22 godine nisu osvojili Slam...
7

Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković osvojili su zajedno 66 Grand slam titula. Federer je prvu osvojio 2003. godine, a nakon 22 godine ni jedan od trojice nije to uspio u kalendarskoj godini...

VIDEO

Novak Đoković (37) u subotu je ujutro ispao u trećem kolu US Opena od Alexeija Popyrina i time okončao nevjerojatni niz koji je počeo još 2002. godine! Naime, po prvi put nakon 2002. godine, Đoković, Roger Federer (43) i Rafael Nadal (38) nisu među osvajačima četiri Grand slam turnira. 

Pogledajte se u ogledalo i prisjetite gdje ste bili prije 22 godine. Riječ je o zaista velikom vremenskom razdoblju, gotovo četvrtini stoljeća, koje je u teniskom svijetu obilježila dominacija Švicarca, Španjolca i Srbina, koju se popularno naziva "velika trojka". 

Katastrofa za Novaka Đokovića: Ispao u trećem kolu US Opena!
Katastrofa za Novaka Đokovića: Ispao u trećem kolu US Opena!

Između sebe, Đoković, Nadal i Federer osvojili su čak 66 Grand slam titula. Jedini su tenisači u povijesti s više od 20 GS titula (Đoković predvodi listu s 24 titula, Nadal ih ima 22), a posebno je impresivno zato što su si međusobno bili konkurencija. 

Statistika

Đoković je prvu Grand slam titulu osvojio 2008. u Australiji. Danas je rekorder po broju titula na Australian Openu (deset), a posljednji je put slavio u Melbourneu 2023. godine kada je pobijedio Stefanosa Tsitsipasa u finalu. 'Nole' je ove godine izgubio u finalu AO-a od Jannika Sinnera.

Novak Đoković nakon debakla: 'Ispraznio sam se nakon zlata, a nisam znao hoću li uopće igrati'
Novak Đoković nakon debakla: 'Ispraznio sam se nakon zlata, a nisam znao hoću li uopće igrati'

Federer je imao 12 Grand slam titula kada je Đoković uzeo prvu

Federer je imao već 12 Grand slam titula uz svoje ime kada je Đoković osvojio prvu. Istina je, Švicarac je pet godina stariji, već je dvije godine u teniskoj mirovini, a Nadal, koji je godinu dana stariji od Đokovića, imao je tri Grand slam titule. Španjolac je do kraja 2008. osvojio još dvije, vezao je naslove na Roland Garrosu i Wimbledonu, a zatim je Federer zaključio godinu trijumfom na US Openu.

Melbourne: Tenisa?i Australian Opena igrom sakupljali novac za Haiti

Samo najbolji od najboljih osvoje Grand slam, ali uz Đokovića, Nadala i Federera bilo je nezapamćeno teško doći do te prestižne titule. Tako su od Wimbledona 2002. godine, kada je Federer kročio na najveću scenu i prvi put osvojio Grand slam, tek 14 tenisača osvojala Grand slam titulu (Roddick, Gaudio, Safin, Del Potro, Murray, Wawrinka, Čilić, Thiem, Medvedev, Alcaraz, Sinner).

Nove Đokovićeve muke: Hvatao se za srce pa tražio pomoć...
Nove Đokovićeve muke: Hvatao se za srce pa tražio pomoć...

Velika trojka obrisala je pod s jednom cijelom generacijom tenisača. Usporedbe radi, 1990-te su iznjedrile tek dvojicu Grand slam prvaka (Thiem i Medvedev), a 2000-te su već dale Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera koji, jasno, do titule ne moraju ići preko velike trojke već 'samo' Đokovića.

Federer u mirovini, Nadal jedva igra, Đoković u padu...

Svemu u životu dođe kraj. I koliko god Đoković nevjerojatno prkosio godinama i mladim talentima, postaje jasno kako i njegovoj velikoj karijeri polako dolazi kraj. Srpski tenisač još uvijek je jedan od najboljih na svijetu i kapacitet za osvajanje GS titula, ali pitanje je koliko će još dugo konkurirati mladim talentima. 

Laver Cup 2022 - Day One - O2 Arena

Veliki Rafa Nadal već je jednom nogom u mirovini. Španjolac vodi velike borbe s ozljedama otkako je osvojio Roland Garros 2022. i time postao najuspješniji tenisač u povijesti i prilično je teško prognozirat kako će ikad više doći do kraja Grand slama, čak i na Roland Garrosu gdje je praktički nepobjediv. 

Federer je svoj reket objesio o klin još prije dvije godine, iako je i tada bilo pitanje vremena nakon što je ispao s Wimbledona 2021. i time najavio kraj sezone zbog problema s koljenima.

I tada su briznuli u plač svi oni koji su već više od 20 godina pratili ove teniske junake i njihove legendarne mečeve. Ali ne samo oni, već i Đoković, Federer i Nadal.

(SP)BRITAIN-LONDON-TENNIS-LAVER CUP-FEDERER

Znali su kako se bliži kraj njihovoj vladavini, ali njihova ostaštvina živjet će zauvijek. Jer su tenis učinili puno bogatijim nego što je bio prije njih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Dinamo - Hajduk 0-1: Livaja šokirao Maksimir i doveo 'bile' na vrh prvenstvene tablice
6. KOLO HNL-A

Dinamo - Hajduk 0-1: Livaja šokirao Maksimir i doveo 'bile' na vrh prvenstvene tablice

DINAMO - HAJDUK 0-1 Pogotkom Livaje iz 70. minute Hajduk je odnio sva tri boda s Maksimira u dramatičnoj utakmici koja se igrala više od 100 minuta. Tako su 'bili' barem privremeno preuzeli vrh poretka HNL-a