Bezvremenska pita od jabuka idealan je desert u svako doba dana. Može se jesti kao međuobrok, ili uz omiljenu šalicu čaja ili kave, a idealno je iznenađenje za sve goste
Savršena pita od jabuka, ruma i limuna - mali zalogaj uz kavu
Pripremite omiljenu slasticu svih generacija po ovom jednostavnom receptu. Zasladite se nakon obroka ili tijekom dana kada poželite gricnuti nešto slatko.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Sastojci:
Tijesto
- 400 g brašna
- 250 g maslaca
- 80 g šećera
- 3 žličice vrhnja
- 1 žličica ruma
- kora limuna
Nadjev
- 500 g jabuka
- 50 g šećera
- 30 g grožđica
- malo ruma
- 50 g narezanih oraha ili badema
- mrvicu cimeta
- 30 g šećera za posipanje, jaje za premazivanje
Priprema: Sastojke za tijesto umiješajte i ostavite na hladnom mjestu otprilike sat vremena. Nakon što je tijesto malo odstajalo, podijelite ga u dva dijela i razvaljajte. Neka veličina odgovara protvanu u kojem ćete ga peći. Zatim ogulite jabuke, izrežite ih na ploške te pomiješajte sa šećerom, grožđicama, rumom, orašastim plodovima po želji i cimetom.
Dio tijesta stavite kratko peći pa na njega zatim stavite nadjev te prekrijte drugim dijelom tijesta. Premažite tijesto jajetom i stavite u pećnicu. Pecite otprilike pola sata na 180 do 200 stupnjeva, dok ne ugledate na kolaču lijepu, nježnu zlatnu boju. Kolač pospite šećerom i poslužite.