Obavijesti

Sport

Komentari 4

Donnin najveći trenutak života: Uživaj i pozlati nam se, kraljice

Donnin najveći trenutak života: Uživaj i pozlati nam se, kraljice
4

Još samo Qinwen Zheng i... Uh, kad bismo to mogli napisati danas popodne. Donna igra najveći meč u karijeri, meč za olimpijsko zlato

VIDEO

Nakon Wimbledonna - Donnaminacija! Za šestu hrvatsku olimpijsku medalju u tenisu. Goran Ivanišević osvojio je dvije bronce u Barceloni, drugu s Goranom Prpićem u parovima, pa Mario Ančić i Ivan Ljubičić treću tenisku broncu u Ateni, dok smo u Tokiju svjedočili povijesnim scenama hrvatskog finala zlatnih Mate Pavića i Nikole Mektića te srebrnih Ivana Dodiga i Marina Čilića. Donna Vekić (28) danas će oko vrata staviti zlato ili srebro, ali ako nju pitate, ona je već pozlatila pariške Olimpijske igre.

- Ja sam svoj cilj već ostvarila. Naravno da ću ići po zlato i danas ću konačno uživati u meču - rekla je Donna, koja će oko 15 sati doživjeti najveći trenutak karijere, sa sedmom igračicom svijeta Qinwen Zheng.

Donna Vekić plasirala se u finale Olimpijskih igara u Parizu

Da bi osvojio prvo odličje uopće za Hrvatsku, Ivanišević je 1992. na terenu proveo više od 14 sati. Ili tri i pol sata po meču. Nitko prije ni poslije nije pobijedio četiri meča zaredom u pet setova na olimpijskom turniru. Ni neće jer se na tri dobivena seta sad igra samo finale. Vekić je za olimpijsku medalju odigrala pet mečeva u pet dana. Ali ne protiv bilo koga nego protiv dvije Grand Slam pobjednice - Coco Gauff i Biance Andreescu, pa protiv 19. igračice svijeta Marte Kostjuk u jednom od najdramatičnijih ženskih mečeva olimpijskih turnira.

- Raspored je bio brutalan. Nakon četvrtfinala protiv Kostjuk legla sam u tri ujutro. Kad sam se probudila, i dalje sam bila umorna - otkrila je Osječanka, koja je konačno jedan dan mogla predahnuti.

Donnin mjesec života: Nedavno je htjela odustati od tenisa, pa odigrala najbolje mečeve života
Donnin mjesec života: Nedavno je htjela odustati od tenisa, pa odigrala najbolje mečeve života
U Parizu je ove godine htjela odustati od tenisa. A onda na istom mjestu kreirala senzaciju
U Parizu je ove godine htjela odustati od tenisa. A onda na istom mjestu kreirala senzaciju

Umor, bolni lakat, gležanj... I Donna je već prestala brojiti sve probleme koji se nižu, ali je ne mogu sputati kad igra najbolji tenis života. I Slovakinja Anna-Karolina Schmiedlova, koja je prije Donne izbacila finalistice Wimbledona, Barboru Krejčikovu i Jasmine Paolini, osjetila je kakav je to tenis. S Donnina reketa jednostavno winneri pršte u serijama, toliko moćni da je nakon Steffi Graff 1988. jedna tenisačica u polufinalu osvojila set 6-0. A samo četiri godine prije toga, u Los Angelesu, jedna je Hrvatica zapravo već igrala u finalu olimpijskog turnira! Doduše, tad je tenis bio pokazni sport (vratio se na idućim Igrama, u Seulu), a i tad je Sabrina Goleš nastupala pod zastavom Jugoslavije.

Donna Vekić plasirala se u finale Olimpijskih igara u Parizu

Donnu u Parizu nosi hrvatska zastava. Još samo Qinwen Zheng i... Uh, kad bismo to mogli napisati danas popodne. Protiv Kineskinje je igrala dva puta, pobijedila je u Courmayeuru prije tri godine 7-6, 6-2, turniru koji je i osvojila, pa izgubila u neizvjesnome meču (4-6, 7-6, 4-5) krajem prošle godine na WTA turniru Elite Trophy, koji okuplja igračice između 9. i 19. mjesta.

Zheng je ove godine igrala finale Australian Opena, u trećem kolu Roland Garrosa iznenadila ju je Ruskinja Avanesjan, a dva mjeseca poslije toga ona je šokirala prvu na svijetu, Igu Swiatek, koja je, poput nekad Rafe Nadala, pretvorila Roland Garros u svoje igralište. Tri i pol godine, do Zheng, Swiatek na zemlji nije izgubila u dva seta.

- U svakom slučaju bolje ona nego Swiatek - slaže se Donna, koja je u mjesec dana povezala polufinale Wimbledona i finale Olimpijskih igara.

Da joj je to netko rekao nakon Roland Garrosa u svibnju, kad je htjela odustati od tenisa...

- Ne bih mu vjerovala. Rekla bih mu da je lud.

Ludo dobar tenis i zlatna Donna? Vjerujte. Kraljice, pozlati se! 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Drama bivše NBA zvijezde kraj Jablanice: Poplava mu odnijela hidrocentralu, jedva se spasio
ZA DLAKU IZBJEGAO SMRT

Drama bivše NBA zvijezde kraj Jablanice: Poplava mu odnijela hidrocentralu, jedva se spasio

Iako je i sam pretrpio veliku materijalnu štetu, Mirza Teletović se bez razmišljanja stavio na raspolaganje svim potrebitima