Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Sočan goveđi odrezak s lukom po receptu naših baka - jele su ga uz tjesteninu ili varivo

Sočan goveđi odrezak s lukom po receptu naših baka - jele su ga uz tjesteninu ili varivo

Svaki odrezak se s jedne strane pobrašni pa stavi na vruću mast. U staroj kuharici 'Knjiga za svaku ženu' iz 1952. godine savjetuju peći meso naglo 'na otvorenoj vatri u tavi od crnog lima'

Sastojci:

  • 1,5 kg goveđeg buta
  • 1,5 velika žlica soli
  • 6 velikih žlica masti
  • 2 glavice crvenog luka izrezanog na kolutiće
  • malo brašna
  • 1/2 l vruće vode

Postupak:

Izrežite meso na deset odrezaka i dobro ih istucite batom pa posolite. Svaki odrezak samo s jedne strane stavite na brašno. Pecite ih na vrućoj masti tako da je površina na kojoj je brašno okrenuta prema gore. U staroj kuharici 'Knjiga za svaku ženu' iz 1952. godine savjetuju peći meso 'na otvorenoj vatri u tavi od crnog lima'.

10 recepata naših baka za fine domaće juhe - iz starih kuharica
10 recepata naših baka za fine domaće juhe - iz starih kuharica

Kad odresci porumene s donje strane, treba ih okrenuti tako da i druga strana dobije lijepu rumenu boju. Meso se mora peći naglo, da izvana bude rumeno, a iznutra sirovo. Gotovi odresci slažu se u lonac, a na mast se tad stavi luk koji se prži dok malo ne požuti. Nakon toga se luk doda mesu.

Tava se ispere vrućom vodom koja se ne baca već se ulije u lonac s mesom, poklopi i stavi na vatru da se pirja dok meso ne postane mekano. Ovo jelo se, po savjetu naših baka, posluživalo uz tjesteninu ili varivo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4