Obavijesti

Show

Komentari 11

Nikad viđene fotografije Ene Begović snimljene prije 42 godine tijekom 'Pada Italije'

Nikad viđene fotografije Ene Begović snimljene prije 42 godine tijekom 'Pada Italije'
16

Shvatio sam svu Eninu glumačku veličinu u jednom trenutku kad se priprema za scenu u kojoj će njen lik Veronika pronaći mrtvog oca, kojeg je igrao Bata Živojinović, kaže fotograf Ivetić

VIDEO

U petak navečer dvije izložbe najavile su otvaranje jubilarnog 70. Pula film festivala. U 20 sati u pulskom SKUC-u redatelj i filmski snimatelj Slobodan Ivetić izložio je 40 fotografija tragično preminule glumice Ene Begović koje je snimio prije 42 godine na otoku Šolti gdje se snimao film "Pad Italije" Lordana Zafranovića


- Ovo je izbor od ukupno oko 1500 fotografija koje sam snimio kao mladi fotograf volonter na setu filma. Negativi su stajali u mojoj arhivi 40 godina i kad sam krenuo birati fotografije koje ću uvrstiti u ovu izložbu 'Sjećanje na Enu', tjednima sam se mučio da napravim konačni izbor. Izbacivao sam i dodavao fotografije i na kraju kad sam brojio koliko fotografija je ušlo u konačni izbor, izbrojio sam ih točno 40. Kao da me netko gore vodio prema toj magičnoj brojci 40 – onoliko koliko je Ena imala godina kad je poginula, kaže Ivetić. 

Ena Begović se u samo 55 dana udala, rodila kćer pa tragično preminula u nesreći na Braču


Kako je rekao, i Ena i on bili su vršnjaci i najmlađi na setu filma.  

- Njoj je to bila prva glavna uloga, a meni prvi put da sam radio na filmskom setu. Nas dvoje mladih našli smo se među iskusnim 'vukovima' - redateljem Lordanom Zafranovićem, koscenarist mu je bio književnik Mirko Kovač, a glumili su još Daniel Marcel Olbychski, Gorica Popović, Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Izet Hajdarhodžić, Tonko Lonza, Bata Živojinović... 
Kako je rekao, od svih izloženih fotografija samo su tri pozirane, a sve ostalo snimljeno je mehaničkim fotoaparatom Minoltom i Leicom, i bilo je to 'hvatanje trenutka'.

Nije bilo digitalije i serijskog 'klikanja', pa da snimiš 10-15 fotografija i odabereš najbolju. Bio sam fasciniran filmskim setom, hvatao sam kamerom sve što sam mogao, a shvatio sam svu Eninu glumačku veličinu u jednom trenutku kad se priprema za scenu u kojoj će njen lik Veronika pronaći mrtvog oca, kojeg je igrao Bata Živojinović. Svi glumci prije snimanja takvih teških scena obično traže izolaciju i treba im mir da se koncentriraju. Ja sam ju snimio u dubokoj koncetraciji dok sjedi na nekoj betonskoj ogradi, ispod nogu joj je kašeta s mineralnim vodama i plastičnim čašama, iza nje neki otpad, oko nje filmska ekipa. Nakon toga je ušla na set, snimila scenu iz prve i to je odigrala fantastično, prisjeća se Ivetić koji je režiju i kameru završio na visokoj filmskoj školi IDHEC u Parizu, režiju na Konzervatoriju francuske kinematografije i teoriju filma na Sorboni. 


"Pad Italije" osvojio je mnoge važne nagrade, a tu su i Velika Zlatna arena za najbolji film, i Zlatna arena za režiju, kao i nagrade na festivalima u Veneciji i Karlovym Varyma, ali ga je SUBNOR proglasio nepoćudnim jer, kako su rekli, prikazuje partizane kao ljude sklone alkoholu i tjelesnim užicima. 
Pamtit ću Enu kao 20-godišnju vedru i veselu djevojku. Sjećam se dobro kao da je bilo jučer, kad su mi javili 15. kolovoza 2000. da je poginula u automobilskoj nesreći. Otišla je prerano, bila je posebna osoba i vrhunska glumica, rekao je Slobodan Ivetić. 

Samo sat vremena nakon otvorenja izložbe Slobodana Ivetića posvećene pokojnoj hrvatskoj glumačkoj divi Eni Begović, u pulskoj galeriji Makina u petak u 21 sat, voditelj Hassan Abdelghani otvorio je izložbu svog, kako je rekao – ne samo dobrog prijatelja, nego i brata – umjetničkog fotografa i  profesora Studija dizajna Stanka Hercega

- Fotografije su nastale u periodu od 5-6 godina, a snimio sam ih u Zagrebu i jednu baš u Puli. Riječ je o nesvakidašnjim prizorima koje bih zapazio na ulicama i koji su brisali granicu između prirodnog i neprirodnog. Ipak, bilo je prirodno da ih izložim u Makini koja je zapravo jedina galerija u Hrvatskoj koja isključivo izlaže fotografije i zato je važno da postoji, kaže Herceg.

Ova njegova izložba je i svojevrsna najava filma "Hotel Pula", redatelja Andreja Korovljeva, koji će otvoriti ovogodišnji 70. Pula film festival. Naime, Herceg je na filmu autor fotografije, a Puležani nestrpljivo iščekuju subotu i svečanu premijeru u Areni. 
Film je snimljen prema romanu "Pula" Vladimira Stojsavljevića, a radnja se odvija 1995. godine. Priča je to o ljubavi između lokalne djevojke i izbjeglice iz BiH koji boravi u pulskom hotelu u čijem je podrumu tih ratnih godina bio kultni klub "Disco Colosseum", koji je po glazbi i atmosferi mogao stati uz bok europskim underground klubovima. 

- Andrej Korovljev rekao mi je da bi želio da ja budem direktor fotografije u njegovom filmu, što sam odmah prihvatio. Obožavam Pulu jer je izrazito fotogeničan grad, a od filma mnogo očekujem jer je sniman na autentičnim lokacijama, i u njemu igra jako mnogo Puležana, pa je doista je posveta ovom gradu i najbolji film za otvaranje 70. Pula film festivala, kaže Herceg.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ZABAVNO - EDUKATIVNOG SHOWA 'TKO JE KRIV?'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO