Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ne bacajte koru od jabuke, već je iskoristiti na mnoštvo načina

Ne bacajte koru od jabuke, već je iskoristiti na mnoštvo načina

Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smoothiejima. Osim toga, dat će im pomalo slatkast okus. Imate li puno kora, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi

Napravite zdravi čips

Kore od jabuka ostale nakon priprema slastica lako se mogu pretvoriti u ukusan čips. Pomiješajte ih sa malo maslaca pa dodajte mrvicu soli, cimet i šećer. Poslažite ih na masni papir i pecite na 200 stupnjeva oko 12 minuta, dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Kada su gotove ostavite ih da se ohlade i postanu hrskave. Na kraju ih posipajte sa još malo mješavine cimeta i šećera pa poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: Čudesna svojstva jabuke

Pokretanje videa...

01:05

Odlične su kao topli napitak

Stavite ih u kipuću vodu, zajedno sa štapićem cimeta pa malo prokuhajte i procijedite. Dodajte malo meda i dobili ste odličan čaj. Na sličan način radi se i kompot, samo u tom slučaju kuhane kore ne bacate već poslužite zajedno sa tekućinom.

Trik uz koji će bobičasto voće ostati svježe i do dva tjedna
Trik uz koji će bobičasto voće ostati svježe i  do dva tjedna

Ubacite ih u smoothie

Kora od jabuka je bogata vlaknima i odlična je kao dodatak zdravim smoothiejima. Osim toga, dat će im pomalo slatkast okus. Imate li više kora od jabuka nego ih možete iskoristiti, stavite ih u zamrzivač i vadite po potrebi.

Freshly blended fruit smoothies of various colors and tastes

Odlično idu i u salate

Izrežite kore od jabuka na tanke trakice i dodajte ih u sezonsku salatu jer, osim što su zdrave, salati će dati jedan fini okus. Odlično idu uz zelenu salatu, kupus, ciklu...

Puslice s jabukama: Odličan desert za hladne zimske dane
Puslice s jabukama: Odličan desert za hladne zimske dane

Napravite jabučni ocat

U staklenku stavite ostatke jabuka pa prelijte vodom u koju ste stavili šećer. Na litru vode se stavi otprilike trećina šalice šećera. Staklenku prekrijte prozračnim komadom tkanine, učvrstite gumicom i čekajte.

Nakon otprilike tjedan dana tekućina postaje tamnija. Tada je procijedite i vratite u staklenku pa opet prekrijte prozračnom krpicom. Opet ostavite nekih tri do četiri tjedna. Znat ćete da je jabučni ocat gotov kada se pojave mjehurići u tekućini. Jabučni ocat čuvajte na hladnijem mjestu. 

Voće i povrće perite u zdjeli kako voda ne bi tekla uzalud
Voće i povrće perite u zdjeli kako voda ne bi tekla uzalud

Očistite aluminijsko suđe

Stavite kore od jabuka u vodu i prokuhajte - najprije neka provrije pa smanjite temperaturu i kuhajte ih na laganoj vatri još pola sata. Ohladite i tekućinom očistite aluminijsko posuđe. Naime, kiselina iz jabuke uklonit će mrlje s aluminija. 

Punite palačinke njima

Sitno nasjeckajte kore od jabuka, pomiješajte ih sa cimetom i šećerom, dodajte malo soka od limuna pa time punite palačinke. Jabuke će desertu dati okus nalik piti od jabuka. Istu mješavinu možete staviti i u muffine prije pečenja ili poslužiti na svježe napravljenim vaflima, prenosi thekitchn.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Demenciju možete primijetiti i devet godina prije dijagnoze
GUBITAK PAMĆENJA

Demenciju možete primijetiti i devet godina prije dijagnoze

U svijetu u kojem se gubitak pamćenja i kognitivne pogreške često smatraju 'znakom starenja', prepoznavanje ranih znakova demencije može biti ključno za otključavanje važnih načina njege i podrške