Preporuka za vikend putovanje: Otočac nudi uživanje u kajaku, biciklističke staze, put u povijest | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Preporuka za vikend putovanje: Otočac nudi uživanje u kajaku, biciklističke staze, put u povijest

Preporuka za vikend putovanje: Otočac nudi uživanje u kajaku, biciklističke staze, put u povijest
1

Otočac je smješten Lici, u dolini smaragdno zelene Gacke, te nudi niz aktivnosti, sportova i kulturnih događaja, postao je prava mala vikend destinacija za ljubitelje aktivnog odmora, prirode i povijesti

VIDEO

Gradić Otočac smješten je u Ličko-senjskoj županiji te je od mora udaljen tek četrdesetak kilometara. Postao je prava mala idealna destinacija za one koji žele odmor od mora ili pobjeći iz grada na vikend. Temperature su idealne, a priroda prekrasna, nudi razne sportove i aktivnosti te kulturna događanja. Mnogi vole istražiti povijest - otkriti puteve prastanovnika Japoda. U njegovoj okolici nalazi se i Kuterevo s utočištem medvjeda, zanimljivost za ljubitelje autentičnih, lokalnih životinja.

Gacka je u Otočcu smaragdno zelena, u njoj živi bogata flora i fauna te tijekom cijele godine ima oko 10°C. Ujedno je jedna od najčišćih rijeka u Europi te omiljeno mjesto domaćih i stranih ribiča.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prodali sve 01:07

Na ovoj rijeci, u organizaciji Velebit Aktivnosti, možete i kajakariti. Odlučite li se za prozirni kajak, dok veslate možete i promatrati bujnu floru i faunu. Kajakarenje na tom mjestu nije adrenalinska aktivnost jer je rijeka Gacka mirna pa taj sport mogu isprobati i obitelji. Uz Gacku se nalazi i nedavno otvorena šetnica, s informativnim pločama i sunčalištima.

Imaju 6 biciklističkih staza, a osim biciklista, tamo su dobrodošli i paraglideri, ljubitelji zip-linea koji se nalazi u susjednom mjestu Vrhovine, zaljubljenici u quadove i buggyje, kao i planinari.

Hrvati prosječno ljetuju oko 10 dana i na to potroše 1083 eura
Hrvati prosječno ljetuju oko 10 dana i na to potroše 1083 eura

Ovaj gradić svoju je povijest ispisao na kamenim kubusima. U Gačanskom parku hrvatske memorije ispričana je lokalna povijest na originalan način - uklesana u kamene kubuse, vrlo je zanimljiva za posjetiti, a vodič će vas uputiti u mnoge tajne nekadašnjih stanovnika i plemstva.  

 

U Otočcu već 20 godina djeluje udruga Gačanka, na čelu s predsjednicom Dragicom Rogić. Čuvaju razna lokalna blaga, od preslica, tkalačkih stanova i ličkih kapa do coklji i nakurnjaka - najpopularnijih suvenira. Ponosni su i na priznanje koje su dobile za svoj rad, koje im je dodijelio National Geographic.

Tu je i OPG Bronzi Bee, na čijem je imanju lijepa drvena kućica, u kojoj se provodi apiinhalacijska terapija. Cijev za inhalaciju spojena je direktno s košnicom, a miris kojeg udišete vrlo je ugodan. Ovaj je OPG dio medne staze, na kojoj se nalazi još nekoliko pčelara. U ponudi imaju razne vrste medova, pelud kao i još neke prerađevine.

Ogroman vrt, bogat začinskim biljem, voćkama i cvijećem s pogledom na gorde planine i vrckavu rijeku Gacku pravo je blago vlasnika OPG-a Bogdanić. Ponosni su na atraktivan vrt, kojeg često obilaze posjetitelji, a pritom kušaju i njihove likere i sirupe neobičnih okusa.

Zapadna Hercegovina: Narodna jela, hajdučke staze i pohotne pećinske vile s konjskom nogom
Zapadna Hercegovina: Narodna jela, hajdučke staze i pohotne pećinske vile s konjskom nogom

Privatni smještaj već je prestigao hotelske kapacitete pa domaćini s ponosom predstavljaju svoje kuće za odmor, često izrađene u drvetu, uljepšane bazenima, wellnessom i vrtovima. Jedan od onih koji se ističu je Hostel Majsić, u kojemu je restoran, okružen drvenim kućama za najam i velikim bazenom, roštiljem, terasama i dječjim parkom. Za doručak imaju razne domaće namirnice kao što su sir, palenta, pekmez...

Lika, odnosno Gacka dolina poznata je po svojim specijalitetima kao što su janjetina, odojak s ražnja, pastrva ili basa sir. Bistro Ribič u ponudi uvijek ima svježu pastrvu, koju spravljaju na pet različitih načina, uz ostale riblje specijalitete, a pripremaju i mesna jela.

U pizzeriji Ruspante rade pizze od lokalnih sastojaka, pastrva, basa ličkog sira, janjetine, s domaćim pestom, a brašno melju na obližnjoj mlinici. Na Izletištu kod Mikija spravljaju janjetinu i odojka na ražnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
10 najgorih pića za zdravlje
GAZIRANA, LEDENI ČAJ...

10 najgorih pića za zdravlje

Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci ističu da bi šećeri i aditivi u nekim pićima mogli biti štetni za zdravlje. U nekim pićima valja uživati vrlo umjereno, iako se ne čine tako 'nezdravima'