Za uživanje u finim tortama i kolačima ne morate uvijek paliti pećnicu, dovoljni su blender ili multipraktik. Svi misle da je sirova hrana uvijek hladna što nije točno. Može se zagrijavati do 40 stupnjeva
Sirove slasti: Torte se ne peku, nego se miksaju u 10 minuta
Oduvijek sam bila obožavatelj slatkog, a i danas najradije radim slastice. Slatko je važan dio mojega života, samo sam ga zamijenila kvalitetnim varijantama, a sve je počelo kad je moja majka odlučila prijeći na sirovu prehranu, priča Mihaela Devescovi, autorica dvije kuharice i zaljubljenica u sirovu hranu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sve veći interes za sirovo
- U početku sam bila prilično skeptična, no nakon nekog vremena postala sam znatiželjna. Budući da volim eksperimentirati, počela sam pripremati smoothieje i razne salate. Ubrzo sam shvatila da se super osjećam, imam puno energije i nisam pospana nakon obroka, a koža i kosa su mi sjajni. Puno sam mirnija i boljeg raspoloženja - rekla je Mihaela te dodala kako su je prijatelji ubrzo počeli ispitivati o njezinu načinu prehrane, a interes za njezinu hranu i recepte je rastao.
- Svoje sam oduševljenje počela dijeliti s prijateljima koji su imali jednake reakcije kao ja na početku upoznavanja sirove hrane. Budući da je interes bio sve veći, a dobivala sam i puno pitanja, odlučila sam pokrenuti internet-stranicu (www.sirovahrana.hr) kako bih na jedno mjesto stavila sve informacije. Tamo dijelim savjete i svoje autorske recepte s čitateljima - kaže Mihaela.
Ideje za recepte crpi sa svih strana, a zbog neograničene znatiželje često sama kombinira okuse te joj danas, zahvaljujući iskustvu, svaka slastica ispadne savršena.
Ručak za pola sata
- Od klasika, prvu sam napravila Schwarzwald tortu. S vremenom sam je modificirala, mijenjala sam sastojke da budu ugodni oku i jeziku. Divno je što za takav slasni komad treba samo 10 minuta miksanja - kaže i dodaje da se znalo dogoditi da krivo spoji okuse, no da je isprobavala sve dok ne bi bila zadovoljna.
- Danas mi se to vrlo rijetko događa, ali to dolazi s iskustvom. Obično sam zadovoljna svojim novim receptima, a moji su najvjerniji kušači moji roditelji i djeca - rekla je Mihaela te napomenula da se sirove hrane ne treba plašiti jer je zabluda da je takav način prehrane skup i kompliciran.
- Za pripremu sirove hrane potrebno je puno manje vremena nego za kuhanje, prženje i pečenje. Kompletan ručak gotov je za manje od pola sata, uključujući i pripremu. Kod pripreme slastica neizostavni su orašasti plodovi, agavin sirup i sezonsko voće - savjetuje.
Sedam veličanstvenih recepata
Pita od borovnice
Sastojci:
Tijesto: 3 šalice sušenog kokosa ili kokosova brašna, 2 šalice heljde (namočene, proklijale i dehidrirane, ili još kokosa), 1 šalica mekanih datulja (ako nemate svježe, onda ih namočite u vodi i ocijedite), 1 šalica čipsa od kokosa
Nadjev: 4 šalice borovnica, 2 žlice chia sjemenki, 1/4 šalice sirupa od agave, 2 žlice soka od limuna, 1 žlica limunove korice
Glazura: 1/3 šalice otopljena kokosova maslaca, 2 žličice sirupa od agave, 3 – 4 žlice limunova soka
Priprema:
- Za tijesto izmiksajte sastojke u multipraktiku.
- Uzmite 2/3 smjese i stavite u kalup obložen masnim papirom pa u dehidrator.
- Preostali dio kore dodajte u smjesu čipsa od kokosa i stavite na list ladice dehidratora. Kore sušite 10 sati (tad možete ukloniti i staviti u hladnjak).
- Oprezno izvadite koru iz kalupa koristeći lopaticu i stavite na ladice dehidratora na sušenje dok ne postane hrskava (oko 6 sati).
- Za nadjev uzmite 2/3 šalice borovnica i stavite u multipraktik s chia sjemenkama, sirupom od agave, limunovom koricom i sokom pa miksajte u glatku smjesu. Vratite u zdjelu s ostatkom borovnica i dobro pomiješajte. Izlijte na tijesto i razmažite.
- Za glazuru izmiksajte maslac, sirup od agave, vaniliju i sok od limuna (treba biti tekuće).
- Stavite u plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh i ukrasite kolač. Stavite u hladnjak 1 sat, pa poslužite.
Osvježavajuća torta od kokosa i šumskog voća
Kora: 2 šalice badema, 1 šalica datulja, 1-2 žlice agava sirupa po potrebi
- Miksajte bademe do brašna te dodajte datulje i miksajte dok se smjesa ne poveže, a po potrebi dodajte zaslađivača.
- Smjesu pritisnite na dno kalupa i zagladite.
Krema od kokosa: 2 šalice indijskih oraščića, 1 šalica ribanog kokosova brašna, 2 žlice kokosova ulja, 2 dl kokosova napitka, 4-5 žlica agave sirupa
Sve sastojke miksajte do kreme i prelijte preko kore.
Krema od šumskog voća: 2 šalice indijskih oraščića, 2 šalice šumskog voća, 2 dl vode, 2 žlice kokosova ulja
- Miksajte sve sastojke do kreme te prelijte preko kreme od kokosa.
- Posipajte po vrhu torte šumsko voće i kokosova brašna.
- Spremite u hladnjak da se stisne.
Sacher torta
Kora:1 1/2 šalica badema, 1 šalica datulja
Miksajte u multipraktiku ili sjeckalici dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati na dnu kalupa za tortu.
Krema čokoladna: 1 šalica datulja, 3 žlice kakao praha, 2 avokado, malo vanilije
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Džem od marelica: 1 šalica suhih marelica, voda
Miješajte dok ne dobijete gusti džem.
Čokoladna glazura: 1/2 šalice kokosova maslaca, 3 žlice kakao praha, 4 žlice agave sirupa
- Otopite kokosov maslac te dodajte ostale sastojke i dobro miješajte. Najbolje je izmiješati u blenderu.
- Na koru raširite džem od marelica i čokoladnu kremu pa na vrh čokoladnu glazuru.
- Tortu spremite u hladnjak da se stvrdne, najbolje preko noći.
Čokolada s metvicom
Tijesto: 1 šalica badema, 1 šalica suhih smokava, 3 žlice kakaa u prahu, malo sirupa od agave, po potrebi
Krema: 1 mali avokado, 1/2 šalice indijskih oraščića, 3 – 4 žlice sirupa od agave, 1 žlica kokosova ulja, svježa metvica
Čokoladna krema: 1 šalica indijskih oraščića, 2 žlice kakaa u prahu, 1/2 šalice vode, 3 žlice rastopljena kakaova maslaca
Priprema:
- Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno. U brašno dodajte suhe smokve i miksajte dok se smjesa ne poveže (kad je pritisnete morate dobiti kuglu).
- Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu te ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
- Za kremu u blender stavite avokado pa sve ostale sastojke. Miksajte na najbržoj brzini dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
- Za čokoladnu kremu sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
- Kremu ravnomjerno rasporedite po kremi od metvice. Na vrh pospite sitno sjeckane lješnjake ili bademe i listiće metvice. Ostavite 3 sata u hladnjaku ili u zamrzivaču prije posluživanja.
Fantastična jagoda
Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka
- Bademe miksajte u brašno u multipraktiku ili sjeckalici. Dodajte ostale sastojke i miksajte.
- Dodajte 1/2 – 1 žličice vode, ako je potrebno da se smjesa drži zajedno kad se pritisne u ruci. Pritisnite ravnomjerno u kalupu promjera 24 cm.
Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda
- Pomiješajte sve u blenderu. Dodajte jagode i ulje u blender te miksajte do glatke kreme.
- Prvo stavite 1-2 žlice kreme preko kore, zatim narežite jagode te ih poslažite preko cijelog kalupa. Prelijte ravnomjerno kremu preko narezanih jagoda.
- Hladiti u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
- Ukrasiti s jagodama.
Schwarzwald torta
Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka
- Bademe miksajte u brašno u multipraktiku ili sjeckalici.
- Dodajte ostale sastojke i miksajte.
- Dodajte 1/2 – 1 žličice vode, ako je potrebno da se smjesa drži zajedno kad se pritisne u ruci.
- Pritisnite ravnomjerno u kalupu promjera 24 cm.
Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda
- Pomiješajte sve u blenderu. Dodajte jagode i ulje u blender te miksajte do glatke kreme.
- Prvo stavite 1-2 žlice kreme preko kore, zatim narežite jagode te ih poslažite preko cijelog kalupa. Prelijte ravnomjerno kremu preko narezanih jagoda.
- Hladiti u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
- Ukrasiti s jagodama.
Ferrero užitak
Tijesto: 2 šalice lješnjaka, 4 žlice kakaa u prahu, 4 žlice sirupa od agave (po potrebi i više)
- Za tijesto obložite kalup masnim papirom ili papirom za pečenje tako da vam je poslije lakše izvaditi tortu.
- Prvo izmiksajte orašaste plodove dok ne dobijete brašno.
- Kad dobijete brašno, dodajte ostale sastojke. Miksajte dok se sve ne poveže.
Krema: 3 šalice indijskih oraščića, 1/2 šalice maslaca od lješnjaka, 1 i 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka (ili drugog orašastog mlijeka), 1/2 šalice kakaa u prahu, 1/2 šalice sirupa od agave (ili drugoga tekućeg zaslađivača), 1 žličica burbon-vanilije, 1/2 šalice kakaova maslaca
- Za kremu sve sastojke miksajte zajedno dok ne dobijete gustu smjesu.
- Po potrebi dodajte još mlijeka od lješnjaka ili drugog orašastog mlijeka.
- Odlično ispadne i s kokosovim mlijekom.
- Pospite rubove mljevenim lješnjacima. Spremite u hladnjak.