Obavijesti

News

Komentari 30

Spasila je goluba listonošu, a novinari 24sata našli vlasnika

Spasila je goluba listonošu, a novinari 24sata našli vlasnika
8

Golub je prije tjedan dana doletio u dvorište Vesne Hranić u Galovcu kod Bjelovara. Bio je iscrpljen. Prema broju na nozi pronašli smo vlasnika čak u Jastrebarskom

VIDEO

Prošlu nedjelju, dok sam obavlja kućne poslove, ugledala sam u dvorištu prekrasnog goluba, koji se sporo kretao pa sam pomislila da je ranjen. Otjerala sam kućnu ljubimicu, mačku koja mu je prilazila, jer sam shvatila da će golub postati njezin plijen, kazala nam je u subotu Vesna Hranić iz bjelovarskog prigradskog naselja Galovac. 

Goluba je uzela u ruke i vidjela da iz njega curi, kako je rekla, neka zelena tekućina. Pozvala je veterinara koji ga je pregledao i kazao kako se radi o skupocjenom golubu listonoši koji nije ranjen, ali je jako iscrpljen. Vesna je potom, po savjetu veterinara, otvorila vrata kako bi golub mogao nastaviti svoj let. 

Na plavom prstenu kojeg je imao na desnoj nozi, uz CRO 2011, stajao je i broj 27268. Na lijevoj nozi imao je malo deblji prsten zelene boje bez oznaka. Prsten na lijevoj nozi je pipes uređaj, koji očitava vrijeme ulaska goluba u krletku, kako bi se vidjelo vrijeme za koje pređe zadanu rutu.

Potom je golub odletio, ali na krov kuće, a navečer se vratio u gajbu kako bi se najeo. Vidjevši da golub ne odlazi, Vesna je pozvala reportere 24 sata kako bi saznalo ime vlasnika goluba koji je u Galovcu našao privremeno utočište dok se ne oporavi. 

Ante Herceg, predsjednik Saveza klubova uzgajivača golubova listonoša nam je rekao kako se radi o golubu listonoši koji je vjerojatno sudjelovao na nekom natjecanju i putem do kuće se izgubio. Inače se radi o vrijednim golubovima koji sudjeluju na natjecanjima čiji nagradni fond, poput onog u Americi iznosi i milijun dolara, a prvaci znaju postići i visoke cijene i do 240 000 eura, za koliko je na licitaciji u Americi prodan šampion koji je vlasniku donio obilje novca.

- U Europi i Americi takvi golubovi sudjeluju na natjecanjima dugim 1000 kilometara koje prelete u jednom danu, dok u Rusiji organiziraju i utrke na 2000 kilometara - kazao je Herceg.

Prema broju uspjeli smo pronaći Miju Dumančića, iz Jastrebarskog koji nam je potvrdio da je to njegov golub. Kazavši kako je prošle nedjelje sudjelovao na natjecanju, i poletio iz Slatine prema Jastrebarskom, ali se nije vratio. Vlasnik se iznenadio kad smo mu kazali da je živ i rekao da je njegova cijena oko 1000 kuna te zamolio gospođu Hranić, da ga kad se oporavi, pusti kako bi se vratio kući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku
Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.