Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Šećer je u umacima od skuše drugi najzastupljeniji sastojak

Šećer je u umacima od skuše drugi najzastupljeniji sastojak
1

Skuše su bogate omega-3 masnim kiselinama, no treba paziti na šećer, kojeg u samo jednoj konzervi umaka sa skušama ima ga gotovo jedna cijela žličica...

Konzerve skuša, osim prerađene skuše sadrže umak od ulja, vode, začina i prirodnih konzervansa, poput soli, šećera i octa te više od deset posto povrća.

U svakoj konzervi skuše nalazi se šećer kao drugi najzastupljeniji sastojak umaka te sol, koja je, osim za okus, bitna kao konzervans. Preporuke za ukupni dnevni unos soli su do 5 grama, tj. jedna žličica, a za šećere je preporuka oko pet čajnih žličica na dan, a to uključuje sve prehrambene izvore: konzerve skuše, kečap i dresinge za salatu, ne samo slatkiše i kolače.

Meso ribe je lako probavljivo, hranjive tvari se dobro apsorbiraju u tijelu, omjer masnih kiselina je povoljan. Bjelančevine iz skuše sadrže sve esencijalne aminokiseline te su lako probavljive, a plava riba, među koju osim srdele, inćuna i tune, spada skuša, jedan je od najvažnijih izvora omega-3 masnih kiselina. Glavna razlika između plave i bijele ribe jest u udjelu masti. Plava riba je masnija, kaloričnija i ima više korisnih omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline naš organizam ne može stvoriti već ih moramo unositi prehranom.

Odgovorne su za razvoj mozga i kognitivnih funkcija djeteta, za zdravlje srca i krvnih žila te se upravo pročišćeno riblje ulje preporučuje za prevenciju i pomoć u liječenju pojedinih srčanožilnih bolesti. Ove masne kiseline, čiji je plava riba glavni izvor, preporučju se i kod nekih upalnih procesa, poput artritisa. Jedan od problema moderne prehrane je upravo premali unos omega-3 masnih kiselina u odnosu na omega-6 tip masnih kiselina, koje kroz prosječnu hranu pripremanu na biljnim uljima unosimo oko pet puta više od preporuka. Kvaliteta skušina mesa odlikuje se i prisutnošću vitamina A, D i B skupine te minerala selena, magnezija i željeza. Mana konzervirane ribe, osim nepoznatog udjela soli, je kaloričnost iz ulja, brašna i šećera. U 100 grama grilane skuše ima oko 170 kalorija, dok je kod konzervirane ta vrijednost dvostruko veća. Riba velik dio ulja iz konzerve upije, tako da bez obzira na cijeđenje ulja iz konzerve, kalorijski unesemo više nego što bismo unijeli da smo sami pripremili ribu.

Svejedno, poželjno je ocijediti ulje iz konzerve, ili umjesto sojina i suncokretova ulja dodati kap-dvije maslinova ulja. S plavom ribom također ne treba pretjerivati, s obzirom na to da se živa iz mora zadržava u masnom tkivu ribe. Zbog toga je najbolje držati se preporuka i servirati je dva puta tjedno na jelovniku.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo
EKSKLUZIVNO

Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo

Nekad moraš imati i sreće. Sudac u Bratislavi nije svirao penal za Slovan, a da je glavni sudac bio onaj iz VAR sobe, Slovan bi dobio penal. Bayern je protiv nas dobio penal za 'benigniji' kontakt...
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao