Obavijesti

News

Komentari 5

'Napadate motor koji vozi i koji bi vozio brže da nema vas koji sipate pijesak u mjenjač brzina'

'Napadate motor koji vozi i koji bi vozio brže da nema vas koji sipate pijesak u mjenjač brzina'

Inicijativu za opozivom ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana pokrenuli su Suverenisti uz podršku 32 zastupnika. Branio ga je i premijer, a rasprava se s oporbom, po običaju, zakuhala

VIDEO

Rasprava o opozivu ministra vanjskih poslova Gordanu Grlić Radmanu nije ni počela, a već je nastala frka u sabornici. Oporba se pobunila jer je predsjedavajući Gordan Jandroković prekinuo prvu točku dnevnog reda iako se još zastupnika javilo kako bi govorilo o temi ratifikacije pristupnih protokola Švedske i Finske u NATO i prešao na drugu točku o opozivu ministra. Naime, ministra je, kao i inače, došao braniti i premijer Andrej Plenković pa je Jandroković poručio kako će prvu točku završiti nakon ove rasprave.

Mostov Nino Raspudić ocijenio je takvo ponašanje ponižavajućim. 

Hrvatski suverenisti prikupljaju potpise za Radmanov opoziv: 'Nije dorastao funkciji'
Hrvatski suverenisti prikupljaju potpise za Radmanov opoziv: 'Nije dorastao funkciji'

- Smatram da dnevni red treba poštovati i da je prvu točku, od koje je ostalo još nekih 45 minuta, trebalo završiti, a ne da se ritam rada svih nas prilagođava predsjedniku Vlade, koliko god cijenili sav njegov trud i obveze - istaknuo je dodavši kako ne zna što premijer ima toliko važno da nisu mogli završiti prvu točku.

- Ja bih volio da u 17 sati imate sastanak s njemačkim veleposlanikom, kojeg ste pozvali da mu oštro prosvjedujete zbog rezolucije Bundestaga u kojoj se teško kleveće hrvatska država i hrvatski narod u BiH, ali je to malo vjerojatno, puno je vjerojatnije da imate frizuru dogovorenu u 17 sati i da zato moramo požuriti s ovom točkom - poručio je pa dodao kako je možda razlog što žure s ovom točkom što je i danas uhićen HDZ-ovac u Varaždinu i europski javni tužitelj kopa po institucijama.

Jandroković je istaknuo kako su ovakve situacije uobičajene i ne događaju se prvi put.  

Opoziv pokrenuli Suverenisti uz podršku 32 zastupnika

Opoziv Grlića Radmana pokrenuli su Suverenisti uz podršku 32 zastupnika jer smatraju da nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske. Zamjeraju mu i što nije uspio izlobirati promjene izbornog zakona u BiH, nerješavanje graničnih sporova sa susjedima i toleriranje koruptivnih radnji u hrvatskoj diplomatskoj mreži.

- Grlić Radman nije dorastao zadatku. Hrvatska doslovce nema diplomaciju, Hrvatska doslovce nema vanjsku politiku. U doba mandata Grlić Radmana nije ispunjen niti jedan strateški cilj - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Suverenista Marijan Pavliček predstavljajući prijedlog opoziva. 

Podsjetio je i da je njemački Bundestag 8. srpnja donio Rezoluciju o BiH u kojoj je izravno optužen čelni čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović da blokira reforme koje vode tu zemlju ka europskom putu, od čelnih ljudi Hrvatske i Srbije traži se distanciraju od etničkih separatističkih snaga unutar BiH, istaknuo da nije ispunjen Sporazum između RH, Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u RH... Upozorio je i na problem neriješenih graničnih sporova sa susjednim zemljama.

HDZ-ovci su redom branili ministra, a nezavisni Hrvoje Zekanović upitao je predsjednika Suverenista Marijana Pavličeka snosi li dijelom krivnju za loše stanje u Ministarstvu vanjskih poslova i Ladislav Ilčić, koji je bio savjetnik bivšem ministru Davoru Ivi Stieru, a danas je eurozastupnik upravo iz redova Suverenista.

- Prejak si, Zekanoviću - poručio je Pavliček kroz smijeh i dodao kako danas ne raspravljaju o bivšem ministru Stieru nego aktualnom.

- Pobrkali ste, kao u većini govora, kruške i jabuke - dodao je. 

Istaknuo je, između ostalog, kako je u općini Tešanj na spomen obilježju HVO-a je ponovno spaljena zastava hrvatskog naroda u BiH, koja je skinuta prije mjesec dana, a bez reakcije ministra Grlića Radmana.

'Rezolucija Bundestaga o BiH nije službeni stav Njemačke'
'Rezolucija Bundestaga o BiH nije službeni stav Njemačke'

HDZ-ova Zdravka Bušić podsjetila ga je kako ih je Tomislav Žigmanov, kojeg toliko spominje, molio da ostanu u Subotici i da mu pomognu u kampanji. 

- Eh, ja sam i vas molila da ostanete, ali niste, ja sam ostala sama. E, gospodine Pavliček, to vam nije baš tako suverenistički - rekla je pa zaradila pljesak svojih kolega.

Vesna Vučemilović iz Kluba Suverenista poručila joj je kako je šteta što se veleposlanik Hido Biščević nije s njom uhvatio ruku pod ruku i pomogao Žigmanovu. 

Marko Milanović Litre, također Suverenist, zatražio je stanku. 

- Kolege iz SDSS-a su se primirili, ali pošto je bilo riječi o Žigmanovu iz Srbije, očito je to njima smiješna tema pa su se smijali, a možda je vrijeme da napravimo stanku da dođu malo k sebi kako bi shvatili u kakvoj se poziciji nalaze Hrvate u Republici Srbiji, a u kakvoj su u Hrvatskoj - poručio je. 

Stari dobri recept, kad ne znaš što bi, udri po Srbima, rekao je Jandroković, a Željko Sačić mu je poručio da mu je to ružno. 

- Ja sam bio ciničan, ne znam jeste li primijetili jer ne znam otkud su se sad u raspravi pojavili Milošević i Jeckov, niti su sudjelovali niti bilo što pitali, a spominjete ih - rekao je i ispričao se ako se netko uvrijedio. 

Odmah se javila i SDSS-ova Dragana Jeckov i istaknula kako se nisu smijali tome što kaže Milanović Litre. 

- Naprotiv, mi ovim osmjesima izražavamo zadovoljstvo zbog uspjeha kolege Žigmanova na današnjem razgovoru s predsjednikom Republike Srbije - rekla je.

'Međunarodni položaj Hrvatske nikad nije bio bolji, za Hrvate u BiH ova Vlada učinila je više nego ijedna prije'

Premijer Plenković je naglasio kako međunarodni politički položaj nikad nije bio bolji. 

- Hrvatska će postati članica Schengena, eurozone, započela je pregovore za članstvo u OECD-u, spojit će se teritorij Hrvatske Pelješkim mostom... da, kolega Dretar iz škole, vi biste svojim naklapanjem ostavili Hrvatsku izvan svih procesa, ali narod je mudar, pametan, daje povjerenje onima koji Hrvatsku vode naprijed - rekao je. 

Istaknuo je kako su za Hrvate u BiH ministar Grlić Radman i njegova Vlada učinili više nego ijedna vlada prije.  

- Više smo puta tu temu stavili na dnevni red međunarodnih foruma nego ikada itko drugi, više smo pomogli Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori nego ijedna druga vlada, Hrvati u BiH nalaze se u isto tako nepravednom položaju kao što su se nalazili od 2006., vaši su jataci, kompanjoni išli tamo lobirati za Komšića 2010., navijali u šuškavcima, bili protiv HDZ-a, Hrvata u BiH... - rekao je dodavši kako je HDZ stalno imao konzistentan stav. 

- Kad smo krenuli s budžetom za Ured za Hrvate u BiH bilo je oko 50 milijuna kuna, a sada je preko 150. Tri puta smo ga digli i još ga dižemo za iduću godinu i dobivamo udare ljevice zašto pomažemo crkvi, bolnicama, Sveučilištu, kazalištu u BiH. Ne čine to svi, ima onih koji svojih aktivnostima odmažu BiH - rekao je i istaknuo kako će oni svoj posao odgovorno obavljati i dalje.

Dok se u BiH i dalje zgražaju na njegove izjave, Plenković ga primio u Banskim dvorima
Dok se u BiH i dalje zgražaju na njegove izjave, Plenković ga primio u Banskim dvorima

- A vi radite svoj pa ćemo ovako povremeno razgovarati, mi ćemo pobijediti, vi ćete izgubiti, a vanjska politika bit će snažnija - zaključio je premijer. 

'Napadate motor koji vozi, koji bi vozio i brže da nije vas koji sipate pijesak u mjenjač brzina'

Pokoju je rekao i Grlić Radman. 

- Ukidanje viza, to vas ne interesira, ne putujete u SAD, pokrenuli smo sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja upravo za Amerikance hrvatskog podrijetla koji se žele vratiti, dizanje kreditnog rejtinga, ulazak u Schengen značit će jačanje sigurnosti, proglašenje IGP-a prošlo je ispod radara, ulazak Hrvatske u respektabilan krug zemalja MED9... žao mi je da vas sve to ne zanima - rekao je istaknuvši kako je to samo paravan oporbi za sitne političke interese.  

- Vi samo kritizirate, iscrpljujete sebe i nas, a ne nudite nikakva rješenja. Napadajući Vladu vi zapravo napadate motor koji vozi, koji radi, motor koji bi vozio i brže da nije vas koji sipate pijesak u mjenjač brzina. Prije nego bacite 32 kamena na mene, zapitajte se što ste vi napravili, je li vam savjest čista i možete li se pogledati u zrcalo, a da se ne zacrvenite zbog nerada - poručio je. 

Nije idealan, kaže, ali rezultati koje je sa suradnicima ostvario su očiti. 

- Bravo - uzviknuli su HDZ-ovci i zapljeskali mu. 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je zahvalio ministru jer ih je oraspoložio. 

- Govoriti o HDZ-ovoj vladi kao motoru, pokretaču Hrvatske, koji bi nas doveo ne znam gdje u svijetu, pretvorio nas u Švicarsku, Norvešku samo da nema te proklete oporbe koja sipa pijesak u mjenjač. Pa, hvala vam na tome, očito je u Hrvatskoj sve savršeno samo da se oporba ukloni - istaknuo je. 

Milanović Litre poručio je premijeru kako su jedino uspjeli maknuti 13 zastupnika dijaspore i staviti buduće ruke - manjine. 

- Ja sam maknuo dijasporu - upitao je Plenković, a Milanović Litre rekao kako je to napravila osoba koja ga je dovela na čelo HDZ-a.

- Ja ne znam koliko točno vi imate godina, ali on otprilike koincidira s brojem glasova koje ste dobili na izborima, to je prva stvar. Druga stvar je da nemate pojma o međunarodnoj politici i čak se ne sjećate ni elementarne evolucije u vezi sa zastupnicima van Hrvatske u Saboru. Da znate, ne biste ovako bucali - odgovorio je premijer dodavši kako je SDP-ov predsjednik ucjenjivao tadašnju predsjednicu HDZ-a i sveo Hrvate izvan Hrvatske na tri zastupnika. 

- To vam je istina, čisto ovako malo pedagoški fusnota jer veze nemate - dodao je. 

'Peović: Tko je lansirao dron?, Plenković: Vjerujem da moji prijatelji nisu, možda vaši, Peović: Ljudima iscrtavate metu na čelu, ne znam jeste li svjesni'

Zastupnica Katarina Peović je istaknula kako ju je pomalo i strah postaviti pitanje kako je rasprava agresivno krenula. 

- Vjerojatno ću dobiti odgovor "mi ćemo pobijediti, vi ćete izgubiti", ali nama ne bi trebao ovdje biti cilj da netko pobjedi nego da radimo za društvenu većinu i vaša pobjeda nije pobjeda društvene većine - rekla je pa pitala jesu li dobili informacije tko je lansirao dron i jesmo li sigurniji u NATO-u kako se tvrdi.  

- Ja vjerujem da moji prijatelji nisu, možda su vaši - odgovorio je kratko Plenković.

Peović je tek kasnije shvatila što joj je premijer rekao pa se nakon nekoliko minuta javila za povredu Poslovnika. 

'Rezolucija o BiH otvara vrata EU, u BiH političari podijeljeni'
'Rezolucija o BiH otvara vrata EU, u BiH političari podijeljeni'

- Ne znam jeste li svjesni što vi ovdje radite, da vi ljudima stvarno iscrtavate mete na čelu, a onda ćete se poslije čuditi kad dođe do nasilja i govoriti da je to ekstremna ljevica - poručila pa dobila opomenu, a obzirom da ih je od ranije imala dvije, to znači da do kraja rasprave više ne može govoriti.

Stipo Mlinarić Ćipo iz Domovinskog pokreta oprao ga je jer nije ništa učinio u ovih šest godina po pitanju ratne odštete.

- Odgovorit će vam nadležni ministar. A što se tiče naših aktivnosti što se tiče logoraša i tema ratne štete i pronalaska ratnih zločinaca, mi na tome radimo - rekao je premijer. 

Mostovu Miri Bulju je poručio da pita svog prijatelja tko je lobirao za Komšića, tko mu je išao u kampanju u Sarajevu. 

- Više ste štete napravili vi i vama slični za ovaj proces nastojanja da se dođe do rješenja ispravljanja nepravde prema Hrvatima u BiH nego što možete sanjati - rekao je. 

Bulj mu je odgovorio kako on nema ništa sa Zoranom Milanovićem. 

- Pa vi ste iz istog inkubatora, vi, Milanović, Jandroković - dodao je Bulj, a Jandroković izrazio čuđenje što se sada odriče Milanovića.

- Do jučer ste bili njegovi veliki zagovornici, a sad mene petljate s njim, to vam je jako duhovito - rekao je predsjednik Sabora.

Ministar Grlić Radman je, na pitanja o Damiru Sabljaku koji je ukazivao na korupciju u veleposlanstvima, istaknuo kako je Sabljak ispolitiziran. 

- Kad je bio raspoređen na neko drugo mjesto, tad se sjetio nekog problema o korupciji i počeo čeprkati, jedna jako blesava i ružna priča. Uglavnom, nema korupcije, vi manipulirate, DORH je odbacio to - poručio je Mostovom Anti Kujundžiću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku
Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.