Obavijesti

News

Komentari 160

Objavile da priznaju Palestinu: Izrael je iz Irske i Norveške povukao svoje veleposlanike

Objavile da priznaju Palestinu: Izrael je iz Irske i Norveške povukao svoje veleposlanike

Palestinski narod ima "temeljno, neovisno pravo na samoodređenje", a Izraelci i Palestinci imaju "pravo živjeti u miru u svojim državama", poručio je norveški premijer

VIDEO

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu opoziv "na konzultacije" svojih veleposlanika u Irskoj i Norveškoj nakon odluke tih zemalja da priznaju državu Palestinu. "Danas šaljem jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti o ovom pitanju", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, navodi se u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Norveška i Španjolska priznale Palestinu 05:04

U jeku rata u Pojasu Gaze između islamističkog pokreta Hamas i Izraela, nekoliko europskih zemalja objavilo je u srijedu inicijativu s ciljem priznavanja Države Palestine.

Norveška će od 28. svibnja priznati postojanje palestinske države, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store.

Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu
Španjolski premijer tvrdi: Do srpnja ćemo priznati Palestinu

Irska je najavila priznanje palestinske države, izjavio je njezin premijer Simon Harris u zajedničkom priopćenju s Oslom i Madridom.

Irska i Norveška žele poslati “poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, odgovorio je na to šef izraelske diplomacije.

“Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Irska će ovog mjeseca priznati palestinsku državnost
Irska će ovog mjeseca priznati palestinsku državnost

Njihov je pristup opisao kao "uvrnut", rekavši da je to "nepravda prema sjećanju na žrtve 7. listopada" i da "potkopava pravo Izraela na samoobranu".

Rat je izazvao napad Hamasa 7. listopada koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Od 252 osobe koje su 7. listopada uzete kao taoci, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo je razornu ofenzivu u Pojasu Gaze u znak odmazde, što je rezultiralo smrću najmanje 35.647 ljudi, od kojih su većina civili, podaci su Hamasovog ministarstva zdravstva u Gazi.

Potez Norveške, Irske i Španjolske neće promijeniti stvarnost na terenu

Odluka Norveške, Irske i Španjolske da priznaju palestinsku državu neće promijeniti stanje na terenu, piše BBC.
Većina svijeta ionako već priznaje Palestinu kao državu. Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Opće skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u, a to mogu samo države.

Do jutros je samo devet europskih zemalja podržalo palestinsku državnost, ali većina njih tu je odluku donijela 1988. godine kada su bile dio sovjetskog bloka. Od zapadnoeuropskih zemalja Palestinu priznaje samo Švedska. 
Norveška, Irska i Španjolska nadaju da njihov potez neće biti samo simbolična potpora Palestincima nego i da će ubrizgati zamah u politički proces koji bi mogao pomoći u okončanju sukoba. 

Ali većina drugih europskih zemalja još vjeruje da bi priznanje trebalo doći samo kao dio dugoročnog rješenja sukoba.
Tako Norveška, Irska i Španjolska igraju na diplomatsku kartu za koju se nadaju da će je drugi prihvatiti. Ali to neće promijeniti stvarnost na terenu, zaključuje BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 160

VIDEO