Obavijesti

Sport

Komentari 18

Nadal: Vrijeme je za oproštaj. Dao sam sve što sam mogao...

Nadal: Vrijeme je za oproštaj. Dao sam sve što sam mogao...

Rafael Nadal objavio je kako krajem godine odlazi u mirovinu. Posljednji nastup imat će na finalu Davis Cupa u studenom u Malagi

VIDEO

Jedan od najvećih tenisača svih vremena, Rafael Nadal (38) objavio je kako odlazi u mirovinu. Osvajač 22 Grad Slama odlazi iz tenisa krajem godine, točnije nakon finala Davis Cupa koje će se odigrati u studenom u Španjolskoj Malagi. U videoporuci koju je poslao svojim obožavateljima Rafa je poručio kako je vrijeme za odlazak iz sporta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nadal: Vrijeme je za oproštaj. Dao sam sve što sam mogao... 01:09

- Pozdrav svima, želim objaviti svima da se opraštam od tenisa. Zadnje godine bile su teške, posebno zadnje dvije, nisam mogao igrati bez ograničenja. Teška je odluka, dugo sam razmišljao o njoj. Ali sve u životu ima početak i kraj, mislim da je primjeren trenutak da stavim točku na "i" - započeo je Španjolac.

Teško je i izbrojati sva postignuća koja je u ostvario "kralj zemlje". Teniska legenda izbila je na scenu nevjerojatnom pobjedom na French Openu sa samo 19 godina u svom prvom pokušaju, usput pobijedivši Rogera Federera u polufinalu. Kasnije u karijeri osvojio je 13 naslova na Roland Garrosu, s devet u prvih 10 pokušaja, postavši jedan od najdominantnijih tenisača ikada.

Do 24. godine osvojio je sve dostupne grand slam naslove i tako posao najmlađi kojemu je to ikada pošlo za rukom. U karijeri je još osvojio dva puta Australian Open (2009. i 2022. godine), Wimbledon 2008. i 2010. godine, te US Open četiri puta (2010., 2013., 2017. i 2019.).

Nadalov bajkovit scenarij su promijenili 'zlikovci' i pariškog miljenika ostavili bez medalje
Nadalov bajkovit scenarij su promijenili 'zlikovci' i pariškog miljenika ostavili bez medalje

Također, osvojio je olimpijsko zlato u Pekingu 2008. godine i 36 Masters titula, dok je ove godine sudjelovao na otvaranju Igara u Parizu kao jedna od najvećih zvijezda ceremonije.

- Bila je to duga i uspješna karijera, puno uspješnija nego što sam mogao zamisliti. Sretan sam što moj zadnji turnir može biti u Davis Cupu u Malagi, uz to natjecanje vežu me lijepe uspomene u Sevilli iz 2004. Ponosan sam na sve što sam mogao proživjeti, hvala svima u teniskoj industriji, ljudima s kojima sam radio, protivnicima s kojima sam dijelio teren. Moji su suradnici i prijatelji, bili su tu uz mene i u dobrim i teškim trenucima, kad me trebalo dignuti. Proživjeli smo toliko toga što je teško opisati.

Kraj legendarne ere u tenisu. Đoković, Nadal i Federer nakon 22 godine nisu osvojili Slam...
Kraj legendarne ere u tenisu. Đoković, Nadal i Federer nakon 22 godine nisu osvojili Slam...

Smatran ga se za “veliku trojku" tenisa zajedno s Rogerom Federerom i Novakom Đokovićem. Smatra se kako je u karijeri zaradio više od 130 milijuna eura od nastupa i osvajanja turnira te je time šesti najplaćeniji tenisač u povijesti. Zbog toga, smatra jednim od najvećih zvijezda koji svoja pojavljivanja u promotivnim spotovima i reklamama naplaćuje i više od milijun eura. 

Tenisku akademiju otvorio je 2016. u rodnoj Manacori, pored Mallorce

Kakva šteta! Nadal odustao od nastupa na kultnom Laver kupu
Kakva šteta! Nadal odustao od nastupa na kultnom Laver kupu

- Hvala i mojoj obitelji, pogotovo majci koja je proživjela toliko toga sa mnom. Hvala mojoj ženi s kojom sam 19 godina, bila je savršena životna suputnica u karijeri. Vraćao sam se kući i gledao kako mi raste sin, to mi je uvijek davalo snage za nastavak. Sa sestrom sam uvijek imao nevjerojatan odnos, a ujak je razlog zašto sam počeo igrati, zbog njega sam mogao nadići puno teških trenutaka. Otac mi je bio izvor inspiracije u svakom smislu. Primjer je snage koja mi je trebala u životu i posebno mu hvala. Na kraju hvala i navijačima, ne mogu naći riječi da vam zahvalim, davali ste mi snage u svakom trenutku. Sve što sam proživio bio je san koji se ostvario. Odlazim u apsolutnom miru znajući da sam dao sve što sam mogao pružiti. Na kraju kažem 1000 puta hvala, vidimo se uskoro - zaključio je Nadal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Mario Carević više nije trener Šibenika! Ekspresno pronašao novi klub i ostaje u HNL-u?
PETA SMJENA U SEZONI

Mario Carević više nije trener Šibenika! Ekspresno pronašao novi klub i ostaje u HNL-u?

Šibenik je preuzeo u ljeto 2023. godine i s njima prošao put od druge lige sve do HNL-a. U sezonu je sjajno krenuo s tri pobjede u četiri utakmice
Užasna vijest iz Grčke: U bazenu se utopio igrač Panathinaikosa
ISTRAGA U TIJEKU

Užasna vijest iz Grčke: U bazenu se utopio igrač Panathinaikosa

Baldocka je tražila njegova supruga, koja živi u Engleskoj s njihovim djetetom, no nije ga uspjela kontaktirati te se zabrinula