Obavijesti

News

Komentari 35

"Skoro velike promjene u radu Ministarstva zaštite okoliša"

"Skoro velike promjene u radu Ministarstva zaštite okoliša"
1

Holy je najavila reformu sustava zaštite prirode gdje će sve biti definirano novim Zakonom o zaštiti prirode. Rekla je i kako se pri završetku očekuje javna rasprava

VIDEO

Uz skore velike promjene u načinu gospodarenja komunalnim otpadom ministrica zaštite okoliša Mirela Holy najavila je tijekom posjeta Vukovaru još neke bitnije  promjene u djelovanju i radu ovoga ministarstva.

 Holy je najavila reformu sustava zaštite prirode gdje će sve biti definirano novim Zakonom o zaštiti prirode koji je, kako je rekla, pri završetku te se očekuje javna rasprava. Velike promjene očekuju se i kod ishođenja studija utjecaja na okoliš za razne projekte.

- Želimo na ovaj način podignuti objektivnost studija te da projekti koji prolaze budu i okolišno prihvaćeni - najavila je Holy. Govoreći o promjenama u načinu zbrinjavanja komunalnog otpada, napomenula je da je Hrvatska, sukladno sporazumima s EU, obvezna do 2013. godine smanjiti količinu biološkog otpada za 25 posto i kako se  on mora početi obrađivati, do 2015. godine mora se uvesti primarna selekcija za sve korisne komponente iz otpada, a do 2018. godine moraju biti sanirana sva postojeća odlagališta i uveden integralni sustav gospodarenja otpadom.

Ministrica je najavila i da će novi Zakon o otpadu biti predstavljen za desetak dana, kada će javnosti biti obznanjena karta i plan gospodarenja otpadom. Tijekom svog posjeta Vukovaru Holy je posjetila i komunalno odlagalište Petrovačka dola, koje je u planu da se uklopi u projekt Centra za gospodarenja otpadom, kao i staro korito rijeke Vuke za koje u gradskoj upravi imaju plan da se proglasi zaštićenim područjem.

- Moramo procijeniti kakva je korist od toga da se to područje proglasi zaštićenim područjem, odnosno da vidimo mogućnosti novoga zapošljavanja kao i gospodarskog potencijala kroz projekte rekreacije, turizma, sporta i slično - rekla je Holy.

>>> Više pročitajte na Večernji.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 35

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku
Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.