Obavijesti

Promo sadržaj

Studij Odnosa s javnostima Sveučilišta Sjever uvodi brojne atraktivne novitete

Studij Odnosa s javnostima Sveučilišta Sjever uvodi brojne atraktivne novitete
3

Studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever može se studirati u redovnoj (besplatnoj) kvoti, kao i izvanredni studij, s školarinom koja je višestruko niža od sličnih studijskih programa u Hrvatskoj

Komunikacija je početak svega, a studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever studij je koji studente priprema za vještine važne ne samo za posao, već za svakodnevni život, različite situacije i komunikacijske izazove“, ističe prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić, sveučilišna profesorica s dugogodišnjom znanstvenom karijerom koja svoje bogato znanje dijeli sa studentima Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever u Sveučilišnom centru Varaždin zajedno s kolegama znanstvenicima, ali i brojim praktičarima.  

Upravo ta sinergija znanosti i struke adut su jednog od najdugovječnijih diplomskih studija na Sveučilištu Sjever, jednom od najboljih europskih sveučilišta prema nedavno objavljenim rezultatima rang liste QS World University Rankings: Europe 2025. Studij su do sada uspješno završile brojne generacije studenata razvijajući svoju karijeru kasnije ne samo u području odnosa s javnostima već i u brojim drugim profesijama, obogaćeni brojnim znanjima i iskustvima. Jedna od njih je Emilija, koja iza sebe ima bogatu poslovnu karijeru, a ipak je odlučila steći nova znanja na ovom diplomskom studiju. „Studij Odnosa s javnostima za mene je bio jedno izvanredno iskustvo. Studij je dinamičan, aktivan, odličan spoj teorije i prakse, zanimljiva predavanja, poticajni predavači, dobra atmosfera i dobra podrška svih službi unutar Sveučilišta Sjever učinili su ovaj studij jednim poticajnim iskustvom koje je rezultiralo time da sam nastavila svoj profesionalni razvoj u tom smjeru na doktorskom studiju Mediji i komunikacija“, istaknula je Emilija.  

Studij Odnosa s javnostima izabrao je i Vladimir s bogatom sportskom karijerom tijekom koje je s Badelom Zagreb dva puta osvojio Ligu prvaka i ostvario čitav niz iznimnih rukometnih rezultata među kojima su i nastupi za hrvatsku rukometnu reprezentaciju, a sada je gradi dalje na trenerskoj klupi. Brojnim trofejima sada je dodao i diplomu magistra odnosa s javnostima. „Ostat ćete zakinuti ako u svom obrazovanju ne napravite jedan iskorak više, a taj iskorak može vam osigurati Sveučilište Sjever u tom segmentu ima puno mogućnosti i daje puno prilika za svakoga“, poručuje Vladimir koji je studenske klupe kao izvanredni student dijelio i s mlađim kolegama na redovnom studiju. 

Studij Odnosa s javnostima na Sveučilištu Sjever može se studirati u redovnoj (besplatnoj) kvoti, kao i izvanredni studij, s školarinom koja je višestruko niža od sličnih studijskih programa u Hrvatskoj. Kroz dvije akademske godine studenti u sklopu obveznih i izbornih kolegija stječu brojna znanja, a od ove akademske godine proširen je broj izbornih kolegija koji obuhvaćaju teorijska predavanja i praktične vježbe, te seminare iz svih segmenata javnog komuniciranja – od komuniciranja u sportu, zdravstvu do kulture i politike, upravljanje događanjima, ali i kako koristiti umjetnu inteligenciju u svijetu komuniciranja i odnosa s javnostima. „Umjetnu inteligenciju ne možemo zaobići u akademskim krugovima, a ona je i tu da nam pomogne, ako je ispravno koristimo. Upravo smo to željeli uvesti u naš studijski program i tako pratiti svjetske trendove koji pokazuju kako umjetna inteligencija može biti odličan alat. Promjenama koje smo uveli približavamo se strateškom komuniciranju, što se pokazalo i kao zahtjev na tržištu rada, uvodimo i medijsku analitiku kao važan dio tog komuniciranja, a širim izborom izbornih predmeta našim studentima pružamo mogućnost za stjecanje brojnih kompetencija. Želimo poticati kreativnost naših studenata, proširivati i realizirati njihove ideje koje imaju u svijetu komunikacija“, ističe pročelnica Odjela za odnose s javnostima prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo.  

Uz predavanja na Sveučilištu Sjever od ove akademske godine uvodi se i praksa koju će studenti moći realizirati u agencijama za odnose s javnostima, ali i aktivno sudjelovati u raznim projektima. „Planiramo čitav niz projekata u koje ćemo uključiti naše studente i tako im omogućiti da stečeno znanje primjene u praksi. I naš Odjel kao i cijelo Sveučilište Sjever povezuje se s gospodarskim sektorom jer to je dobar put i za naše studente da nakon stjecanja diplome pronađu što prije posao u komunikacijskoj, ali i kreativnoj industriji. Prošle smo godine organizirali dva okrugla stola s aktualnim temama od umjetne inteligencije do političkog komuniciranja, a u novoj akademskoj godini planiramo ugostiti ugledne goste s područja komunikacija, kao i organizirati brojna gostujuća predavanja jer to je ono što želim osigurati našim studentima – sadržajni i raznoliki studijski program, nova iskustva i poznanstva, jer znamo i da je taj networking u svijetu komunikacija imperativ. Planiramo im osigurati i da aktivno sudjeluju u stvaranju podcasta kao oblika koji je, kako vidimo, itekako popularan u današnje vrijeme, a uz to je i jedan od načina kojim će se studentima omogućiti stjecanje potrebnog medijskog iskustva“, dodaje pročelnica Rosanda Žigo.  

Studentima će se omogućiti i da aktivno participiraju na raznim seminarima i konferencijama, čime se ulaže u njihov osobni i profesionalni rast, a u slučaju želje za daljnjom naobrazbom i znanstvenim radom na raspolaganju su i doktorski studiji Sveučilišta Sjever.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Ovisnosti - gdje smo?
PROMO

Ovisnosti - gdje smo?

Panel rasprava naziva „Smanjenje štete – od stereotipa koji se pripisuje osobama riskantnog ponašanja do javnih politika zasnovanih na istraživanju – Gdje smo?“ održana je u hotelu Art u Splitu 19.9.2024. godine u organizaciji Zajednice Pape Ivana XXIII u okviru programa smanjenja štete „A da je tvoje dijete?“

Hisense lokalno predstavio inovativne televizore
PROMO

Hisense lokalno predstavio inovativne televizore

Novi uređaji tehnološkog diva redefiniraju pojam televizora
Beiersdorf uvodi kamione na Bio-LNG u transportnu flotu
PROMO

Beiersdorf uvodi kamione na Bio-LNG u transportnu flotu

Novi korak k smanjenju CO2 otiska