Konzervator-restaurator školuje se pet godina, a njegovo zanimanje kombinira fiziku, kemiju, biologiju, slikarstvo i kiparstvo. Mora poznavati povijest umjetnosti i biti vješt s rukama
Restauratori čuvaju vrijedna djela, ali i oni znaju pogriješiti
Oni su čuvari hrvatske tradicije i baštine. Brinu se o umjetninama i povijesnim predmetima i čuvaju ih od propadanja i zaborava. O njima se slabo čuje, a još manje piše te smo ih posjetili stoga na Danu otvorenih vrata restauratorskog zavoda.
POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL
Pokretanje videa...
Proveli smo nekoliko sati s dubrovačkim restauratorima i konzervatorima, koji su svim posjetiteljima približili svoj rad i kako spasiti vrijedni povijesni predmet od propadanja.
Školuju se pet godina, a studiji se nalaze u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Njihovo zanimanje kombinira fiziku, kemiju, biologiju, slikarstvo i kiparstvo. U njihovu poslu važno je i poznavati povijest umjetnosti, ali trebaju biti i vješti s rukama.
Kad dobiju predmet za restauraciju prvo slijedi istraživanje, potom analiza stanja, a tek onda kreće restauracija. Na nekim projektima radi se tek nekoliko mjeseci, dok na onim zahtjevnijim i više godina.
Na svakom projektu sudjeluje više ljudi, ovisno o njihovoj specifičnoj stručnosti. Restauratorsko-konzervatorski rad je nezamisliv bez upotrebe kompjutera. Pomoći njih se vizualiziraju projekti te se prate različite faze tijekom restauracije.
Greške su moguće, no zbog korištenja reverzibilnih materijala pogreške je moguće u većini slučajeva i ispraviti.