Obavijesti

Sport

Komentari 7

Duje Draganja: 'Iza sebe sam ostavio razočarenje i depresiju nakon sporta. To je prošlost'

Duje Draganja: 'Iza sebe sam ostavio razočarenje i depresiju nakon sporta. To je prošlost'

Uopće ne gledam plivanje. Svjetsko plivanje stalno napreduje, u fizičkoj spremi, nutricionizmu, medicini... Što se Hrvatske tiče, rezultati govore sami za sebe. O trudu, radu i postignućima sportaša, kaže srebrni iz Atene

VIDEO

Proslavljenog hrvatskog plivača Duju Draganje samo je stotinka dijelila od osvajanja olimpijskog zlata u Ateni 2004. godine. Dvadeset godina kasnije, prisjetio se tog trenutka u razgovoru za HRT.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatski olimpijci uoči puta na OI 2008. 03:29

Ispričao je kako se osjećao tijekom i nakon utrke.

- Ne mogu se trenutno sjetiti koje bih desetinke od tih 20 sekundi izdvojio, ali sjećam se nekih stvari. Sjećam se da je finale na 100 metara leptir bilo 20 minuta prije finala na 50 metara slobodno, što mi je, koliko god bilo fizički teško, psihički pomoglo. Nije bilo potrebe da čekam s ostalima, a došao sam posljednji, što mi je olakšalo situaciju jer su najjači plivači fizički i mentalno prisutni u toj disciplini. Tu jedna mala greška, mali pokret ruke, može udaljiti od postolja. U čekaonici se 80 posto toga odlučuje, a meni je pomoglo što sam tamo stigao samo pet minuta prije izlaska. Više se sjećam tog psihološkog pritiska u čekaonici nego same utrke. Utrka prođe brzo, kao automatizam. Toliko si preplavljen adrenalinom da se kasnije jedva sjećaš. Sve što si radio milijun puta na treningu, jednostavno se dogodi u tom trenutku. Pamtim ono što se dogodilo prije i poslije, to je ono što ostane u tebi - rekao je Draganja

Hm, što je sad učinila? Zgodnu plivačicu izbacili iz olimpijskog sela. Ali nisu objavili zašto...
Hm, što je sad učinila? Zgodnu plivačicu izbacili iz olimpijskog sela. Ali nisu objavili zašto...

Rezultati govore sami o sebi

Finale je izborio s osmim vremenom i plivao u osmoj stazi, što smatra "spasom" i dodatnim poticajem za sjajan rezultat. Danas, kaže, više ne prati plivanje.

- Iskreno, uopće ne gledam plivanje. Ja sam osoba koja poštuje rezultate, ali ne zanima me kako netko pliva ili kako to izgleda. Nije mi bitan umjetnički dojam, već rezultat koji sve određuje. Svjetsko plivanje stalno napreduje, iako postoje razdoblja stagnacije, ali moram priznati da smo fizički i u smislu treninga među vodećim sportovima na svijetu. Napredak u fizičkoj spremi, nutricionizmu i medicini itekako se osjeti u plivanju.

Najveća naša plivačka uzdanica: Zapeo sam još jače kad mi je jedan mail poslao Draganja...
Najveća naša plivačka uzdanica: Zapeo sam još jače kad mi je jedan mail poslao Draganja...

Hrvatsko plivanje na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljali su Nikola Miljanić, Jana Pavalić i Jere Hribar, no nitko od njih nije se plasirao u veliko finale.

- Što se Hrvatske tiče, rezultati govore sami za sebe. Ne bavim se umjetničkim klizanjem pa da bih govorio o dojmu. Moj dojam je nebitan. Rezultati su ono što govori o trudu, radu i postignućima sportaša. Tako da smo tu gdje jesmo, nije na meni da to komentiram.

Razočarao se u sport

Što se financija tiče, smatra da su uvjeti danas bolji nego u njegovo vrijeme.

- Mislim da su financije sada bolje. Uvjeti su puno bolji nego kad sam ja plivao. Recimo, ja nisam imao mogućnost trenirati u Hrvatskoj kako treba. Ono što je tada bilo bolje je kvaliteta. Da bih ja uspio, iza mene je moralo biti 20 dobrih plivača i možda 200 prosječnih. Danas toga nema. To je ono što nedostaje. Ne možete stvoriti Ferrarija iz Fiata 500. To je nemoguće - dodao je Draganja.

Nikola Miljenić i Jana Pavalić daleko od polufinala u Parizu
Nikola Miljenić  i Jana Pavalić daleko od polufinala u Parizu

U Ateni je plivao u tri finala, na 50 i 100 metara slobodno te na 100 metara leptir, oborivši hrvatske rekorde u svim disciplinama. Srebro koje je tada osvojio bilo je sedmi rezultat svih vremena, no danas tvrdi da mu taj uspjeh ne budi emocije.

- Prošao sam to odavno, izašao sam iz svega toga, iz razočaranja u sport do depresije nakon sporta, kao i svaki profesionalni sportaš, znači sve sam to prošao, sve je to daleko iza mene, iskreno raskrstio sam s time vrlo efikasno i brzo.

Nakon sportskih uspjeha, posvetio se sebi i projektima.

- Želja za vrhunskim sportom više nije u meni. Možda ću jednog dana osjetiti želju da pomognem djeci, to me zanima. Ali vrhunski sport, putovanja, treninzi, pritisak – to ne. Nadam se da ću u budućnosti nekome prenijeti svoja znanja - zaključio je Draganja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Pojavila se nevjerojatna vijest! Perišić na jesen u Lokomotivi?!
OVO BI ODJEKNULO

Pojavila se nevjerojatna vijest! Perišić na jesen u Lokomotivi?!

Perišićeva želja je zaigrati u La Ligi. Nije uspio ostvariti taj angažman ni ovog ljeta, a propala mu je i Serie A. Većina klubova iz lige petice se već ekipirala za novu sezonu i teško mu netko može ponuditi veliku minutažu

Predsjednik Hajduka o Kaliniću: Izmanipulirali su ga! Nije istina da sam rekao ono o Livaji...
NASTAVLJAJU SE OBRAČUNI

Predsjednik Hajduka o Kaliniću: Izmanipulirali su ga! Nije istina da sam rekao ono o Livaji...

'Pavelin ne vodi Hajduk iz sjene. S Gattusom sam pričao prije deset dana, ali ja nemam razloga razgovarati s njim i sugerirati mu što da radi. Novog sportskog direktora objavit ćemo kad potpišemo ugovor, rekao je Ivan Bilić
Bratići na suprotnim stranama: Igrali su zajedno za 'vatrene', a sad ih prvi put čeka veliki derbi
OBITELJSKE VEZE

Bratići na suprotnim stranama: Igrali su zajedno za 'vatrene', a sad ih prvi put čeka veliki derbi

Plus+ Markov tata i Darijeva mama su brat i sestra, a do sada su dvaput igrali međusobno na utakmicama Splita i Slaven Belupa. Svatko ima po jednu pobjedu, ali i jedan zabijeni gol protiv bratića...