Obavijesti

Sport

Komentari 56

Protivnici u Ligi prvaka: Dinamo je skuplji samo od jednog, ali na Uefinoj tablici četiri su ispod!

Protivnici u Ligi prvaka: Dinamo je skuplji samo od jednog, ali na Uefinoj tablici četiri su ispod!

Jedan je od ovih suparnika Dinamu nanio rekordni poraz u Maksimiru, jednom je Pjaca utrpao hat-trick, protiv dva je Dinamo upisao ponajveće pobjede u povijesti, s dva nikad nije igrao

VIDEO

Nogometaši Dinama saznali su osam protivnika s kojima će igrati u elitnom europskom natjecanju. U novom formatu Lige prvaka ispred njih su četiri domaća susreta i četiri gostovanja, a one najteže utakmice igrat će u - gostima. Osam protivnika koje slijede 'modrima' su Borussia Dortmund (Njemačka), Bayern (Njemačka), Milan (Italija), Arsenal (Engleska), Celtic (Škotska), RB Salzburg (Austrija), Monaco (Francuska), Slovan Bratislava (Slovačka).

Pokretanje videa...

Dinamo saznao osam protivnika u Ligi prvaka. Protiv Bayerna i Arsenala vani, Milan u Zagrebu 00:58

Dinamova je tržišna vrijednost 71,8 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici 38. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se preko azerbajdžanskog Qarabaga (3-0, 2-0). U hrvatskom je prvenstvu vodeći nakon četiri kola. Najvrjedniji igrači su Martin Baturina (20 milijuna eura), te Bruno Petković i Mauro Perković sa po pet milijuna. Trener Sergej Jakirović (47) u momčadi ima šestoricu A reprezentativaca.

Borussia Dortmund (Njemačka) - Deveti u Europi, peti u Njemačkoj

Borussia Dortmund aktualni je viceprvak Europe, a u finalu ih je pobijedio Real Madrid (2-0). Njemački je klub osvojio elitno klupsko natjecanje u sezoni 1996/97. i dvaput gubio finale.

Ono što može veseliti navijače Dinama jest činjenica da su "crno-žuti" znatno više domaćinska momčad, dok u gostima nerijetko "kihnu". Prošle sezone Borussia je završila peta u Bundesligi, dok je sezonu prije u zadnjem kolu ostala bez naslova remijem doma protiv Mainza u zadnjem kolu (2-2). Kao i Bayern, mijenjala je trenera ovog ljeta, pa je Nuri Sahin zamijenio Edina Terzića na klupi.

Momčad je pojačana dolascima Beiera, Antona, Guirassyja iz Bundeslige, dok je Pascal Groß stigao iz Brightona, a Yan Coutu na posudbu iz Manchester Cityja. Od važnijih igrača Borussija je ostala bez Füllkruga, Reusa i Hummelsa, dok su Maatsenu i Sanchu istekle posudbe i vratili su se u matične klubove.

Tržišna vrijednost je 471,6 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici deveti klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se izravno, kao peti u ligi. U njemačko je prvenstvo krenula pobjedom. Najvrjedniji igrači su Brandt, Kobel, Guirassy, Malen i Schlotterbeck sa po 40 milijuna eura. Trener Nuri Sahin (35) u momčadi ima 17 A reprezentativaca.

Dinamo nikad nije igrao s Borussijom

Bayern München (Njemačka) - Dvojac vrijedan 230 milijuna eura

Bayern München je aktualni viceprvak Bundeslige. Prošlu sezonu bavarski je velikan završio bez osvojenog trofeja, nakon što je Bundesligu i Kup na dominantan način osvojio Bayer Leverkusen, Superkup RB Leipzig, a Ligu prvaka Real Madrid. Netipično je za Bavarce ostati bez trofeja i to pogotovo nakon dolaska Harryja Kanea koji je trebao biti zamjena za Roberta Lewandowskog. Thomasa Tuchela na klupi je zamijenio Vincent Kompany koji je ispao iz Premier lige s Burnleyem prošle sezone.

Ovog ljeta na Allianz Arenu su stigli Michael Olise, Joao Palhinha i Hiroki Ito, dok su klub od poznatijih imena napustili Matthijs de Ligt i Noussair Mazraoui. Šesterostruki je prvak Europe, a Bundesligu je osvajao rekordna 33 puta.

Tržišna vrijednost je 947,15 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici treći klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se izravno, kao treći u ligi. U njemačko je prvenstvo krenuo pobjedom. Najvrjedniji igrači su Musiala sa 130 i Kane sa 100 milijuna eura. Trener Vincent Kompany (38) u momčadi ima 20 A reprezentativaca.

Dinamo se dvaput sučelio Bayernu: 1962. je u četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova prošao s 4-1 i 0-0, a 2015. je u skupini Lige prvaka njemačka momčad oba puta bila bolja (5-0, 2-0).

Milan (Italija) - Loše krenuo u novu sezonu

Klub sa San Sira definitivno nije na onoj razini kakvoj ga pamtimo, promijenjena je to momčad s mnogim novim licima. No, i dalje su tu poznati igrači koji su već igrali protiv 'modrih'. Najskuplji nogometaš je prema Transfermarktu Rafael Leao, Portugalac koji vrijedi 90 milijuna eura. Talijanski klub vrijedi 583 milijuna eura, a 

Igrali su 'modri' i 'Rossoneri' u Ligi prvaka prije dvije godine kad je talijanska momčad slavila s 3-1 kod kuće, dok je u Maksimiru bilo 4-0 za Milan. U sezonu su krenuli remijem protiv Torina (2-2) kod kuče i porazom od Parme (2-1) u gostima, a na klupi im je sad Portugalac Pablo Fonseca.

Tržišna vrijednost je 583 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici 22. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se izravno, kao doprvak. U talijanskom prvenstvu nakon dva kola ima bod. Najvrjedniji igrači su Rafael Leao s 90 i Theo Hernandez sa 60 milijuna eura. Trener Paulo Fonseca (51) u momčadi ima 17 A reprezentativaca.

Dinamo i Milan triput su se našli u eurokupovima i u svih šest utakmica 'plavi' su izgubili! U 1. kolo Kupa kupova 1973. bilo je 1-3 i 0-1, u 3. pretkolu Lige prvaka 2000. godine 1-3 i 0-3, a u skupini Lige prvaka 2022. bilo je 1-3 i 0-4.

Arsenal (Engleska) - Najskuplji suparnik 'plavih'

Londonski klub prošle je godine ostao bez naslova u Premiershipu u borbi s Manchester Cityjem, a dobro pamte 'topnici' pobjedu Dinama na Maksimiru. Slavili su prije devet godina 'modri' na Maksimiru 2-1 golovima Pivarića i Fernandesa, a u gostima su izgubili 3-0. Momčadi su se od tada promijenile, a londonske će nogometaše predvoditi Bukayo Saka koji vrijedi 140 milijuna eura, a iza njega je Declan Rice s 120 milijuna eura. 'Topnici' pod vodstvom Mikela Artete izgledaju vrhunski.

Momčad koja prima jako malo golova, a u napadu su 'ubojiti'. Među njima je i igrač kojeg Dinamo 'nije prepoznao', a riječ je o stoperu Gabrielu Magalhaesu koji danas vrijedi 70 milijuna eura. Ovog su ljeta doveli dva velika pojačanja, u obrani Ricarda Calafiorija za 45 milijuna eura iz Bologne te veznjaka Mikela Merina iz Real Sociedada.

Tržišna vrijednost je 1,2 milijarde eura, na Uefinoj je ljestvici 19. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se izravno, kao doprvak. U engleskom prvenstvu krenuo je s dvije pobjede. Najvrjedniji igrači su Saka sa 140, Rice sa 120 i Odegaard sa 110 milijuna eura. Trener Mikel Arteta (42) u momčadi ima 20 A reprezentativaca.

Dinamo i Arsenal sučelili su se 2006. u 3. pretkolu Lige prvaka kaadsa je bilo 3-0 u Zagrebu i 2-1 u Londonu za 'topnike', te u skupini Lige prvaka 2015. kada je Dinamo slavio kod kuće 2-1, dok je u Londonu bilo 3-0 za domaćina.

Celtic (Škotska) - Debelo je ispod Dinama na tablici

Momčad koja je 54 puta osvojila naslov škotskog prvaka igrala je s 'modrima' prije 10 godina, a u prošlim je okršajima Dinamo slavio s 4-3 na Maksimiru, dok su izgubili 1-0 u Škotskoj. Dvojica najvrjednijih igrača su Carter-Vickers na stoperskoj poziciji i Furuhashi koji igra u napadu.

Tržišna vrijednost je 106,75 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici 69. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se izravno kao prvak. U prvenstvu krenuo je s tri pobjede. Najvrjedniji igrači su Carter-Vickers i Furuhashi s po 14 i Hatate s 10 milijuna eura. Trener Brendan Rodgers (51) u momčadi ima 16 A reprezentativaca.

Sva tri puta kada su se Dinamo i Celtic našli u Europi pobijedili su domaćini! Sezone 1963/64. u osmini finala Kupa kupova u Glasgowu je bilo 3-0, u Zagrebu 2-1, u 2. pretkolu Lige prvaka 1998. u Glasgowu 1-0, u Zagrebu veličanstvenih 3-0 za ulazak u LP, a 2014. u skupini Europske lige u Glaasgowu 1-0, a u Zagrebu 4-3 uz hat-trick Pjace.

RB Salzburg (Austrija) - Na Uefinoj ljestvici je ispod Dinama

Tržišna vrijednost je 177,5 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici 41. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se kao doprvak pa u pretkolu izbacio Twente i kijevski Dinaamo. U prvenstvu krenuo je s tri pobjede. Najvrjedniji igrači su Konate i Glouk s po 25 i Dedić s 20 milijuna eura. Trener Pepijn Lijnders (41) u momčadi ima 13 A reprezentativaca.

Čak četiri puta sastajali su se Dinamo i Salzburg. U 3. pretkolu Lige prvaka 2009. Austrijanci su prošli nakon 1-1 u Salzburgu i pobjede 2-1 u Zagrebu, 2014. u skupini Europske lige uništili su 'plave' 4-2 kod kuće i čak 5-1 u Maksimiru, ali 2016. u playoffu Lige prvaka Dinamo je prošao nakon 1-1 u Zagrebu i pobjede 2-1 u Saalzburgu nakon produžetka. Igrali su i 2022. u skupini Lige prvaka, bilo je 1-0 za domaćina u Austriji i 1-1 u Zagrebu.

Monaco (Francuska) - Četvrti najskuplji suparnik

Tržišna vrijednost je 364,2 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici 65. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se izravno kao doprvak. U prvenstvu krenuo je s dvije pobjede. Najvrjedniji igrači su Golovin i Balogun s po 30, te Zakaria, Singo i Akliouche s po 25 milijuna eura. Trener Adi Hütter (54) u momčadi ima 14 A reprezentativaca.

Dinamo i Monaco nikad nisu igrali.

Slovan Bratislava (Slovačka) - Jedini jeftiniji od Dinama

Tržišna vrijednost je 21,35 milijuna eura, na Uefinoj je ljestvici 59. klub Europe, a u Ligu prvaka plasirao se iz 1. pretkola, izbacivši Strugu, Celje, APOEL i Midtjylland. U prvenstvu ima sve četiri pobjede. Najvrjedniji igrači su Marcelli s 3,5 i Strelec s 2,8 milijuna eura. Trener Vladimir Weiss (59) u momčadi ima sedam A reprezentativaca.

Igrali su dvaput, s identičnim ishodom. U 1. kolu Kupa kupova 1969. godine Dinamo je slavio 3-0 i 0-0, a 2000. u 1. kolo Kupa Uefe s 3-0 i 1-1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera
PRESUDIO MU BAYERN

Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera

Nakon dvodnevnog sasjedanja u Maksimiru su presudili Jakiroviću. Prvi favorit za nasljednika Niko Kovač za sebe i svoj stožer traži plaću kakvu nije zarađivao niti jedan igrač u Dinamovoj povijesti