Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Sastojke uberite putem kući: Savijače od maslačka i koprive

Sastojke uberite putem kući: Savijače od maslačka i koprive
1

Ove savijače možemo nazvati ručkom koji sami beremo, a jednostavne su i vrlo zdrave. Dakle, ubuduće s izleta u prirodu ili s posla više se dolazite praznih ruku

Motar, cvijet u kamenu ili morski koromač raste iz stijena u neposrednoj blizini mora, a osim za kiseljenje odličan je za pripremu maštovitih savijača od vučenog ili lisnatog tijesta. Slastan je u kombinaciji s blitvom ili špinatom.  

Blitvu i motar skuhajte, dobro ocijedite, grubo usitnite i posolite. Pomiješajte sa svježim sirom,  a dodati možete i kockice pečene piletine, kapare ili divlje šparoge ako ste ih sačuvali u zamrzivaču. Odlična je i varijanta s maslačkom, divljim lukom ili koprivama, koje pomiješajte s pirjanim šampinjonima ili drugim gljivama. 

Nadjevi za savijače od jestivog samoniklog bilja uglavnom se pripremaju na isti način - blanširanjem. Nakon što ih kratko prokuhate u zavreloj slanoj vodi i ocijedite, iskosajte ih, pomiješajte sa svježim kravljim sirom, ricottom, gorgonzolom ili nekim drugim aromatičnim plavim sirom te premažite tijesto. 

Rikula, potočarka, korabica i koromač samo su neki od sastojaka koji se mogu usitniti i pomiješati s feta sirom. Povežite sve sastojke jajetom i pripremite maštovite nadjeve. Kao dodatak slanim savijačama rabi se i pesto. Da biste ga napravili na tradicionalan način, zgnječite u mužaru vezicu bosiljka, češanj češnjaka, žlicu pinjola i grubu sol. Postupno umiješajte po žlicu naribanog pecorina i parmezana. 

Bosiljak možete zamijeniti rikulom, a umjesto pinjola dodati orahe ili sjemenke suncokreta. Za pesto od vlasca usitnite peršin, potočarku, vlasac i limunov sok u mužaru ili mikseru. Postupno dolijevajte maslinovo ulje miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite listove za savijače te dodajte druge sastojke. 

Zamotajte savijače i pecite dok korica ne postane hrskava. Kako bi bila sočnija, savijaču pred kraj pečenja prelijte kiselim vrhnjem i umućenim žumanjkom. 

Naribana repa može poslužiti kao inspiracija za slatke savijače. Odlična je u kombinaciji sa svježim sirom, makom i vrhnjem, a mirisnu aromu pružit će vanilija. Repu prije nadijevanja skuhajte i ohladite u mlijeku te dobro iscijedite. Slatke nadjeve od voća koje u sebi ima previše tekućine pospite s malo krušnih mrvica. 

Osim njih, u savijače od trešanja i višanja, jabuka, krušaka i šljiva možete dodati pšeničnu krupicu ili usitnjene piškote. Za slatke nadjeve, osim voća, koristite pinjole, skutu, grožđice, ribane korice agruma, cimet i usitnjene orašaste plodove. 

Trešnje i višnje dodatno naglasite naribanim đumbirom, a uz jagode se odlično slažu svježi ili osušeni cvjetovi bazge. Za povezivanje može poslužiti mješavina mascarponea i svježeg sira.

Dreamstime

Domaće kore za savijaču 

Sastojci: 

250 g brašna, jaje, 80 g maslaca, 1,5 dl mlake vode, prstohvat soli 

Priprema: 

Umijesite tijesto od brašna, otopljenog maslaca, soli, jaja i mlake vode. Dobro ga izradite kako bi dobilo na elastičnosti. Oblikujte ga u kuglu i ostavite neka stoji pola sata poklopljeno zdjelom ili u plastičnoj vrećici. Odstajalo tijesto prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašnom. 

Počnite razvlačiti tijesto valjkom. Pobrašnite ga koliko je potrebno da se ne lijepi. Kad stignete do debljine 2 mm, premjestite tijesto na pobrašnjenu krpu. Razvlačite ga tako da ruku zavučete ispod njega i vučete prema sebi. Ponovite postupak sa svih strana dok tijesto ne postane sve tanje pa napunite nadjevom.   

Dreamstime

Savijača s plavim sirom i maslačkom

Sastojci: 

300 g zamrznutog lisnatog tijesta, 200 g gorgonzole, 125 g pancete ili pršuta,  jaje, žumanjak, 1 dl punomasnoga kiselog vrhnja, 1/4 svežnjića vlasca, 2 šalice lišća špinata, 2 šalice maslačka, sol, papar, parmezan i kim, 3 češnja češnjaka

Priprema: 

Na sobnoj temperaturi odmrznite lisnato tijesto prema uputama na pakiranju. Sitno iskosajte vlasac, a slaninu ili pršut narežite na rezance. Izmiješajte vrhnje, jaje i žumanjak. Začinite ih solju i paprom, dodajte zgnječeni češnjak te umiješajte vlasac, blanširani maslačak i špinat. Zagrijte pećnicu na 210°C. Lim za pečenje isplahnite hladnom vodom ili ohladite u hladnjaku. 

Rastanjite tijesto na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Dopola ga po cijeloj dužini pospite izmrvljenom gorgonzolom i pancetom. Prelijte vrhnjem i jajima s vlascem, zamotajte i prebacite savijače na lim. Premažite umućenim žumanjkom, pospite kimom i sezamom te pecite oko 15 minuta, dok tijesto ne naraste i postane zlatnožute boje.

Dreamstime

Savijača s trešnjama i đumbirom

Sastojci:  

400 g trešanja, mali korijen đumbira, 50 g krušnih mrvica, 30 g maslaca, cimet, 100 g šećera, 50 g čokolade u prahu, šećer u prahu za posipanje, kore za savijaču  

Priprema: 

Očistite trešnje od koštica. Na maslacu prepržite krušne mrvice oko dvije  minute. Pošećerite i pospite cimetom, dodajte sitno naribani đumbir. Po želji poškropite s malo ruma ili nekog likera. Smotajte nadjeveno tijesto u savijaču pomažući si krpom na kojoj se tijesto nalazi. 

Premjestite savijaču na lim premazan maslacem i premažite gornji dio rastopljenim maslacem. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 175°C oko 40 minuta. Kad se ohladi, savijaču pospite šećerom u prahu i rastopljenom čokoladom. 

Thinkstock

Brza savijača s koprivom 

Sastojci: 

pakiranje kora za savijače, 250 g listova mlade koprive, 160 g svježeg sira, 2 žličice soli, jaje, bjelanjak, žličica papra, sezam za posipanje, ulje za premazivanje kora, dl vrhnja

Priprema: 

Noseći rukavice, koprivu odvojite od stabljike i dobro operite. Prokuhajte je u zavreloj slanoj vodi, procijedite i ostavite neka se ohladi. Izmiješajte sir s decilitrom vrhnja, začinite solju i paprom, dodajte jaje i sjeckanu koprivu te izmiješajte sve u kompaktnu smjesu. Na radnoj plohi razvucite kore. 

Pokapajte ih s nekoliko kapi ulja. Premažite ih nadjevom s obje strane pa savijte pomoću stolnjaka dvije savijače. Premažite savijače umućenim bjelanjkom, pospite sezamom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite je oko 20 minuta dok ne dobije koricu i porumeni. Poprskajte vodom ili mlijekom te ostavite pokriveno krpom dok se ne ohladi. 

Thinkstock

Savijača s pestom i jajima 

Sastojci: 

300 g brašna, 50 g maslaca, jaje, žličica soli, dl mlijeka, 200 g topljenog sira u listićima, 4 jaja za omlet, 3 žlice vrhnja za kuhanje, 40 g maslaca, listići kadulje, sol, papar, 2 žlice pesta

Priprema: 

Brašno istresite na dasku, napravite udubinu, u nju stavite prstohvat soli, jaje i omekšali maslac. Dodajte mlijeka i zamijesite tijesto. Ostavite ga pola sata. Umutite jaja s vrhnjem za kuhanje, začinite ga listićima kadulje, solju i paprom. Ispecite omlet. Pobrašnite stolnjak i na sredinu stavite tijesto. 

Premažite ga maslacem. Razvlačite ga ravnomjerno sa svih strana i ostavite da se malo posuši. Premažite ga pestom, posložite na njega komade omleta i listiće sira. Zamotajte u savijaču. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim obložite papirom za pečenje i prebacite savijače. Pecite oko 18 minuta dok korica ne postane hrskava.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina
VRLO CHIC

Četiri fantastične frizure koje će pomladiti žene iznad 50 godina

Niti jedna frizura ne može trajati cijeli život, a da je uvijek odgovarajuća, bez obzira na godine. Ipak, tu je nekoliko bezvremenskih stilova koji s godinama postaju vrlo poželjni i praktični