Obavijesti

Promo sadržaj

Prilika za poljoprivrednike: Najmodernijom tehnologijom osigurajte usjeve od suše

Prilika za poljoprivrednike: Najmodernijom tehnologijom osigurajte usjeve od suše

Croatia osiguranje je u 2021. godini isplatilo oko 14 milijuna kuna za štete od rizika suše, a indeksnim osiguranjem štete se isplaćuju automatski

Suša je jedan od najvećih rizika u poljoprivredi, a nedostatak vlage u tlu godinama stvara milijunske gubitke za poljoprivrednike. Akademska istraživanja govore da će klimatske promjene još više povećavati troškove i gubitke za poljoprivrednike, a prema podacima Europske agencije za okoliš, sve je veći porast suša u većem dijelu Europe, posebno u južnoj. Uzgoj i poslovanje će za poljoprivrednike postati još izazovnije i bez adekvatnog osiguranja suša poljoprivrednicima može uzrokovati velike financijske i poslovne probleme.

Kako bi pomoglo domaćim poljoprivrednicima i potaklo njihov razvoj, Croatia osiguranje lansiralo je na tržište indeksno osiguranje od suše. Indeksno osiguranje je najmoderniji proizvod ove vrste na tržištu, koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, što omogućuje precizne podatke za osigurane poljoprivredne površine. Ovime se Croatia osiguranje pridružilo malom broju EU zemalja i osiguravatelja s ovakvom vrstom osiguranja.

Isplata štete realizira se automatski, na temelju dobivenih satelitskih podataka o vlažnosti tla, ovisno o ugovorenom modelu. Ovim proizvodom Croatia osiguranje svojim osiguranicima omogućava transparentnost, brzu isplatu naknade i jednostavan proces mjerenja, bez potrebe izlaska procjenitelja na teren. U 2021. godini Croatia osiguranje je isplatilo oko 14 milijuna kuna za štete od rizika suše.

"Mrežom satelita prati se vlažnost tla koja je visoko korelirana s prinosima pojedinih parcela i to na dnevnoj bazi za svaku parcelu veličine 100 x 100 metara. Posebnost proizvoda je što se naknada za smanjene prinose isplaćuje automatski. Ako na kraju ugovorenog razdoblja pojedine parcele imaju sušno razdoblje, mi isplaćujemo naknadu za smanjene prinose bez da izlazimo s procjeniteljima na teren, prema unaprijed dogovorenom modelu. Tako našim osiguranicima omogućujemo transparentnost i brzu isplatu naknade. Riječ je o zaista visokotehnološkom proizvodu koji je rezultat suradnje Croatia osiguranja sa Swiss RE-om jednim od vodećih svjetskih reosiguratelja, tvrtkom Genillard&Co za poslovno savjetovanje i usluge te s nizozemskom tvrtkom VanderSaat BV, globalnim pružateljem usluga u području satelitskog prikupljanja komercijalnih podataka putem mikrovalova", pojasnio je Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja.

Indeksno osiguranje od suše namijenjeno je prvenstveno poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe, pšenice, ječma, raži, zobi i uljane repice na području kontinentalne Hrvatske, čija je biljna proizvodnja evidentirana u ARKOD sustavu.

Rok za ugovaranje suše kod kukuruza, suncokreta, soje, i šećerne repe je 01.05.2022.

Rok za ugovaranje suše kod  pšenice, ječma, raži, zobi i uljane repice bio je 10.03.2022.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene
PROMO

FNC 19 – Ne propustite večeras MMA spektakl i finale FON-a™ iz pulske Arene

Sljedeća postaja FNC-a je pulska Arena, event FNC 19 koji će ujedno biti veliko finale uživo prve sezone realityja 'Fight of Nations™: Put do pobjede', koji se i dalje može gledati na streaming platformi Voyo!

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
PROMO

Uskoro počinje 31. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

Na Sajamskom prostoru Gudovac pokraj Bjelovara uskoro počinje jedinstvena sajamska manifestacija koja će se održati od 13. do 15. rujna ove godine
U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4
PROMO

U Osijeku 4 nova vrtića. Gradonačelnik Ivan Radić najavio još 4

Ove godine u osječke vrtiće upisan je rekordan broj djece, ukupno 3611.