Obavijesti

Show

Komentari 0

Završila 'VII. Revija studentskih filmova VERN' 2024.': 'Mi smo sada ja' osvojio Grand Prix

Završila 'VII. Revija studentskih filmova VERN' 2024.': 'Mi smo sada ja' osvojio Grand Prix
3

Jako je nerealan osjećaj. Odmah sam javila redatelju koji nažalost nije mogao biti prisutan. Cijeli tim je jako uzbuđen jer nismo očekivali pobjedu s obzirom da je film dosta nekonvencionalan, rekla je redateljica Jana

VIDEO

Dodjelom nagrada završena je 'VII. Revija studentskih filmova VERN' 2024.' koja se u zagrebačkoj Kinoteci održala 27. i 28. svibnja, a na kojoj je prikazana ovogodišnja studentska produkcija kratkometražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Na prikazanim filmovima marljivo su radili studenti prijediplomskih i diplomskih studija Transmedijske dramaturgije, Filmskog, TV i multimedijskog oblikovanja te Filmske i televizijske režije i produkcije.

Počela je VII. revija studentskih filmova, Ivan Maloča za 24sata: 'Ne postoji 'ne' za njihove ideje'
Počela je VII. revija studentskih filmova, Ivan Maloča za 24sata: 'Ne postoji 'ne' za njihove ideje'

Najboljim filmom prema glasovima publike proglašen je kratkometražni film 'Don't u Dare' redateljice Sare Kaluđerović i producenta Frana Radičića. Radnja filma odvija se u Zagrebu i prati grupu sastavljenu od četiri prijatelja u pohodu da riješe svoje izazove tokom jedne noći. Kroz film se upoznajemo s četiri glavna lika koje utjelovljuju Lara Nekić, Josip Ledina, Tin Rožman i Stjepan Gašparić. U netom osmišljenoj igri tijekom večernjeg druženja, likovi dobivaju izazove te im se putevi razilaze.

- Samo snimanje je trajalo sedam noći, set je bio vrlo zahtjevan, brzog tempa, s ogromnim brojem lokacija i likova, što je pred nas stavilo ozbiljan izazov i borbu s vremenom kao i vremenskim prilikama jer je gotovo cijeli film sniman po kiši. Ekipa je bila vrhunska i puno smo toga naučili jedni od drugih - izjavila je redateljica Sara Kaluđerović.

Najbolji film prema ocjeni žirija, ovogodišnji Grand Prix, osvojio je eksperimentalni film 'Mi smo sada ja', redatelja Luke Buduljaka i producentice Jane Janjić. Film govori o univerzalnom odrastanju djeteta prikazanom u hiperboliziranoj dječjoj perspektivi. Radnja prati Elija koji korača nizom stiliziranih situacija, a protagonistica je Ela Petreković uz koju sudjeluju Lucia Luque Akrap, Andro Nekić, Adna Hebib, Emilija Sinjeri, Martin Hengel, David Šesto i Fran Hercog.

- Jako je nerealan osjećaj. Odmah sam javila redatelju koji nažalost nije mogao biti prisutan. Cijeli tim je jako uzbuđen jer nismo očekivali pobjedu s obzirom da je film dosta nekonvencionalan, ali težili smo originalnosti i vjerujemo da je redatelj u ovaj film zaista prenio svoju dušu - izjavila je Jana Janjić nakon osvajanja glavne nagrade.

Stručni žiri je prilikom odabira najboljeg objasnio da 'ovaj film ruši konvencionalnost studentskog filma. Među većinom klasično strukturiranih igranih filmova ovaj rad je hrabar iskorak u drugačije filmsko pripovijedanje. Koristeći raznolik i simboličan pristup, ovaj redateljski koncept istovremeno je snažan u promišljanju filmske izražajnosti i sinergičnosti. Poetičnim pristupom prikazuje složenost i ljepotu odrastanja, a promišljenim vizualima i sjajnom scenografijom stvoreno je okruženje koje podupire narativ. Stoga smo nagradu žirija odlučili dodijeliti filmu 'Mi smo sada ja' u režiji Luke Boduljaka'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO