Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recepti za ljetne salate: Ona s lubenicom će vas 'izuti iz cipela'

Recepti za ljetne salate: Ona s lubenicom će vas 'izuti iz cipela'
9

Salata 'trpi' gotovo sve i kombinacija je bezbroj. Kako biste je 'podebljali' ne zaboravite na namirnice poput prosa ili kus-kusa. Ako više volite klasiku, birajte namirnice poput riže

VIDEO

Ljeto je pred vratima, a to znači da je vrijeme za laganiju prehranu. Čak i ako nemate u planu izgubiti kilograme, teška hrana još teže pada kad živa na termometru skoči u crvenu zonu. Osim toga, ljeti je posebna "muka" stajati nad štednjakom, čak i ako imate klimu. Salate su u tom slučaju odličan izbor jer za pripremu ne trebate nakuhavati, a ne troši se previše vremena jer većinom trebate samo narezati namirnice.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice 

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Iako salate zvuče kao lagani obrok, one u dovoljnom omjeru potrebnih nutrijenata mogu biti pravi obrok koji će vas dugo držati sitima.

Uvijek dajte prednost svježem i sezonskom voću i povrću. Ljeto je stoga idealno jer je pregršt izbora. Od domaćih svježih rajčica, krastavaca, paprika, zelene salate, radiča, matovilca i rukole, svakako birajte domaće jer će i ukus salate biti bogatiji.

Salata "trpi" gotovo sve i kombinacija je bezbroj. Kako biste je "podebljali" ne zaboravite na namirnice poput prosa, kvinoje, bulgura, kus-kusa ili heljde. Ako više volite klasiku, birajte namirnice poput riže ili tjestenine od cjelovitog zrna. Možete dodati i mahunarke, a odličan izbor su slanutak, grašak, leća ili grah. Uvijek možete dodati i orašaste plodove kao što su orasi, bademi te sjemenke poput lanenih i bundevinih. Samo pazite da ne pretjerate, jer ako ih dodate na već dovoljnu količinu masti i proteina, salata bi mogla imati podosta kalorija što vam ne ide u prilog ako želite održati tjelesnu kilažu ili smršavjeti. Ako želite nešto mekše i slađe, batat je dobar izbor za dodatak salatama, a može biti kuhan ili pečen. Ako ste ipak fan tjestenine, birajte sitnije vrste poput pužića ili fusila jer ćete lakše miješati salatu i bolje će se rasporediti po zdjeli.

Riba i bijelo meso poput piletine pašu u svaku salatu. Losos je odličan izvor zdravih masti, a piletina i tuna obiluju proteinima. Za bjelančevine dodajte kuhano jaje. Ako pak nemate vremena, možete u salatu dodati komadiće šunke na čijoj je deklaraciji označeno da ima malo (oko dva posto) masnoća. Tuna u konzervi u ulju, kao i sardine u ulju također su za one koji salatu stvarno trebaju napraviti brzinski.

Tofu se često stavlja u salate jer ima visoki udio proteina. Tu su mozzarella i feta sir, a sirevi će općenito vašu salatu učiniti zanimljivijom.

Ako želite jednostavne varijante, možete dodati maslinovo ulje i malo soli te neki drugi začin po želji poput svježe nasjeckanog bosiljka. Ako ipak želite dressing, odličan je onaj od jogurta, senfa, soli i papra. Pritom možete dodati malo peršina i limuna. Najbolji je grčki tip jogurta jer je laganiji. Majoneza također može biti dio dressinga, ali pripazite s količinom. Domaći pesto od bosiljka i pinjola je jednostavna opcija za umak.

Ne zaboravite na malo kiseline, a najbolje za to su limunov sok, ocat ili aceto balsamico. Za osvježenje i lagani međuobrok, pa i doručak voćne salate su vječni ljetni klasik. 

Fina i kremasta krumpir salata
Fina i kremasta krumpir salata

TOP 10 RECEPATA ZA LJETNE SALATE

Leća i tunjevina

sastojci: 2 zrele rajčice, glavica luka, 400 g kuhane leće, 200 g tunjevine, 2 žlice svježeg korijandra, papar; Preljev: 3 žlice maslinova ulja, žlica limunova soka, žlica senfa, režanj češnjaka, 1/2 žličice kumina, 1/2 žličice korijandra u prahu

PRIPREMA: Napravite preljev tako da protisnete češnjak i pomiješate s ostalim sastojcima za preljev. Sve pomiješajte u velikoj zdjeli.

Salata od piletine, sira i grožđa

sastojci: 150 g rikole, 2 narezane stabljike celera, 1/2 krastavca, 2 mlada luka, 2 žlice svježeg peršina, 25 oraha, 350 g pečene piletine, 125 g gorgonzole, malo crnoga grožđa, sol, papar; Preljev: 2 žlice maslinova ulja, žlica vinskog octa, žličica senfa, žlica začinskog bilja

PRIPREMA: Pomiješajte rikolu, narezani krastavac, sitno nasjeckani mladi luk, celer, krastavac, peršin i orahe. Preko toga stavite narezana pileća prsa, pospite sirom i prelijte preljevom. Ukrasite bobicama grožđa.

Zeleno u tanjuru

sastojci: 2 tikvice, 100 g zelenih mahuna, zelena paprika, rikola; Preljev: šalica grčkog jogurta, zgnječeni režanj češnjaka, 2 žlice nasjeckane svježe metvice, sol, papar

PRIPREMA: Kuhajte tikvice narezane na štapiće i mahune u blago posoljenoj vodi 7-8 minuta. Ocijedite, isperite hladnom vodom pa ponovno ocijedite. Pustite da se potpuno ohladi. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte tikvice, mahune, papriku i rikolu. Preljev napravite tako da u zdjelici izmiješate jogurt, češnjak i metvicu. Popaprite prema ukusu. Prelijte preljevom.

Salata od batata i graha

sastojci: batat, mrkva, 4 rajčice, 4 stabljike celera, 225 g kuhanoga graha, 115 g zelene salate ili radiča, žlica suhih grožđica, 4 mlada luka; Preljev: 2 žlice limunova soka, češanj češnjaka, 150 ml grčkog jogurta, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar

Ukusan proljetni obrok - salata s pečenim tikvicama i paprikom
Ukusan proljetni obrok - salata s pečenim tikvicama i paprikom

PRIPREMA: Batat i mrkve narežite na kocke pa kuhajte dok ne omekša. Ohladite. Kuhajte mrkvu minutu. Usitnite povrće, napravite preljev i pomiješajte sve sastojke.

Risoni i masline

sastojci: 400 g tjestenine risoni, 3 žlice maslinova ulja, 10 crnih maslina, sok 2 limuna, 1/2 šalice fete, velika crvena paprika, glavica luka

PRIPREMA: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Iscijedite limun. Nasjeckajte luk i crvenu papriku. Pomiješajte sve sastojke.

Heljda s povrćem

sastojci: 300 g cvjetače, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 2 mlada luka, 2 režnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, sok 1 limuna, 300 g heljde, 1 žličica soli, svježe mljeveni papar, 1 žlica nasjeckanog peršinovog lista

PRIPREMA: Cvjetaču kratko kuhajte u posoljenoj vodi. U velikoj tavi na zagrijanom maslinovu ulju pržite mladi luk narezan na kolutiće, dodajte narezanu crvenu i zelenu papriku, pržite 5 minuta, dodajte nasjeckani češnjak, ocijeđenu cvjetaču i sve još kratko pržite, tek da povrće dobije lijepu boju. Stavite u zdjelu, dodajte skuhanu heljdu, prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite, posipajte nasjeckanim peršinovim listom, prelijte limunovim sokom i sve dobro promiješajte.

Salata s domaćim pestom

sastojci: 400 g tjestenine, 250 g mini rajčica, 2 krastavca, vezica rikole, luk, 200 g mozzarelle, češanj češnjaka, žlica pinjola, 40 g sira pecorina, 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, bosiljak, sol, papar

PRIPREMA: Tjesteninu skuhajte, povrće i mozzarellu narežite pa sve promiješajte. Češnjak i bosiljak krupno narežite. Stavite u sjekač bosiljak, češnjak, pinjole, maslinovo ulje, limunov sok i pecorino, dobro usitnite pa začinite salatu prema želji.

Salata od tunjevine, riže i rajčica

sastojci: limenka tunjevine, šalica riže, 5 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa, sok pola limuna, 200 g zelenih maslina, sol, papar, 10 cherry-rajčica, mala limenka kukuruza, sol, papar

PRIPREMA: Skuhajte rižu, ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim zelenim maslinama bez koštica. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat s limunovim sokom, posolite i popaprite, dodajte mješavini s rižom i sve dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim rajčicama i listićima bosiljka.

Zdravlje u tanjuru: Salata od špageta, avokada i bosiljka
Zdravlje u tanjuru: Salata od špageta, avokada i bosiljka

Kvinoja s lososom

sastojci: 400 g lososa, 2 žlice soka od limuna, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, pola šalice kvinoje, 150 g miješane svježe salate, 150 g cherry rajčica, žlica maslinova ulja, žlica vinskog octa

PRIPREMA: Ispecite filete lososa koje ste prethodno kratko marinirali u ulju, octu i limunovu soku. Skuhajte kvinoju prema uputi. Malo ohlađene filete i kvinoju na kraju pomiješajte s ostalim sastojcima. Sve začinite te po želji dodajte malo sušenog bosiljka ili origana.

Caprese salata s lubenicom

sastojci: 1 lubenica, 1 mozzarella, 2 žličice bosiljka, krupna morska sol, crni papar, maslinovo ulje, balzamični ocat

PRIPREMA: Izrežite i očistite lubenicu tako da kriške budu otprilike jednake veličine kao komadi narezane mozzarelle (zbog izgleda). Poslažite na tanjur u krug, začinite bosiljkom, soli i paprom i na samom kraju stavite ulje i balzamični ocat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan
Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj