Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sa ženama u Drniš i Šibenik: Vikend pun tradicije i prirode

Sa ženama u Drniš i Šibenik: Vikend pun tradicije i prirode
7

Drniš i Šibenik odlična su destinacija za ženski vikend, ako planirate otputovati s mamom, sestrom ili prijateljicama. Kušajte domaće delicije, naučite o tradiciji i sudjelujte u radionicama

VIDEO

Spoj tradicije i povijest, prirode i adrenalina uz zabavne ženske radionice ukratko opisuju još jedan 'Ženski vikend Hrvatskom', putovanje razervirano samo za žene. Program je ovaj put povezao dva grada srednje Dalmacije - elegantan Šibenik i očaravajući Drniš između kojeg su brojne žene uživale u prirodnim ljepotama svjetski poznatog nacionalnog parka Krka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prodali sve 01:07

- Šibenik je grad kojeg mi žene potajno jako volimo. Bogata mu je povijest, divna arhitektura ali i sadržaji koje nudi čitave godine, ne samo tijekom ljetne sezone, stvaraju dojam grada po mjeri svakog čovjeka. Šibenik je uvijek lijepo istraživati jer uvijek ponovo iznenađuje. Drniš je s druge strane mnogima nepoznat i kao takav isto mamac za znatiželjnike. Gradovi su međusobno udaljeni 50-ak kilometara, pa sam upravo njih stavila u fokus ovog vikenda - kaže Alma Premerl Zoko novinarka i modna savjetnica koja je osmislila malo drugačiji način ženskog druženja poznat kao Ženski vikend Hrvatskom.

Petak je tako na ženski način počeo je tako u srcu Drniša. Gradić ima zanimljiv gradski trg, kavanu s ukusnom kavom i domaćim kolačima. Opuštanje od napornog radnog tjedna započelo je upoznavanjem s Antonijom Tomić, višom kustosicom Gradskog muzeja Drniš.

- Tu počinje priča o Drnišu i njegovom kraju  - rekla je simpatično otvarajući vrata.

Preporuka za vikend putovanje: Otočac nudi uživanje u kajaku, biciklističke staze, put u povijest
Preporuka za vikend putovanje: Otočac nudi uživanje u kajaku, biciklističke staze, put u povijest

Ono što su vrata otkrila daleko je od onoga što su žene očekivale. Umjesto drniške nošnje, priče o pršutu i sličnih očekivanih stvari, prvi dio muzeja ispričao je priču o životu i radu Ivana Meštrovića. Ovaj proslavljeni umjetnik potječe iz Otavica, malog sela nedaleko Drniša u kojem je proveo djetinjstvo ali i gdje je po svojoj želji pokopan u Crkvi Presvetog Otkupitelja u grobnici obitelji Meštrović. U vrlo zanimljivom gradskom muzeju u Drnišu tako su brojne žene oduševile Meštrovićeve skulpture i slike, a nakon razgleda muzejskog postava Antonija je povela žene u istraživanje grada. Na tom putu se ispreplitala povijest ovog kraja, utjecaj Turaka na izgled grada, ali i ljepota Meštrovićevih djela koja su na poseban način utkana u ovaj grad. Na oltaru župne crkve Gospe od Ružarija postavljena je skulptura Gospe Petropoljke u gradu se može vidjeti i skulptura Majka s djetetom te u prekrasnom gradskom parku fontana Vrelo života.

Doživljaji Drniškog kraja - spavanje u bačvama, nazdravljanje tradicionalnim suskom

Drniš i okolica su jedinstveni. U isto se vrijeme spaja tradicija i moderno, bogata povijest, ali i inovacije koje privlače brojne turiste. Jedna od takvih je Agroturizam Duvančić koji nudi smještaj, ni manje ni više u drvenim bačvama. U njima je nekad 'odležavalo' vino Dalmacijavina, a danas bačvice čine jedinstven smještaj. Ima ih sve zajedno sedam komada, u njima može spavati po dvoje, a povezuje ih prekrasan bazen s prirodnom vodom rijeke Krke. Domaćin Marko Duvančić na ovom imanju nudi tradicionalni doručak ovog kraja - jaja, pancetu i domaće proizvode, a za večeru se kuha gulaš i domaći specijaliteti poput peke. Kako je na ovom imanju prekrasan zalazak sunca, šteta ga je u ljetnim mjesecima ne doživjeti na bazenu. Kako prvo izlaganje suncu može biti opasno, potrebna je posebna zaštita lica i tijela.

Iz sela u kojem se nalazi ovo prekrasno imanje, sela Razvođe vrlo se lako kreće u istraživanje. Tako su brojne žene zavirile u radionu Ivana Tomića u kojem se izrađuje tradicijska drvena posuda Susak. Ivan je radi od smrike, smrekine grane, koju obrađuje te pretvara u posudu za vino. Oblik joj je tradicionalan - gore je uska, dolje široka, a ručka je napravljena posebnom tehnikom zagrijavanja smreke. Umijeće izrade ove tradicionalne posude ujedno je i nematerijalno dobro hrvatske baštine. Još je jedan karakterističan eno-gastro suvenir dolazi iz Drniša. Riječ je o popularnom Drniškom pršutu, specifičnog okusa za koji je zaslužna oštra bura i posebna mikro klima. Kako izgleda put jednog Drniškog pršuta pokazao je popularni pršutar Drago Pletikosa iz pršutane Bel-Cro u Miljevcima.

Ljepota NP Krka

Iz Drniša se vrlo lako istraži NP Krka, koji svojom ljepotom plijeni pažnju brojnim turistima cijele godine. Razgledati se može u potpunosti ili parcijalno. Kad boravite u Drnišu, poseban je doživljaj krenuti Srednjim tokom NP- pogledati Roški slap, popeti se do Oziđane pećine i na kraju doživjeti Visovac. Riječ je o posebnom otočiću površine oko 14,000 m2 na kojem se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti. Obogaćen je arheološkom zbirkom, zbirkom povijesnog crkvenog ruha i posuđa, te vrijednom knjižnicom. Središnji dio otočića skriva i Crkvu Gospe Visovačke, pa se u narodu prekrasan otočić gdje vlada nevjerojatan mir i spokoj naziva i Gospinim otokom.

U Brežicama posjetite pivovaru, popnite se na Vodotoranj, jedite domaće i pijte vrhunska vina
U Brežicama posjetite pivovaru, popnite se na Vodotoranj, jedite domaće i  pijte vrhunska vina

Đir po Šibeniku sa Šibenskom curom

Šibensko zaleđe pokazalo je svu svoju ljepotu. Gradom polako šeću turisti, osjeti se šušur i ljeto koje samo što nije stiglo. Kako b se ovaj prekrasan grad doživio na pravi način, Ženski vikend je od njega 'uzeo' najbolje. Dan je počeo na samom ulazu u strogi centar grada, na prekrasnoj terasi pizzerije Fontana gdje je Loretta Gracin, jedna od beauty zaštitnica grada, održala nail art radionicu. U fokusu su bili Jana Nails trendovi sezone, nove boje i uzorci kolekcije 'Dolce far niente', koje Loretta brojnim domaćim fashionisticama aplicira na nokte u salonu Million dollars babe. Da su se u Šibeniku žene uvijek dotjerivale dokazala je u obilasku grada vodička Sandra Grgas. Ona s još 10 vodički, članica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik, priča priču o Šibeniku i kroz program Šibenska cura. Riječ je o razgledu grada na malo drugačiji način, ispričan kroz zanimljive priče o ženama koje su obilježile ovaj grad u kojem uživaju i redovito istražuju suvremene 'cure'.

One koje vole proći Šibenskom Kalelargom, zaviriti u galerije i muzej, popeti se na velebnu kulu Sv. Mihovil kako bi čule priču o prošlosti, ali i sadašnjosti koju će ovog ljeta obilježiti nastupi brojnih domaćih i svjetskih glazbenih zvijezda. U Šibeniku se uvijek i jako dobro jelo, pa kad napravite 'đir' gradskim ulicama nek vas put odvede u Špajzu. Nalazi se u strogom centru grada, nedaleko gradskog kazališta, a u njemu će vas dočekati 'šibenska cura' Josipa. Ona kuha svakog dana prava gastro remek djela koristeći domaće, lokalne proizvode koji su mahom s OPG-a Biluš iz Čiste Velike, u vlasništvu svekrve i svekra vlasnice prostora Tine Biluš. Na ovom mjestu miriši od ranog jutra, mogu se jesti energetski bogati doručci u kojima dominiraju svježa jaja, ali i kušati marende pripremljene na tradicionalan način. U blizini je kultni Vintage bar pa tijekom ljetnih mjeseci tu se može nazdraviti danu koktelom s malinama ili jagodama.

Ženski vikend Drnišem i Šibenikom je napunio srca brojnih žena koje su sretne krenule svojim kućama planirajući kako će ovaj divni dio Hrvatske posjetiti sa svojim obiteljima. Za one koje se žele resetirati i odmoriti u ženskom društvu Alma je kreirala dva nova ljetna programa - 29.06. Rogatec i 20.07. posjet Hrvatskom Zagorju. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Jedite ovu namirnicu prije spavanja i više nećete hrkati
PRIRODNI LIJEK

Jedite ovu namirnicu prije spavanja i više nećete hrkati

Hrkanje je problem koji pogađa mnoge spavače, a i njihove partnere i ukućane, stoga bilo kakvo riješenje je dobrodošlo, a ovo lagano riješenje možete isprobati već danas