Obavijesti

Sport

Komentari 13

Kažu, nije do trenera... A ovo ni jedan Barcelonin trener nije uspio u El Clasicu od 1984.!

Kažu, nije do trenera... A ovo ni jedan Barcelonin trener nije uspio  u El Clasicu od 1984.!
6

Robert Lewandowski je na 17 golova i dvije asistencije, a Raphinha na 10 golova i devet asistencija. Obojica su odigrala 14 utakmica u sezoni

Nogometaši Barcelone razbili su Real Madrid 4-0 na Santiago Bernabéu i potvrdili da su u ovom trenutku ponajbolja momčad Europe. Golove su zabijali Lewandowski (54. i 56.), Lamine Yamal (77.) i Raphinha (84.), a momčad Hansija Flicka odvojila se na šest bodova prednosti u odnosu na Real. Upravo je njemački trener preporodio Katalonce koji izgledaju sjajno na početku sezone. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Romano: Dani Olmo prelazi u Barcelonu! Evo koliko bi Dinamo trebao zaraditi od tog transfera 01:03

Zanimljivo, Flick je postao prvi trener Barcelone koji je u prvom El Clasicu pobijedio na Realovom stadionu nakon Engleza Terryja Venablesa kojem je to pošlo za rukom 2. rujna 1984. 

Prošlu je sezonu "blaugrana" završila bez osvojenog trofeja nakon što ju je u četvrtfinalu Lige prvaka izbacio PSG, u Superkupu i prvenstvu gledala je u leđa Realu, a iz Kupa ju je izbacio Athletic Bilbao. Kako sada stvari stoje, ove sezone neće ostati bez srebrnine. 

- Kako proživljavam ovaj trenutak? Stvari se ne vrte oko mene. Nisam bitan ja, bitna je momčad, bitni su klub i navijači. Jako smo sretni i sada mislimo na navijače koji su ovo zaslužili. Danas smo napravili veliki iskorak, igrali smo protiv kluba koji se smatra jednim od najboljih na svijetu i ima vrhunske igrače. Odlično smo se branili i to je bio ključ. Pored toga smo koristili naše šanse. Nije lako zabiti četiri gola u Madridu, ali uspjeli smo - rekao je Flick nakon utakmice s Realom i okrenuo se idućem dvoboju:

LaLiga - Real Madrid v FC Barcelona

- Moramo ovako nastaviti, korak po korak. Kako smo radili do sada, nastavit ćemo i dalje. Sljedeća je utakmica protiv Espanyola. Ekipa se mora dobro odmoriti i onda ćemo se pripremiti za tu utakmicu. 

Flickovu Barcelonu karakterizira izuzetno visoko postavljena zadnja linija, visok intenzitet u igri i presing. Što se tiče napadačkog dijela momčadi, tu ionako ne nedostaje talenta, a dojam je da pod Nijemcem najbolji nogomet karijere igraju Raphinha i Robert Lewandowski. Poljak je neupitna klasa i nesuđeni dobitnik Zlatne lopte (2020., eventualno i 2021.), a s dva gola Realu stigao je do 17 golova i dvije asistencije u 14 utakmica u sezoni.

Veće iznenađenje definitivno je forma Raphinhe koji igra na razini za osvajanje Zlatne lopte! Ako mislite da pretjerujemo, Brazilac ima 10 golova i devet asistencija u 14 utakmica u ovoj sezoni, što su fantastične brojke. Posebno je impresivna realizacija 50 posto velikih prilika, što je za krilnog igrača vrlo dobar učinak. Ako ovako nastavi, a Barcelona osvoji velike trofeje, Raphinha će sigurno biti jedan od favorita za prestižnu nagradu za sezonu 2024/25. 

LaLiga - Real Madrid v FC Barcelona

Za one koji smatraju da trener u nogometu ne znači puno, dovoljno je usporediti Xavijevu Barcelonu iz prošle sezone s Flickovom iz ove. Pod Španjolcem je "blaugrana" često igrala utakmice na 1-0 i 2-1, nerijetko do bodova dolazila i u zadnjim minutama uz neuvjerljivu igru. Nadalje, Xavija su na klupi karakterizirale konstantna nervoza i pritisak na suce, dok je Flick ipak drugačiji. 

Barcelona pod vodstvom bivšeg stratega Bayerna zabija više (3.36 prema 2.08 golova po utakmici), stvara više prilika (4.64 - 3.11) i prima manje golova (0.93 - 1.3). U nešto manjem omjeru podigao se i broj udaraca pod Flickom (16.3 - 15.7), kao i posjed lopte (63.4% - 62.9%). Statistika jasno pokazuje, a rezultati potvrđuju - Barcelona izgleda daleko bolje pod Flickom nego pod Xavijem. 

A što sad? Realu moraju igrati Modrić ili Güler, a pojačanje u obrani ne bi bilo na odmet
A što sad? Realu moraju igrati Modrić ili Güler, a pojačanje u obrani ne bi bilo na odmet

Naravno, još nijedan trofej Katalonci nisu osvojili, ali nakon 11 kola imaju ugodnih šest bodova prednosti ispred Reala u prvenstvu, dok su u Ligi prvaka jedni od najbližih kandidata za trofej. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO Dinamo - Osijek 2-4: Osječani šokirali prvaka, Bjelica nastradao protiv bivšeg kluba!
TEŽAK PORAZ DINAMA

VIDEO Dinamo - Osijek 2-4: Osječani šokirali prvaka, Bjelica nastradao protiv bivšeg kluba!

Osječani su u fantastičnom derbiju pred 13.487 gledatelja na Maksimiru nokautirali Zagrepčane. Bjelici su nanijeli prvi poraz otkako se vratio u Dinamo te nakon šest dugih godina uspjeli slaviti u Zagrebu
Preminuo je Tonči Gabrić, legendarni golman hrvatske reprezentacije i Hajduka...
U 63. GODINI

Preminuo je Tonči Gabrić, legendarni golman hrvatske reprezentacije i Hajduka...

Gabrić je karijeru započeo u RNK Splitu, igrao je i za Rijeku i PAOK, ali najveći trag ostavio je u Hajduku gdje je odigrao 187 utakmica. Za Hrvatsku je nastupio u prvoj službenoj utakmici protiv SAD-a 1990. godine