Ništa od promjene u HNL-u još barem dvije sezone. Samo će jedan drugoligaš ulaziti u elitu | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 4

Ništa od promjene u HNL-u još barem dvije sezone. Samo će jedan drugoligaš ulaziti u elitu

Ništa od promjene u HNL-u još barem dvije sezone. Samo će jedan drugoligaš ulaziti u elitu

Popunjavanje HNL-a samo prvakom druge lige dovelo je do ubijanja svake neizvjesnosti daleko prije kraja sezone, ali u vrhu saveza neće tako skoro vratiti staro pravilo

VIDEO

Prije četiri godine Hrvatski nogometni savez ukinuo je pravilo o razigravanju za ostanak između devetoplasiranog kluba HNL-a i drugoplasiranog u drugoj ligi. Prije nekoliko tjedana medijima je prostrujala informacija kako će se taj sustav vratiti, ali od svega neće biti ništa još barem dvije godine.

POGLEDAJTE SAŽETAK: Dinamova proslava naslova

Pokretanje videa...

Sažetak utakmice Dinamo-Rudeš 01:33

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

- Ne znam tko je plasirao informaciju da se pravilo vratilo, sustav natjecanja postoji do sezone 2026/27. Ostaje i dalje sustav natjecanja kakav je bio, bit će i sljedeće sezone. Da bi se promijenilo, danas bismo trebali imati hitnu sjednicu Izvršnog odbora da bismo promijenili pravilo za iduću sezonu. Odmah mogu reći da i za sezonu 2025/26. ostaje da samo zadnji ispada. Nije naša stvar što je netko plasirao informaciju da se pravilo mijenja - rekao je član izvršnog odbora HNS-a i predsjednik Gorice Nenad Črnko gostujući u emisiji Sport nedjeljom.

HNS je izbacio razigravanje za ostanak jer se drugoligaši iz godine u godinu muče s ispunjavanjem uvjeta za licenciju pa samo prvak druge lige ide u Ligu 10. No to je stvorilo nekompetitivnost u donjem dijelu ljestvice u HNL-u gdje je Rudeš, koji je sezonu završio sa samo jednom pobjedom i devet bodova, bio otpisan još prije zimske stanke pa su ostali klubovi bili poprilično bezbrižni, a jedino što im je mogao biti motiv jest razlika od nekoliko stotina tisuća eura premija od televizijskih prava. U svakom slučaju, premalo.

Sopić: Situacija s Pašalićem nije idealna. Klub na prvom mjestu
Sopić: Situacija s Pašalićem nije idealna. Klub na prvom mjestu

S druge strane, drugoligaš Zrinski, koji je bio u fantastičnoj formi u proljetnom dijelu prvenstva s deset uzastopnih pobjeda i ispustio je prvo mjesto za jedan bod u izravnom dvoboju sa Šibenikom u zadnjem kolu, nije dobio dodatnu šansu igrati za ulazak u HNL sa Slaven Belupom. Povratkom utakmica razigravanja i prva i druga liga dobile bi na zanimljivosti, dakako, uz ispunjavanje infrastrukturnih i financijskih uvjeta kako u elitnoj ligi ne bi bili kanta za napucavanje poput nekih klubova zadnjih godina.

HNS će idući tjedan analizirati učinke mlađih reprezentacija, a Germanijak je objavio kako će otkaz dobiti izbornik U-21 selekcije Dragan Skočić i kako su kandidati za njegova nasljednika Ivica Olić i Silvijo Čabraja. Črnko je u Sportu nedjeljom neizravno potvrdio kako će smjene biti na dnevnom redu.

- Suludo je u ovom trenutku reći da nas ne brine. Da, brinu nas sve selekcije, definitivno nismo željeli u tijeku Eura reagirati ni izlaziti u javnosti. Ali konkretno, ovaj tjedan imamo sastanak unutar saveza gdje ćemo analizirati sve sustave unutar mlađih uzrasnih kategorija i donositi određene odluke. Isključivo razvojem svih reprezentacija do U-21 koja bi po kvaliteti hrvatskog nogometa i onoga što imamo, po igračima koji nam u tom godištu igraju na međunarodnoj sceni, trebala biti konstanta europskog nogometa. Definitivno je cilj da se HNS time pozabavi, da donese dugoročne korake od kojih bi A reprezentacija trebala imati koristi u budućnosti - kazao je Črnko i potvrdio kako je vrh HNS-a jednoglasno bio uz izbornika A selekcije Zlatka Dalića unatoč neuspjehu na Euru.

- Najlakše je donositi neke odluke preko koljena i preko noći. Mi smo to znali i prije, da jedan ciklus od tri utakmice ne može izbrisati sve što se radilo u segmentu ranije. I naš put unutar saveza i put izbornika su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Nije bilo ni trunke dileme da bi išli u drugom smjeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Perišić potpisao novi ugovor s Hajdukom! Ali, ima jedna caka koja se neće dopasti navijačima
OSTAJE U KLUBU?

Perišić potpisao novi ugovor s Hajdukom! Ali, ima jedna caka koja se neće dopasti navijačima

Hajduk je izgubio prvu pripremnu utakmicu protiv Radomlja (1-0), a trener Gennaro Gattuso najavio je kako im trebaju pojačanja u napadu kako bi sve izgledalo bolje. Perišić bi trebao biti početak pojačanja...
Kvalifikacije za Olimpijske igre: Kad i gdje igra Hrvatska, gdje je prijenos? Košarkaši love Pariz
SVE O TURNIRU

Kvalifikacije za Olimpijske igre: Kad i gdje igra Hrvatska, gdje je prijenos? Košarkaši love Pariz

Olimpijski kvalifikacijski turniri igrat će se od 2. do 7. srpnja 2024. u Grčkoj, Latviji, Španjolskoj i Portoriku, a samo će pobjednici svakog turnira izboriti mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatska nastupa u grčkom Pireju