Obavijesti

Lifestyle

Komentari 132

Profesor s Harvarda: U porciji treba biti šest pommes fritesa

Profesor s Harvarda: U porciji treba biti šest pommes fritesa
1

U zadnjih 25 godina prosječne porcije hrane su se udvostručile ili čak utrostručile. Peciva su duplo veća, porcija kokica također, doza gaziranog napitka je veća..

Profesor Eric Rimm sa Odjela prehrane Sveučilišta Harvard kaže da bi morali paziti koliko pommes fritesa pojedemo želimo li izbjeći po život opasna srčana stanja. Smatra da u jednoj porciji ne bi smjelo biti više od šest prženih krumpirića.

Upozorio je kako su stope bolesti srca u porastu, a napredak u prevenciji je usporio. Razlog tome je ljudska sklonost kaloričnoj, masnoj i slatkoj hrani - i to u jako velikim količinama, a uz to sklonost vježbanju je slaba.

Gorka dinja može pomoći kod dijabetesa, ali budite oprezni
Gorka dinja može pomoći kod dijabetesa, ali budite oprezni

U zadnjih 25 godina prosječne porcije hrane su se udvostručile ili čak utrostručile. Peciva su duplo veća, porcija kokica također, doza gaziranog napitka je veća itd.. Nekada je, kaže, broj krumpirića u porciji bio oko 15, a danas se ta brojka popela do oko 55.

Savjet dr. Rimma o šest krumpirića po porciji djelomično se temelji na nedavno objavljenoj studiji talijanskih znanstvenika objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition. Po njoj ljudi koji izbjegavaju pržene krumpiriće žive šest mjeseci dulje od ostalih.

Oni koji imaju naviku jesti ih dva ili tri puta na tjedan pod većim su rizikom od razvoja dijabetesa, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.

REUTERS/PIXSELL

Objava dr. Rimma o šest krumpirića po porciji naišla je na svakakve reakcije.

- Tko bi želio šest krumpirića? Kužim, oni su loši za nas, ali pojesti samo šest zvuči kao mučenje. Bolje ih je onda ne jesti uopće, ali svi znamo da se to neće dogoditi - napisao je jedan, a prenosi Daily Mail.

- Kako da pojedem šest krumpirića i osjećam se zadovoljno - zapitao se drugi.

'Pojesti samo šest ne mora biti teško'

Nutricionistica Lisa Moskovitz iz NY Nutrition Group kaže kako su ovakve reakcije tipične, ali tvrdi da pojesti samo šest komada i ne mora biti tako teško.

- Za  mnoge ljude je okus sve što im je potrebno. Šest pommes fritesa je u osnovi slično pravilu o tri zalogaja. Uvijek želimo prvi i posljednji - prvi je najbolji, a posljednji je taj u kojemu uživate. Šest krumpirića daje nam malo više od tog koncepta - pojasnila je.

Priznaje kako je većini ljudi teško odoljeti hrani koja ih privlači. Njezina preporuka je podijeliti porciju s prijateljima i pojesti je uz salatu i piletinu sa žara.

- Na kraju krajeva, ako živite i jedete zdravo i aktivni ste, malo krumpirića tu i tamo ne bi vas trebalo previše zabrinjavati - dodala je.

Thinkstock

Prženi krumpirići stvaraju ovisnost

Prženi krumpirići spadaju u vrstu hrane koja u nama izaziva ovisnost, snažan osjećaj zadovoljstva - što više jedemo, imamo veću želju za još. Radi se o reakciji našeg mozga na neke namirnice koje rezultiraju oslobađanjem dopamina i drugih kemikalija u mozgu odgovornih za dobro raspoloženje, posebno na hranu s puno šećera, soli i masnoća.

Prženi krumpirići su hrskavi, topli i slani, a to je trostruka opasnost koja signalizira jeziku i mozgu da žele još. Masnoća u prženim krumpirićima pokreće receptore u našem mozgu i crijevima koji pak pojačavaju želju da se pojede više.

'Zdraviji' kristalni kamen se zapravo sastoji od - aluminija
'Zdraviji' kristalni kamen se zapravo sastoji od - aluminija

- Budući da mozak voli osjećaj izazvan dopaminskim otpuštanjem, sve više žudi za unosom takvih namirnica, a to može stvoriti začarani krug ovisnosti - pojasnila je dr. Ashvini Mashru, registrirana dijetetičarka u Malvernu u SAD-u.

Želite li se riješiti te ovisnosti, morate nekoliko dana svim silama odolijevati takvoj hrani - i jaka želja za njom će nestati. Prvi put kada je opet stavite u usta, žudnja za još će se opet pojaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 132
Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati
VRLO VAŽNO

Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati

Stopa kolorektalnog raka među osobama mlađima od 50 godina raste od 1990-ih, a točan razlog ovog porasta još nije poznat. Stručnjaci smatraju da je uzrok povezan sa stilom života i okolišnim faktorima