![Savjeti hrvatske nutricionistice kako da burger ne bude najgori neprijatelj vaše linije i zdravlja](https://img.24sata.hr/LF6bk7o-45tVC51denmprJPEkxk=/414x267/smart/media/images/2018-47/hambi_dreamstime_m_26207882.jpg)
Sol je neophodan hranjiv sastojak, ali previše natrija pridonosi povišenom krvnom tlaku, koji uzrokuje srčani i moždani udar. Cheeseburger sa svim dodacima ima 1500 miligrama soli, što je previše
Lifestyle
Komentari 5Sol je neophodan hranjiv sastojak, ali previše natrija pridonosi povišenom krvnom tlaku, koji uzrokuje srčani i moždani udar. Cheeseburger sa svim dodacima ima 1500 miligrama soli, što je previše
Znanstvena istraživanja upozoravaju da redovito jedenje hamburgera iz restorana brzom hranom može štetiti vašem srcu.
POGLEDAJTE VIDEO: Prvi koraci nakon što osjetite simptome srčanog udara
Pokretanje videa...
Donosimo šest razloga zašto burgeri iz restorana s brzom hranom nisu dobri za zdravlje.
Tipični dvostruki burger i krumpirići sadrže više od 1100 kalorija. Dodajte veliko gazirano piće, slaninu i sir i imate preporučenu dnevnu dozu unosa kalorija u tijelo. Kad unesete više kalorija nego što sagorite probavom, metabolizmom i kretanjem, višak skladištite kao masnoću, a s vremenom možete postati debeli ili pretili.
- Uz burger najbolje je piti vodu, mineralnu vodu ili vodu sa okusom. Umjesto peciva, burger se može zamotati u listove salate, a sve zajedno jede se sa salatom i povrćem. Na ovaj način smanjujemo energetski unos i povećavamo nutritivnu vrijednost obroka - savjetuje magistra nutricionizma Sandra Marić Bulat.
Sol je začin života. To je neophodan hranjiv sastojak za ljudsko tijelo, ali previše natrija pridonosi povišenom krvnom tlaku, ključnom faktoru rizika za srčani i moždani udar.
Cheeseburger sa svim dodacima ima 1500 miligrama soli, količinu soli koja se smatra dnevnom gornjom granicom za ljude koji imaju povišeni krvni tlak. Pročitajte prehrambene naljepnice i saznat ćete koliko brzo se mogu nagomilati miligrami natrija u jedan obrok.
- Ako pripremate burger kod kuće, smanjite sol i povećajte u pripremi količinu luka i ljute papričice koji pojačavaju okus - savjetuje nutricionistica Marić Bulat.
Mljevena junetina nije jedini dio burgera koji može pridonijeti kardiovaskularnim bolestima. Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, koji je jedan od sastojaka kečapa, kiseli krastavci i pecivo mogu povećati razinu šećera, što povećava rizik od srčanih bolesti.
Kada su istraživači koji objavljuju u JAMA Internal Medicine magazinu uspoređivali unos crvenog mesa i peradi iz šest studija u kojima je sudjelovalo preko 29 tisuća ljudi, otkrili su značajnu povezanost crvenog mesa s kardiovaskularnim bolestima i smrću, piše MSN. Koliko je viška mesa, od propisane količine, bilo potrebno za pojavu srčanih smetnji? Otprilike dva hamburgera tjedno.
- Zdraviji izbor burgera je u izboru puretine koja sadrži manje masnoća ili dodatak cjelovitih žitarica poput kvinoje i bulgura koji se izvrsno vežu sa mesom, a povećavaju količinu vlakana u samom obroku - otkrila je Marić Bulat dobre zamjene za klasične sastojke.
Slatki začini, bijelo brašno, sir i slanina, tipični sastojci koji se stavljaju u burgere, smatraju se upalnom hranom, kažu istraživači s Harvard T.H. Chan School of Public Health u izdanju časopisa American College of Cardiology za 2020. godinu.
Njihovo je istraživanje pokazalo da su ljudi koji su jeli puno proupalne hrane za 38 posto ugroženiji za pojavu kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s ljudima čija se prehrana bazira na protuupalnim namirnicama.
- Zdraviji izbor hamburgera radi se sa dodatkom cjelovitih žitarica, poput bulgura ili kvinoje, kako bi pomogli povezati meso. Te žitarice sadrže manje natrija, vitamine, minerale i vlakna. Istovremeno dodajte mnogo povrća. Špinat, luk, isjeckana paprika pojačavaju okus, hrskavost i nutritivnu vrijednost hamburgera - savjetuje magistra Marić Bulat kako pripremiti burger na zdraviji način.
Meso hamburgera sadrži zasićene masti, koje su povezane s bolestima srca. Iako neke studije sugeriraju da zasićene masti nemaju tako loš utjecaj kakav ljudi misle da imaju, Američko udruženje za srce i dalje preporučuje izbjegavanje previše zasićenih masti.
Ali postoji još jedna mast koja se prirodno nalazi u mesu hamburgera, transmasnoća, za koju se zna da podiže razinu LDL (lošeg) kolesterola, a da ne povisuje dobar HDL. I zasićene masti i transmasti imaju nezdrav učinak na razinu LDL kolesterola i kao rezultat toga povećavaju rizik od srčanog udara
Ali, količina masnoća se može smanjiti.
- Pečenjem hamburgera na roštilju ipak se nešto masnoća gubi, dok se pečenjem u tavi veliki dio masnoća upija u samu smjesu - zaključuje nutricionistica Marić Bulat.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+